ReportatgeL'espia Garbo: d'un internat de Mataró a guanyar la Segona Guerra Mundial

L’espia Garbo: d’un internat de Mataró a guanyar la Segona Guerra Mundial

spot_img

Joan Pujol Garcia, conegut com Garbo pels serveis d’intel·ligència britànics, ha estat l’espia doble més important del segle XX

Joan Pujol Garcia podria ser qualsevol de nosaltres. De fet, és un nom absolutament habitual a casa nostra. La història que avui us descobrim, però, és la d’un home que va desenvolupar un paper decisiu per derrotar els nazis durant la II Guerra Mundial. Joan Pujol Garcia, conegut com Garbo pels serveis d’intel·ligència britànics, ha estat l’espia doble més important del segle XX. Garbo va passar una etapa de la seva vida vivint a Mataró… Aquesta és la seva història. Nascut a Barcelona, dins d’una família burgesa que residia al carrer Muntaner i propietària d’una fàbrica tèxtil, en Joan arriba al món el 1912, en una ciutat encara marcada pels fets de la Setmana Tràgica (1909). Curiosament, dels 7 fins als 11 anys, Pujol resideix a Mataró. Ho fa intern al col·legi Valldemia, el qual el mateix espia descriu així: “Les seves aules eren espaioses i tenia amplis jardins i camps perfer esport. L’educació era d’un estil marcadament francès. A Mataró hi vaig passar quatre anys interminables, ja que només sortia de l’escola per Nadal, Setmana Santa i l’estiu”. Garbo viu a l’escola amb el seu germà, i és a Mataró on entra en contacte amb la seva gran passió: la lectura. De fet, l’espia sempre va voler estudiar Filosofia i Lletres, objectiu que mai va poder complir. Després d’anys respirant aire mataroní, el Joan torna a Barcelona per completar la seva formació acadèmica.

Després faria el servei militar i començaria a treballar dirigint una granja avícola. El 1936 esclata la Guerra Civil a Espanya i Pujol, lluny d’integrar-se a l’exèrcit republicà, viu amagat al casc antic de Barcelona fins que no té més remei que incorporar-se al front. Allà, en una decisió purament pràctica i fent gala de l’enorme visió de futur que, posteriorment, el convertiria en un espia excel·lent, Garbo passa al bàndol nacional per tal de sobreviure. Un cop acabada la guerra, el nostre protagonista s’instal·la a Madrid. El 1940 es casa amb Araceli González, amb qui té tres fills. La seva dona també jugarà un rol clau en les activitats d’espionatge d’aquest antic estudiant de l’escola Valldemia.

Oferint-se com a espia

Des d’Espanya, en Joan veu amb preocupació l’ascens al poder de Hitler i decideix deixar-ho tot per contribuir a derrotar el Tercer Reich. Primer prova sort a través de l’ambaixada britànica a Madrid, s’ofereix com a espia, però la seva vàlua no és apreciada per Londres. Fent gala d’una enorme confiança, Joan Pujol té una idea encara millor: infiltrar-se dins dels serveis secrets alemanys. Primer de tot, l’espia s’estudia la ideologia nazi de cap a peus i construeix un personatge absolutament fidel a les idees de Hitler. El 1941, a través d’un contacte amb l’ambaixada alemanya a Madrid, Garbo és escoltat per primera vegada per la intel·ligència nazi.

En Joan s’ofereix a col·laborar amb el Reich i proposa a l’Abwehr – els serveis secrets – que el destinin a Londres per poder-los enviar informació. Per tal de guanyar credibilitat, l’espia falsifica documents fent veure que el seu pare havia deixat una gran herència a Gran Bretanya i que tots els documents que necessita per fer el cobrament són a la caixa de seguretat d’un banc portuguès. Gràcies a això pot aconseguir un visat per marxar a Lisboa i, un cop allà, comparteix nits de cabarets i clubs nocturns amb un senyor gallec que disposa d’un visat especial que li permet moure’s per tot Europa malgrat estar en temps de II Guerra Mundial. Garbo copia aquest document i fa veure als alemanys que pot ser un bon agent sobre el terreny a Londres. Els nazis cauen en la trampa i el recluten, entregant-li tinta invisible per enviar missatges, codis secrets i 3.000 dòlars en metàl·lic.

Garbo és l’únic ésser humà en la història que ha rebut la Creu de Ferro de Hitler i l’Ordre de l’Imperi Britànic.

Neix Garbo

Lluny de marxar a Anglaterra com havia dit als alemanys, Joan Pujol es queda a Portugal. Des d’allà, després d’estudiar la geografia anglesa amb diferents guies turístiques comprades, envia tres missatges amb tinta invisible als serveis secrets nazis. Una pura coincidència fa que un d’aquests enviaments es traslladi a la realitat. Garbo alerta, amb una inventiva sorprenent, de la sortida d’un comboi naval des de Liverpool cap a Malta.

Els alemanys ho corroboren i augmenten la seva confiança en l’espia, mentre que els britànics comencen a buscar qui és l’infiltrat que ha pogut revelar aquesta informació. Aprofitant l’avinentesa, i gràcies també al paper destacat de la seva dona, el 1942 en Joan contacta amb els nordamericans des de Portugal i els explica el vincle que ha creat amb els nazis. Ràpidament, els serveis secrets dels Estats Units presenten Pujol a responsables de l’MI5, la intel·ligència britànica. És aquí quan neix Garbo, el doble espia que comença a passar informació a Gran Bretanya fent creure als alemanys que treballa per ells. El nom de Garbo li posen a l’MI5 en honor a l’actriu Greta Garbo i, sobretot, pels dots interpretatius de l’antic estudiant de l’escola Valldemia de Mataró.

El nom de Garbo li posen a l’MI5 en honor a l’actriu Greta Garbo i, sobretot, pels dots interpretatius de l’antic estudiant de l’escola Valldemia de Mataró.

Un espia de llegenda

Una xarxa d’agents

Des d’aquest moment, Joan Pujol es trasllada a viure a Londres amb la seva dona i els seus fills. Allà hi estableix una unió molt forta amb l’agent secret Tommy Harris. En Tommy, de mare espanyola, parla perfectament el castellà i es converteix en l’etern traductor de Pujol. Junts creen una xarxa d’agents secrets imaginaris que, segons explica Garbo als nazis, treballen amb ell sobre el terreny a Anglaterra per derrocar els Aliats. Aquesta xarxa inventada arriba a tenir 27 agents de diferents nacionalitats (anglesa, índia, gal·lesa, nord-americana…). En Garbo inclús va arribar a publicar l’anunci de la mort d’algun dels agents als diaris d’Anglaterra, fent que els alemanys els hi enviessin diners per la vídua. El seu enorme talent i enginy també l’ajuden a realitzar retocs fotogràfics per fer creure als nazis que les seves bombes cauen en barris primordials de Londres i no als afores. Això augmenta la moral alemanya i estreny encara més els vincles de Garbo amb els serveis secrets de Hitler.

La gran obra a Normandia

Sens dubte, però, el fet diferencial que converteix Joan Pujol en l’espia doble més destacat de la II Guerra Mundial és la coneguda com Operació Fortitude. Durant els mesos previs al desembarcament de Normandia (6 de juny de 1944), data clau per entendre l’inici del triomf Aliat, Garbo envia 500 missatges de ràdio encriptats als alemanys. Tots ells van en la mateixa direcció: exposar que els Aliats faran a Normandia una maniobra de tropes per despistar i que el veritable atac es donarà al Pas de Calais, molt més al nord de França.

Garbo en la seva etapa vivint a Mataró

Treballant amb la intel·ligència britànica, Joan Pujol crea un exèrcit fictici de 150.000 homes que, en teoria, estaven dirigits pel general George S. Patton, un dels comandants de tancs més reputats dels Aliats. Els nazis compren la teoria de l’espia català i, de fet, mantenen dues divisions blindades i 19 divisions d’infanteria a Calais per prevenir una possible invasió. Això aporta una finestra molt valuosa a l’exèrcit Aliat i l’ajuda a completar amb èxit el desembarcament de Normandia.

Retirada a Llatinoamèrica

El 2 de setembre de 1945, la II Guerra Mundial arriba al seu punt final. Els britànics premien Joan Pujol amb 15.000 lliures esterlines pels serveis prestats i l’ajuden a establir-se a Veneçuela. Allà, Pujol se separa de la seva dona Araceli, que torna a Madrid amb els seus tres fills, i ell es torna a casar amb Carmen Cilia Álvarez. A Veneçuela, en Joan fa de mestre d’anglès a l’empresa petroliera Shell i munta un negoci: una papereria. El 1948, en una visita a Europa, Pujol es retroba amb el seu gran amic Tommy Harris, a qui li demana un favor: que la intel·ligència britànica faci pública la seva mort. Vol desaparèixer del mapa per por a persecusions dels nazis i, dit i fet, la comunitat internacional creu que Garbo ha perdut la vida a Angola a causa de la malària.

Garbo va ser clau per l’èxit del desembarcament de Normandia

En Joan va viure 36 anys a Veneçuela en absoluta tranquil·litat. Ningú sabia de la seva existència, i això es manté així fins al 1984, quan l’historiador Nigel West s’adona que és viu. Amb motiu del 40 aniversari del desembarcament de Normandia, Garbo torna a Europa per ser rebut amb honors. Aquest és el seu últim gran viatge, ja que mor el 1988 a Caracas. Joan Pujol Garcia, un estudiant de l’escola Valldemia de Mataró, és l’únic ésser humà en la història que ha rebut les màximes condecoracions de dos enemics de la II Guerra Mundial: la Creu de Ferro de Hitler i l’Ordre de l’Imperi Britànic. Una història de pel·lícula que va començar a casa nostra ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img