MataróL’Hospital de Mataró compta amb una nova consulta en càncer hereditari

L’Hospital de Mataró compta amb una nova consulta en càncer hereditari

spot_img

Un acord de col·laboració amb l’ICO ha permès que els maresmencs ja no s’hagin de desplaçar a Badalona per fer ús d’aquest servei

S’estima que entre un 5 i un 10% dels càncers més comuns –mama, còlon i pròstata– tenen una alta predisposició hereditària

Des del passat mes de setembre, les persones i famílies amb sospita de càncer hereditari de l’àrea assistencial del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) es poden visitar a l’Hospital de Mataró, gràcies a un acord de col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Anteriorment, aquestes persones eren derivades a la Unitat de Consell Genètic de l’ICO-Badalona. Des d’aquesta consulta es realitza tot el procés d’assessorament genètic: des de la identificació de la sospita de predisposició genètica a càncer, la indicació de l’estudi genètic, si convé, i la interpretació del resultat genètic i assessorament adequats. Des de la seva posada en marxa, 90 persones ja s’han visitat en aquesta consulta.

Quins càncers es poden heretar?

Es coneixen uns 20 gens relacionats amb càncers hereditaris i, actualment, s’estima que un 5-10% de casos dels principals càncers (mama, colo-recte o pròstata) podrien ser causats per una alta predisposició hereditària, i un 10-20% per una predisposició de grau moderat. En altres tipus de tumors, el percentatge pot ser major (20% dels casos de càncer d’ovari o pàncrees) o molt menor (<1% dels casos de càncer de pulmó o cap-i-coll).

Com funciona el programa?

A través de la Consulta de Consell Genètic es garanteix l’atenció dels pacients i familiars amb sospita de predisposició hereditària al càncer. Les seves principals funcions són:

  • Interpretar els antecedents personals i familiars per avaluar el risc d’ocurrència o recurrència d’un determinat tipus de càncer o diversos associats a una síndrome en una determinada família.
  • Educar vers l’herència, les proves genètiques, la prevenció, els recursos i recerca disponibles.
  • Oferir l’assessorament apropiat per a promoure decisions informades i una adaptació al risc o condició.
  • Oferir, si està indicat, el corresponent estudi genètic diagnòstic o predictiu, i interpretar el resultat.

Em cal un estudi genètic?

Els criteris de sospita per saber si una persona és candidata a valorar el seu risc i, si cal, rebre assessorament genètic sobre càncer hereditari, són els següents:

  • Haver patit un càncer a una edat inusualment jove (menys de 50 anys).
  • Més d’un diagnòstic de càncer en la mateixa persona.
  • Dos o més casos del mateix tumor entre familiars propers.
  • Un o més casos d’un càncer infreqüent a la família.
  • Mutació coneguda a la família en un gen que predisposa al càncer.
spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img