ReportatgeCréixer a ritme europeu

Créixer a ritme europeu

spot_img

Mataró ha aconseguit prop de 20 milions d’euros de finançament europeu en els últims quatre anys per impulsar projectes innovadors

Transformar la ciutat i crear noves oportunitats. Amb aquestes dues missions, Mataró ha estat capaç de captar en els darrers quatre anys prop de 20 milions d’euros de finançament europeu per implementar projectes de valor afegit. La Revista Iluro us vol explicar quines són aquestes iniciatives i com, gràcies a la incansable feina dels tècnics municipals, ha estat possible presentar propostes atractives a Europa i que vagin de mà amb l’agenda política i econòmica de la UE.

Revitalitzar el tèxtil i l’esport

Dins del marc del PECT Mataró-Maresme, iniciativa que busca transformar el territori a través de la construcció d’un model de creixement econòmic intel·ligent, Mataró ha rebut prop d’1.5 milions d’euros d’Europa i la Diputació per implementar el projecte Reimagine Textile i revitalitzar l’esport i el turisme. El primer se centra a concentrar inversió en el disseny tècnic tèxtil i en el foment de l’emprenedoria. El segon busca generar noves activitats econòmiques a través de la pràctica esportiva.

Renovar el Cafè Nou

1.8 milions d’euros van ser concedits pels fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i la Diputació per tal de rehabilitar el Cafè Nou i convertir-lo en un equipament cultural i de promoció de la ciutat. L’objectiu és potenciar el turisme a Mataró i, alhora, donar suport a la cultura.

Transició energètica

Per mitjà d’una subvenció europea d’1.36 milions d’euros procedent dels fons FEDER Catalunya, Mataró ha iniciat un projecte de transició energètica per reduir el consum energètic i les emissions de CO2. La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Escola Marta Mata, al Poliesportiu Teresa Maria Roca i a l’Institut Miquel Biada; la substitució de les bombetes de vapor de sodi per leds en l’enllumenat públic i la creació d’una Oficina per a la Transició Energètica són les principals actuacions que s’estan duent a terme.

L’Anella Ciclista

Ampliar la xarxa de carrils bici de la ciutat fins als 16 quilòmetres, habilitant 12 nous trams de vies per a ciclistes, és la gran fita de l’Anella Ciclista de Mataró. El projecte compta amb una subvenció de més de 400.000 euros dels fons europeus FEDER.

Ciutat cuidadora

El projecte ‘PECT de Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores’ està liderat per l’Ajuntament, però es treballarà conjuntament amb el Consorci Sanitari del Maresme, TecnoCampus Mataró-Maresme, Centre Tecnològic Eurecat, Fundació Hospital i Fundació Maresme que impulsaran actuacions concretes de l’àmbit de les cures i l’acompanyament a l’envelliment actiu. La iniciativa, amb un pressupost de 4.6 milions d’euros, ha estat subvencionada al 50% per la Generalitat de Catalunya a través de convocatòries europees. S’habilitarà un nou equipament de referència en l’atenció a les persones a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena amb 2.300 m² on es desenvoluparan la majoria de les actuacions dels agents implicats.

Parc d’habitatge públic

L’habitatge és una de les grans problemàtiques urbanes que té Mataró. En aquest sentit, la ciutat ha rebut finançament per valor de 2.5 milions d’euros per tirar endavant el projecte ‘Yes, we rent’, un parc d’habitatge públic. Es busca captar habitatges buits de Mataró per posar-los al mercat de lloguer a uns preus assequibles i oferint garanties i beneficis als propietaris. La garantia de cobrament del lloguer a través d’un fons de garantia, la subvenció de les reformes o bonificacions en impostos són alguns dels avantatges.

De Gàvius a la brossa

El projecte Gàvius, impulsat al costat de l’Ajuntament de Gavà, ha rebut 4.2 milions d’euros del fons europeu Urban Innovative Actions. Gàvius és un assistent virtual per comunicar a la ciutadania els ajuts socials que els pertoquen i automatitzar el procés de sol·licitud i cobrament. De la mateixa manera, el caràcter innovador del plec de condicions del nou contracte de recollida de residus de Mataró també ha cridat l’atenció d’Europa, que hi ha destinat 3.5 milions d’euros a través dels fons FEDER.

El mar i els joves

La promoció d’idees empresarials innovadores relacionades amb el mar i els recursos aquàtics i el fet d’impulsar iniciatives que afavoreixin l’accés dels joves al mercat de treball són les bases principals dels projectes BluAct i SocialNEET. Tots dos han rebut el suport de fons europeus i compten amb la participació de diferents actors nacionals i de països com Eslovènia, Portugal, Polònia, Itàlia i Grècia.

Projectes de futur

A banda de tots els projectes citats, Mataró també treballa pensant en el mitjà termini. Cal tenir en compte que la Unió Europea destinarà fins al 2026 un total de 750.000 milions d’euros als diferents estats membres per tal de reparar les conseqüències causades per la pandèmia. Aquests fons s’anomenen Next Generation i la nostra ciutat hi vol optar amb quatre projectes estratègics que ja s’han presentat a Madrid i que giren al voltant de l’economia circular, la transició ecològica, l’autonomia i la qualitat de vida i la formació continuada i professional.

la Unió Europea destinarà fins al 2026 un total de 750.000 milions d’euros als diferents estats membres per tal de reparar les conseqüències causades per la pandèmia

La feina a l’ombra

Un cop coneguts alguns dels principals projectes que han permès a Mataró rebre prop de 20 milions d’euros procedents d’Europa en els últims quatre anys, ens interessa descobrir com s’han gestat la totalitat d’aquestes iniciatives. I és que l’Ajuntament disposa d’un equip de tècnics municipals que treballen a l’ombra i de forma incansable, investigant quines són les línies d’actuació política i econòmica de la Unió per tal d’aconseguir finançament per fer créixer la ciutat. Un d’ells és en Martí Comas, Tècnic de suport especialitzat del Servei d’Estratègia i Governança. Amb ell parlem sobre tots els processos que cal seguir per projectar una idea que culmini amb diners europeus arribant a les arques municipals. “Anar a buscar fons europeus com bojos no és una bona estratègia. La Unió té unes prioritats; una agenda estratègica. I com a Ajuntament hem de presentar una aposta de valor que respongui a les necessitats locals i que estigui alienada amb l’orientació que busca Europa”, ens relata.

Segons el Tècnic del Servei d’Estratègia i Governança de l’Ajuntament, el fet que Mataró “estigui gestionant un nombre significatiu de projectes europeus no és una casualitat”. “És una conseqüència dels bons enfocaments previs que s’han fet”, recalca el nostre protagonista. Gràcies a les explicacions de Martí Comas descobrim que Europa funciona amb pressupostos a 6 anys i que ara “s’estan definint els fons pel període 20212027”. Tenint en compte aquest cicle temporal, ens preguntem com treballa l’Ajuntament de Mataró per ser escollit en múltiples convocatòries de finançament europeu. “Treballem també amb aquest eix temporal de sis anys. La clau és l’anticipació. Preparem cada projecte sabent que, en un o dos anys vista, poden sortir convocatòries per finançar-lo”, exposa Comas. En conseqüència, els tècnics municipals implicats en idear i presentar cada candidatura a Europa necessiten “estar molt al dia” de la realitat de la Unió. “Consultem molta documentació i reglaments. També hi ha portals especialitzats que parlen sobre cap a on s’orienta Europa. Ara, la transformació digital de tot el teixit productiu, les capacitats digitals de la població i la transició ecològica són les grans prioritats”, revela Martí Comas.

El cicle de vida

En aquest punt, ens preguntem com s’estructura la creació d’un projecte de ciutat que, després, es presentarà a Europa per rebre finançament. Comas ens resumeix el procés. “Primer de tot hem de definir una base estratègica de ciutat i quins són els agents que la poden impulsar. Després analitzem quines aportacions poden fer els socis implicats en el projecte i els requisits que ens pot plantejar la convocatòria europea. A continuació es determinen el calendari i el pressupost i es presenten la memòria i la documentació necessària. Si el projecte s’accepta, passem a iniciar la creació de l’equip que durà a terme l’execució del mateix i establim tots els mecanismes de seguiment”, exposa en Martí.

Pel que fa a la qüestió temporal, un projecte gestat a Mataró i finançat amb fons europeus pot ser molt variable. “Podem tenir només 2 o 3 mesos per conceptualitzar el projecte, presentar-lo, aplicar-lo durant uns 3 anys i tancar-lo en 2 o 3 anys més… O una segona opció més extensa en el temps. Començar a treballar 2 anys abans de presentar el projecte, aplicar-lo durant 3 anys i fer un tancament de 3 anys més. Els cicles totals oscil·len entre els 5 i els 9 anys per cada projecte”, explica l’entrevistat. Pot semblar molt de temps, però un dels aspectes que cal considerar és que la Unió Europea “té unes exigències de control i de fiscalització molt estrictes”. Per tant, cada tancament de projecte suposa haver de justificar quasi al detall cada euro de diner públic que s’ha invertit ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img