MataróDinàmicsMataró impulsa la intel·ligència artificial per diagnosticar la disfàgia

Mataró impulsa la intel·ligència artificial per diagnosticar la disfàgia

spot_img

Un software basat en intel·ligència artificial per al diagnòstic de la disfàgia guanya el premi Creatic a la millor iniciativa empresarial.

La disfàgia és una patologia basada en la dificultat per empassar líquids i aliments. Es tracta d’un trastorn comú, però encara massa desconegut pel sector de la medicina. Les persones grans són els pacients més habituals en patir-la. De la mateixa manera, en persones que han sofert un ictus també pot ser habitual. La disfàgia pot originar conseqüències de salut greus com desnutrició, deshidratació, pneumònia per aspiració i una menor qualitat de vida.

La problemàtica real de la malaltia arriba quan es converteix en persistent, ja que requereix d’un tractament i d’una supervisió molt acurada. Un dels principals hàndicaps amb els quals han de lluitar els metges és la dificultat de diagnòstic. Es necessita emprar temps i recursos humans per completar els cribratges que permeten identificar les persones que estan en risc de patir la malaltia.

Un avenç a celebrar

Per millorar la detecció de la disfàgia, un grup d’emprenedors amb vincles amb el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) han impulsat un software basat en la intel·ligència artificial. Batejat com a AIMS-OD, el programa ajudarà a optimitzar els processos de cribratge, diagnòstic i tractament de les persones que pateixen aquesta malaltia. La credibilitat del projecte ha estat guardonada amb el Premi Creatic a la millor iniciativa empresarial a l’àmbit de la tecnologia i la innovació, reconeixement que concedeix el TecnoCampus de Mataró cada any.

5000 pacients

L’Hospital de Mataró ja utilitza el software, el qual funciona gràcies a la intel·ligència artificial i al machine learning. El sistema s’ha entrenat amb les dades anonimitzades i encriptades de més de 5.000 pacients d’aquest centre sanitari que entre el 2013 i el 2017 van ser sotmesos a proves per detectar una possible disfàgia. D’aquesta mostra, un 55% van donar positiu i el 45% restant, negatiu al test de diagnòstic que utilitza al centre.

Els investigadors han detectat més de 17.000 variables que poden influir en el risc de patir disfàgia. La Intel·ligència Artificial d’AIMS-OD pot analitzar de manera precisa aquests factors a l’instant i determinar el risc de patir la malaltia amb un encert al 85%. A més, AIMS-OD realitza el cribratge de tots els pacients ingressats a l’Hospital de Mataró en 8 segons. Actualment, només es diagnostiquen un 20% dels casos a causa de la dificultat i lentitud del cribratge actual per detectar totes les persones ingressades en risc.

AIMS-OD avalua els factors que provoquen la disfàgia en temps real, cosa que permet als professionals sanitaris identificar, diagnosticar i proporcionar el tractament més apropiat a cada pacient. Actualment s’apliquen tractaments compensatoris com adaptar la dieta, una aportació complementària nutricional i la higiene bucodental per ajudar a millorar els símptomes i complicacions, així com de nous tractaments de neurorehabilitació per a pacients que pateixen disfàgia orofaríngia. Alberto Martín, Pere Clavé i Xavier Tibau són els impulsors del projecte ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img