PersonalMaribel Nieto: una pionera dins de quiròfan

Maribel Nieto: una pionera dins de quiròfan

spot_img

Jordi Carbonell, metge, escriptor i caricaturista mataroní, escriu la secció ‘Mataronins singulars’, un espai de biografies sobre mataronins destacats

Un text de: Jordi Carbonell, metge, cirurgià, caricaturista i escriptor mataroní

Als inicis de la dècada dels 70, quan la Maribel, una joveníssima estudiant de medicina, va entrar per primera vegada als quiròfans del vell Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró per ajudar al seu pare a realitzar una operació quirúrgica, es van començar a trencar molts motlles. Fins aleshores, la cirurgia sempre havia estat una especialitat reservada als homes. Feia anys que a la nostra ciutat hi havia metgesses, però una dona cirurgiana era considerat com una estranyesa.

La Maribel Nieto era tossuda i, amb la seva tenacitat, va aconseguir que tant a l’Hospital com, poc temps després a la Clínica l’Aliança, l’entorn s’acostumés a veure com una cosa habitual que aquella jove estudiant de Medicina es rentés com un cirurgià més per intervenir en una operació quirúrgica. En aquest sentit, dins d’un ambient tan sexista i tancat com el nostre, va ser una pionera. Un cop acabada la llicenciatura en Medecina, com era d’esperar, la Maribel va escollir l’especialitat de Cirurgia General. Es va formar en aquesta disciplina a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’any 1977, amb el títol d’especialista recent estrenat, va entrar al Servei de Cirurgia de l’Aliança Mataronina on, com era usual en aquella època, treballarà en les diferents branques d’aquesta àrea quirúrgica. Durant anys, la Dra. Nieto es veurà obligada a solucionar tant una tumoració de mama com un problema de varius; una oclusió intestinal, una operació d’estómac o una neoplàsia de la més estrambòtica localització.

Possiblement, l’adquisició d’una visió tan panoràmica de tota la complexitat quirúrgica, com la que va haver d’adquirir en aquella primera etapa de cirurgiana generalista, va ser una sòlida base per a la seva posterior formació com especialista d’una cirurgia tan específica com la que exercirà amb tanta pulcritud durant la resta de la seva vida professional.

La Dra. Nieto sempre ha estat una dona molt desperta. Des de molt jove va intuir el camí que inexorablement seguiria la futura cirurgia; el de la superespecialització. Com a dona i feminista que era, no s’ho va pensar dues vegades. La mama i la seva patologia serien la seva dedicació definitiva. Amb entusiasme es va involucrar en la creació del primer Comité Oncològic de Patologia Mamària del Maresme i va ser la redactora de la primera Guia Clínica de Patologia Mamària que es va editar a la nostra comarca.

Per ampliar els seus coneixements en l’especialitat no va dubtar en anar a beure de les millors fonts. En el curs 1989-19990 es treu el Diploma de Postgrau en Patologia Mamària. El 1991 fa una estada com Visitor Student a la prestigiosa Universitat de Virginia. El 1992-1993 es treu el Màster en Patologia Mamària a la Universitat de Barcelona i un any després s’inscriu en un Curs de lectura de mamografies a L’Institut d’Imaginerie Médicale de Montpeller, a França.

El 1994, amb motiu de la fusió de l’Hospital de Sant Jaume i de la Clínica l’Aliança Mataronina, i amb la posterior creació del nou Hospital de Mataró entra com a cirurgiana d’aquesta entitat, on es dedicarà exclusivament a la patologia mamària. La seva tasca en aquest camp ha estat extraordinària. El nombre de malaltes que ha tractat es conten per milers. El nombre de treballs publicats, de col·loquis en els que ha participat i de conferències donades sobre aquesta problemàtica són incomptables.

A més de la seva vasta activitat com a cirurgiana, durant tota la seva vida professional la Dra. Maribel Nieto ha mantingut una intensa i constant preocupació per la divulgació i prevenció de les malalties mamàries. Va posar en funcionament la primera Consulta de Patologia Mamària a l’ICS (Institut Català de la Salut) a Mataró. Ha format part de l’equip redactor de totes les guies de patologia mamària des del 1995.

Ha estat la coordinadora del Programa de Detenció Precoç del Càncer de Mama de la Regió Sanitària Barcelonès Nord i Maresme per la Generalitat de Catalunya des del 1995 fins a la jubilació, el 2015. Ha col·laborat (amb el periodista Pere Culell i la radiòloga Adelaida Fandós) en el Vocabulari de Sinologia del Centre de Terminologia de la Generalitat de Catalunya (TERMCAT) i en el Diccionari de Sinologia del (TERMCAT), sota el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

En reconeixement a la seva àmplia tasca a favor de la lluita contra el càncer que més afecta a la població femenina, per votació popular, se la va nomenar Mataronina de l’any 2015. Actualment, ja jubilada, segueix treballant com a voluntària, fent tasques administratives, organitzatives i divulgatives a l’Associació Maresme Oncològic ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img