‘Protestants, la història silenciada’ és el nou documental de la productora mataronina Clack. Una història totalment desconeguda i apassionant
‘Protestants, la història silenciada’és el nou documental de la productora mataronina Clack, en el qual es repassa la repressió viscuda per les comunitats evangèliques històriques que van començar a implantar-se a Catalunya, especialment a les àrees urbanes, ara fa una mica més de 150 anys. Especialment després de la Guerra Civil i amb major o menor intensitat fins l’inici de l’etapa del desarrollismo, els membres de les esglésies protestants van veure clausurats i atacats els seus temples i van haver de mantenir la seva fe en trobades en cases particulars.
El documental, a més, posa llum sobre un episodi poc conegut: com la manca de llibertat religiosa i la repressió exercida pel règim franquista van ser un factor clau a l’hora d’excloure la presència d’Espanya en el Pla Marshall. El president Eisenhower, de confessió baptista, ho va vetar, supeditant aquest acord a una autèntica liberalització del règim espanyol i a la concessió de llibertat religiosa.
De 52 de minuts de durada, la peça audiovisual – narrada a partir del testimoni de Noemí Cortés, membre de la comunitat del carrer Terol de Barcelona – inclou declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira en la seva faceta d’estudiós del protestantisme, el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, de confessió evangèlica, la historiadora Marta Velasco, autora de l’estudi ‘Los otros mártires’, o el també historiador Federico Vázquez Osuna, autor de ‘Les esglésies evangèliques històriques de Barcelona’.
El 16 de novembre, a Mataró
S’estrenarà aquest mes de novembre en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que té lloc entre el 15 i el 30 d’aquest mes i impulsa la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia de la Generalitat. Es podrà veure a Mataró el dimarts 16 de novembre en un acte al Foment Mataroní (19h), el dissabte 20 al temple protestants del carrer Tallers de Barcelona i el dimarts 22 al Casal Pere Quart de Sabadell ■