Anunci Publicitarispot_img
ReportatgeEntitats que fan barri: Lucius Marcius, una colla de generació en generació

Entitats que fan barri: Lucius Marcius, una colla de generació en generació

spot_img

A la Revista Iluro iniciem un nou serial de reportatges per conèixer els barris de Mataró a través de les seves entitats

Créixer amb referents és bàsic. I tenir-ne un de ben fort i consolidat al teu barri suposa el millor regal possible. Sens dubte, les Esmandies s’erigeix en la gran ‘agitadora’ de la vida social i cultural de Peramàs. Aquesta antiga masia del segle XVIII va ser construïda per ordre del comerciant mataroní Josep Esmandia i Milans, un poderós terratinent amb múltiples propietats a Mataró i Argentona. Durant tres generacions, els Esmandia van anar adquirint terres on ara hi ha la masia.

L’empenta definitiva va arribar el 1747, quan, després de pagar 1.000 lliures, Josep Esmandia adquiria d’Antoni Roselló, adroguer de Mataró, l’espai on les Esmandies encara avui ‘respiren’. Després de passar per diferents mans durant més de dos segles, el 1976 l’amenaça d’enderroc de la casa provoca un aixecament veïnal culminat amb la compra de la propietat per part de l’Ajuntament. Quaranta milions de pessetes era el seu valor, res comparat amb el patrimoni social que s’ha construït al voltant de l’edifici. Dins de les Esmandies hi fa vida la Colla Gegantera Lucius Marcius, el nostre pròxim protagonista.

Lucius Marcius: una colla gegantera amb ànima

El 1979l’Associació de veïns de Peramàs-Esmandies va decidir construir un gegant per representar al barri en els diferents actes festius de la ciutat. Els encarregats es van inspirar en la figura d’un dels primers duumvir de la ciutat romana d’Iluro. Aquests personatges eren equivalents als alcaldes de l’actualitat i, a l’any 1814, a la Riera davant de l’Ajuntament, es va trobar una làpida on es feia referència a una d’aquestes personalitats: en Lucius Marcius. El 26 de Juliol del 1979 la Colla Gegantera Lucius Marcius va fer la seva primera sortida en una cercavila pel barri, acompanyats de la família Robafaves, els gegants oficials de Mataró.

A partir d’aquell moment es van viure uns anys molt participatius en festes de barri i en la cercavila més important de la ciutat, la Gegantada de Les Santes. Cap el 1981, el moviment veïnal va passar per moments de crisi i en Lucius va deixar de sortir durant gairebé dues dècades, temps en el qual es va anar deteriorant. Afortunadament, a l’any 2000 l’associació de veïns es renova amb una nova junta directiva presidida per Pep Sivilla i es consoliden un gran número d’activitats participatives del barri, entre les quals hi destaca el ‘renaixement’ de la colla gegantera.

El 2001, Antoni Pruna i Sergio Laniado seran els encarregats de la construcció, maquillatge i realització de l’estructura d’alumini (3,80m d’alçada) que donarà forma al renovat Lucius Marcius, que des d’aleshores no ha parat de participar en cercaviles per tota la geografia catalana i fent cada cop més gran aquesta gran família que és la colla.

De generació en generació

La presidenta de la Colla Gegantera Lucius Marcius és Ana Esteban. Hi porta vinculada gairebé “tota la vida”, ja que hi va entrar perquè el seu pare i el seu germà hi participaven activament. “És una colla molt familiar. Hi ha bon rotllo i gent de totes les edats. Un cop he tingut fills, també els he vinculat a la colla”, ens relata l’Ana. Malgrat la pandèmia i la manca d’activitat que aquesta ha generat, els ànims de la massa social es mantenen “intactes”. “Fa poques setmanes vam fer una reunió per veure com estava tot i la resposta va ser molt positiva. Seguirem actius”, ens traslladen.

Dins i fora del barri

Des de sempre, la Colla Lucius Marcius ha treballat per promocionar les activitats culturals i la vida social de Peramàs, però també s’ha esforçat per donar-se a conèixer fora de Mataró o en altres barris. “Sempre col·laborem en la festa del barri programant activitats i també participem en actes amb altres gegants en diferents punts de Mataró. La colla també té cura de les Esmandies, ja que és un patrimoni del barri. Hi fem tasques de manteniment i neteja quan toca”, apunta Ana Esteban.

“Amb la nostra participació en diferents cercaviles o actes amb gegants, intentem dur Peramàs fora del barri. Ara mateix som més de 70 persones de totes les edats, tot i que ens manquen portadors. Tothom vol ballar o estar a la batucada, però anem curts de portadors. Fins i tot tenim ‘iaies’ que ens porten l’aigua i ens cuiden dels nens petits” relata la presidenta amb un somriure. “El més positiu de tot és que les nostres generacions joves volen seguir formant part del projecte. La Colla Gegantera Lucius Marcius té ganes de seguir fent créixer la cultura de gegants a Mataró. En breu, esperem poder anunciar les nostres pròximes sortides”, ens exposa Ana Esteban per cloure l’entrevista.

Anunci Publicitarispot_img
Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Anunci Publicitarispot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img