spot_img
DestacatsConsol Nogueras, Filla Adoptiva de Mataró

Consol Nogueras, Filla Adoptiva de Mataró

spot_img

Va ser la primera dona regidora de Mataró i pionera de la política municipal a Catalunya

Consol Nogueras i Seda, nascuda a Argentona l’any 1882 i veïna de Mataró des del 1914, és reconeguda com Filla Adoptiva de la Ciutat de Mataró. Va ser la primera regidora de Mataró, escollida a les eleccions municipals de 1934, quan per primer cop les dones podien ser escollides democràticament. Nogueras, pionera de la política municipal a Catalunya, era candidata d’Esquerra Republicana i una de les quatre regidores escollides en tot el país.

Tot i que aquest dilluns es va celebrar l’acte d’atorgament del títol, el reconeixement va ser aprovat al ple de març, després de moltes sol·licituds per part del seu partit, ERC, així com d’entitats de la ciutat i historiadors, com Margarida Colomer, que va presentar l’acte.

El reconeixement va ser aprovat després de desestimar dues de les propostes d’Esquerra: ser part de la Galeria dels Mataronins Il·lustres, on figuren 14 homes i cap dona; i donar nom a la sala de regidors de l’edifici de l’Ajuntament.

Consol Nogueras va ser regidora de Mataró de l’any 1934 a l’any 1939, quan va haver d’exiliar-se a França amb l’esclat de la Guerra Civil. És una figura que representa la memòria històrica de Mataró i la lluita feminista i republicana, i així ho assegura la historiadora Margarida Colomer: “Consol representa el paradigma de la revolució feminista, la lluita per les llibertats i la igualtat”.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img