MataróArrenca a Mataró un servei pioner a Espanya per protegir la gent...

Arrenca a Mataró un servei pioner a Espanya per protegir la gent gran

spot_img

Aquest nou dispositiu per prevenir i atendre la fragilitat en persones grans representa una innovació per als sistemes sanitaris públics a Europa

A Espanya hi ha 9,3 milions de persones de més de 64 anys. La longevitat és un indicador de qualitat de vida, però també posa un repte a les societats benestants, ja que l’11% d’aquestes persones són fràgils i la majoria reuneixen vàries d’aquestes condicions: estan malaltes, prenen diversos medicaments, no s’alimenten adequadament, estan soles o tenen problemes de mobilitat o cognitius.

Un equip multidisciplinari del Consorci Sanitari del Maresme, experts en l’estudi i l’abordatge de l’envelliment, ha dissenyat un nou servei sanitari amb la finalitat que les persones d’edat avançada puguin gaudir d’una vida autònoma el major temps possible.  Aquest nou dispositiu per prevenir i atendre la fragilitat en persones grans representa una innovació per als sistemes sanitaris públics a Europa, i s’acaba de posar en marxa a l’Hospital de Mataró en fase de pilotatge gràcies al finançament dels fons europeus FEDER. L’objectiu final és que, si l’estudi valida l’eficàcia d’aquest abordatge integral i preventiu de la fragilitat, el nou dispositiu es pugui integrar en el sistema sanitari públic.

Estructura multidisciplinar

El nou Equip de Suport per a la Prevenció i Atenció Integral a la Fragilitat (ESPAI-fragilitat) està ubicat a l’Hospital de Mataró i compta amb un equip multidisciplinari: un metge de família, una infermera, dos fisioterapeutes, una treballadora social i una dietista. A més, un farmacèutic, un metge rehabilitador, un geriatre i un psiquiatre hi participen com a consultors del projecte.

Abordatge integral

Els tres centres d’atenció primària que gestiona el Consorci -Mataró Centre, Cirera-Molins i Argentona- identificaran quins dels seus pacients de més de 65 anys es troben en situació pre-fràgil i, per tant, compleixen un o dos dels cinc criteris de fragilitat: pèrdua de pes, pèrdua de força, cansament, poca activitat física o alentiment de la marxa.

A aquestes persones se les programarà una visita a l’ESPAI-fragilitat, on se’ls farà una avaluació integral, en 5 eixos associats al risc de fragilitat:

  • Mèdic: hi ha comorbiditats (diverses malalties), dolor o depressió?
  • Farmacològic: prenen diversos medicaments? Són necessaris, interaccionen entre ells?
  • Nutricional: hi ha desnutrició?
  • Funcional: poden fer front a les activitats de la vida diària?
  • Social: disposen de suport familiar, social o institucional? ■
spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img