MataróCulturaMataró s'implica en el Pacte per a la Moda Circular amb l'objectiu...

Mataró s’implica en el Pacte per a la Moda Circular amb l’objectiu de reduir el residu tèxtil a Catalunya 

spot_img

El Consorci de Residus del Maresme és un dels agents impulsors de l’acord

Les empreses i organitzacions signants s’han compromès a incrementar la recollida selectiva de la roba del 12% actual a un mínim del 25% l’any 2024 

El Consorci de Residus del Maresme és un dels agents impulsors del Pacte per a la Moda Circular, un acord per introduir criteris avançats de sostenibilitat en l’àmbit del sector tèxtil que s’ha presentat aquest dimarts a l’antic recinte fabril Palo Alto, al Poblenou de Barcelona. Una cinquantena d’empreses i entitats ja han signat aquest pacte voluntari per afavorir una transformació urgent i necessària del tèxtil, de forma voluntària, compartida i col·laborativa, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible aquest canvi.  

Roba durable i producció més neta 

Donat la seva vocació global, el pacte determina objectius per a cada segment de la cadena tèxtil, que responen als reptes ambientals, socials i econòmics del sector. 

En l’àmbit de la fabricació, per exemple, busca incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat als teixits, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres mesures d’escalatge i innovació. Per assolir aquestes metes, ja s’està treballant en la definició de projectes pilot en determinats territoris per impulsar la recollida de la roba de segona mà i la seva reutilització, així com per millorar els sistemes de recollida selectiva de residus tèxtils i el desenvolupament de la indústria local de reciclatge tèxtil. 

Entre els compromisos que assumeixen les organitzacions signants destaquen els de reduir entre un 5 i un 10% la generació de residus tèxtils; assolir entre el 25 i el 30% en la recollida selectiva d’aquesta fracció l’any 2024; i incrementar el percentatge de valorizació material de la part recollida selectivament. En concret, entre el 55 i el 60% s’haurà de destinar a la preparació per a la reutilització i, entre el 40 i el 50%, al reciclatge dels residus tèxtils. 

Avançant-se a la nova llei  

L’avantprojecte de llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya, que iniciarà el procés de participació pública el proper mes de juliol,  inclou objectius i mesures concrets per als residus tèxtils. Per a l’any 2025, planteja una reducció a tot el país del 10% d’aquests residus, respecte al generat al 2019, i d’un 25% per al 2030. Per aconseguir-ho, es plantegen mesures per fomentar la recollida selectiva i la seva reutilització, com ara l’obligació d’incorporar un lineal, o corner, de tèxtil de segona mà en superfícies comercials superiors als 1.200 metres quadrats.

El sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic. Si bé es venen 100.000 milions de peces de roba cada any, es reciclen menys de l’1% dels residus que genera aquest producte. A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un total de 140.000 tones/any, que van a parar als abocadors, o bé s’incineren. De la part que es recull de forma selectiva, la meitat es prepara per reutilitzar i el 40% es recicla. 

De fet, aquests residus s’han convertit en un problema global. En els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món, mentre que la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img