spot_img
MataróMataró innova pel medi ambient: s'instal·la fibra de coco per fer créixer...

Mataró innova pel medi ambient: s’instal·la fibra de coco per fer créixer la posidònia

spot_img

Prova pilot de replantació de posidònia en el marc del Projecte Alguer de Mataró, instal·lant una malla de fibra de coco per ajudar la vegetació a arrelar

El temporal Glòria va provocar, entre el 19 i el 24 de gener de 2020, un gran moviment de sediment als fons marins de Mataró que van afectar la praderia de posidònia. En alguns punts es va produir un descalçament de les plantes que les han fet més vulnerables: amb el pas del temps moltes s’han anat trencant i, o bé han aparegut a les platges del Maresme i Barcelonès, o romanen en el fons proper a l’alguer de Mataró.


El voluntariat que forma part del Projecte Alguer de Mataró ha observat a les diverses immersions de seguiment una catifa formada per plantes trencades, sobretot a l’estació I de control, que es troba a 12 m de fondària. Aquestes plantes, tot i semblar vives, no tenen possibilitat de recuperar-se si no troben suport per poder arrelar. Per això, el passat novembre es va decidir provar alguna estructura de suport que fos biodegradable però que servís per aguantar les plantes en la mateixa posició, amb l’objectiu que puguin arrelar de nou i comprovar la viabilitat de la replantada.


Després de provar tres tipus de suport, es va decidir utilitzar malla de fibra de coco. Caldrà esperar un temps per veure si l’estructura aguanta i si les plantes són capaces d’arrelar. Durant la primavera es farà una valoració dels treballs efectuats i, si se segueixen observant plantes arrencades, es durà a terme una nova jornada de replantació. Aquesta actuació no deixa de ser un petit ajut a la recuperació de la posidònia, ja que cada hectàrea de praderia perduda triga uns 100 anys a recuperar-se. Es calcula que durant el Glòria van ser 4 les hectàrees de l’alguer afectades. Mantenir una bona qualitat ambiental del nostre litoral és la millor manera de contribuir a la recuperació natural de l’alguer de Mataró.

L’alguer de Mataró ocupa una extensió de 600 ha davant la costa de Mataró, i l’estudi fa el seguiment d’una part representativa d’aquesta praderia de posidònia, que és la més important de la costa de Barcelona. Forma part d’un espai submarí de 2.906,36 hectàrees ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img