spot_img
MataróCulturaEls Gegants desapareguts de Les Santes

Els Gegants desapareguts de Les Santes

spot_img

Us presentem una galeria fotogràfica d’alguns dels Gegants desapareguts de Mataró, els quals ja no s’utilitzen per la Festa Major de la ciutat

Maria

Any: 1983

La seriosa i bocabadada Maria és la parella d’en Tomeu. Ells dos són els antics gegants del desaparegut esplai Xauxa-Xivarri.

Tomeu

Any: 1978

En Tomeu és un enorme i tradicional català, amb faixa, barretina i espardenyes. El primer gegant de l’esplai Xauxa-Xivarri.

L’Avi i la Iaia

Any: 1979

L’Avi i la Iaia formen la històrica i famosa parella de gegants de l’esplai Garbí.

Gegant del Tramvia

Any: 1980

L’enorme parella de gegants coneguts com el Gegants del Tramvia, són unes figures molt senzilles que va fer el Grup de Teatre El Tramvia.

Gegant del Foment

Any: 1973

Els Gegants del Foment, pròpiament dits, es construeixen per a la Setmana de l’Infant de l’any 1973. En són tres, senzills i realitzats molt artesanalment

El Guàrdia Civil trist

Any: 1986

Aquest gegant, juntament amb el seu company enfadat, formen la famosa parella de guàrdies civils creada pels membres de les Cooperatives de Mataró (COPP).

La Dama de la Pamela

Any: 1986

L’any 1986 les Cooperatives de Mataró van construir diverses figures més; el Municipal, la Monja, la Dama de la Pamela i la parella de Guàrdies Civils. Totes elles va estar exposades al Cafè Nou.

El Milionari Capitalista

Any: 1977.

Els gegants del COPP més coneguts, com el Milionari, es comencen a construir cap a final dels anys setanta, gràcies a uns tallers d’art i plàstica dirigits pel mestre Jordi Vallès.

L’Home i la Dona

Any: 1990

Amb una cara una mica primitiva, severa i de fer pocs amics, era conegut simplement amb el nom de l’Home; es va fer l’any 1990 juntament amb la seva parella, la Dona.

El Professor

Any: 1990

Gegant creat en dues fases. El 1988, des del COPP es va crear el cap del Professor. El gegant es va acabar el 1990. Conegut popularment com a ‘Dalí’.

El Pagès

Any: 1979

Tots els gegants fets a finals dels 70 van adquirir un paper festiu i reivindicatiu molt important, recuperant un dels espais públics de reunió més populars i prohibits pel franquisme: el carrer.

La Bruixa

Any: 1977

L’any 1979, el Rei, la Bruixa i el Mossèn van participar a la primera concentració de gegants mataronins en motiu de la Diada de Sant Jordi, un cop superada la dictadura.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img