MataróCulturaL'agenda de Santes: el foc i els gegants tornen a escena

L’agenda de Santes: el foc i els gegants tornen a escena

spot_img

Us presentem l’agenda detallada de Les Santes 2021. Un resum de tots els actes que es podran viure a Mataró del 24 al 29 de juliol.

Dissabte 24 de juliol

Fot-li foc

19h / Escola Maristes Valldemia

Un dels primers actes de Les Santes 2021 serà una mostra de balls i enceses de les colles de diables de la ciutat: les Diablesses de Mataró, el Ball de Diables Atabalats de Cerdanyola, els Diables de la Llàntia i Ball de Diables de Mataró. La Colla de les Diablesses, juntament amb els Tabalers do Maresme, formen la comparsa de foc que obre el seguici festiu de la ciutat de Mataró. És una colla formada únicament per dones. El Ball de Diables de Mataró és l’element de l’imaginari festiu mataroní que representa l’escena de l’infern i la lluita contra l’arcàngel Sant Miquel. El Ball de Diables Atabalats de Cerdanyola incorpora com a personatge propi “el Condemnat”, aquell qui desafia en Llucifer i provoca la seva ira. Per últim, La Colla de Diables de la Llàntia és l’ànima del barri. 

Operació gegantada

11h, 17:30h i 19:30h / Escola Torre Llauder

L’obertura de Santes també comptarà amb una adaptació de la tradicional gegantada. Si bé no podrem viure acompanyant els gegants, gegantes, nans i capgrossos d’escoles i entitats pels carrers de la ciutat, sí que els podrem veure ballar al so de la música dels Grallers del Pla de Bages.

Mestre d’Aixà

Concert d’havaneres / 21h i 23:30h / Port de Mataró

Mestre d’Aixà va néixer el 1982 a Vilassar de Mar de forma totalment improvisada, amb motiu d’una festa popular. El grup va adoptar el seu nom actual el 1986 i sempre ha conservat el seu esquema original: veus mixtes, acordió i guitarres, acompanyats d’instruments de percussió.

Havàname

Concert d’havaneres / 21h i 23:30h / Escola Josep Montserrat

Havàname és una formació vocal femenina d’origen cubà. Totes les seves integrants estan establertes actualment a Barcelona i ens presenten un viatge que surt d’una Cuba plena d’enyorança i arriba a Mataró amb tot el sabor de l’illa del Carib. Un projecte musical d’alta qualitat, on el repertori es compon a parts iguals d’havaneres, cançons de taverna i música tradicional de Cuba en el més ampli sentit. S’acompanyen de guitarra i percussió.

Els cremats

Concert d’havaneres / 21h i 23:30h / Escola Marta Mata

Banda formada el 1996 al voltant de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell, que ha trencat molts tòpics sobre el tractament d’aquest gènere. Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques, sobretot d’arrel popular. Una formació amb un llarg i consolidat bagatge, considerats per molts els enfants terribles” de les havaneres per la seva voluntat d’innovació i de fusió amb altres gèneres com la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cúmbia. Són referents en els principals escenaris del món de l’havanera, però amb tres ingredients bàsics: la qualitat musical i vocal, el dinamisme del seu espectacle i la sensació que no són una proposta més d’havaneres, sinó una proposta amb personalitat. Les seves actuacions provoquen sorpresa i entusiasme, i són de les poques formacions del món de l’havanera que han accedit sota l’etiqueta worldmusic a escenaris, auditoris, sales de concerts i festivals propis d’altres gèneres musicals (pop, jazz, folk, etc).

Ai Ai Ai

Concert de rumba / 21h i 23:30h / Parc Central

Ai Ai Ai és un grup de rumba catalana, i en català, creat després de la mort de Gato Pérez per Pep Lladó i Rafaelillo Salazar. Va néixer l’any 1991 amb la idea de ser els primers en fer rumba catalana en català. Una idea que ara semblaria normal, però que en aquell moment semblava una temeritat, tenint en compte que la rumba s’escoltava principalment en ambients marginals i de parla castellana. La temeritat els va sortir rodona.

Únic. Balls, sons i emocions

Acte de cultura popular / 21:45h i 23:30h / Plaça de l’Ajuntament

“Únic. Balls sons i emocions” és l’espectacle dirigit pel músic i creador Llibert Fortuny. Els membres de les colles, l’Agrupació Musical del Maresme i Fortuny, un dels grans referents musicals del país i creador multidisciplinari, han anat teixint un acte que combina la música en directe i la presència de les figures, amb un potent contingut audiovisual.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img