spot_img
InstantsEls Armats: soldats de pau de Mataró

Els Armats: soldats de pau de Mataró

spot_img

316 anys d’història els reivindiquen com un símbol de la ciutat

Poden dir que han estat rebuts a Roma pel Papa Joan Pau II, el 1986

FOTOS: ARXIU ARMATS I GEMMA ROMAGOSA

Fa prop de 320 anys que els Armats de Mataró ‘lideren’ l’espectacle visual de la Setmana Santa mataronina. Però… Qui són els Armats? Per cercar la primera pista de la seva existència ens hem de remuntar al 1705; concretament a una documentació de la Confraria del Santíssim Sagrament (Minerva) de la Parròquia de Santa Maria, que es conserva al Museu-Arxiu. Allà s’hi troben reflectides diverses anotacions que fan referència al vestuari dels Armats de l’època.

Des d’aquell llunyà 1705, la presència dels aleshores anomenats ‘Caps de ferro’ i ‘del Morrió’ a les processons de Setmana Santa ha estat una realitat que es va anar mantenint durant els segles XVIII i XIX, amb diferents alts i baixos. A començaments del segle XX es crea la comissió ‘Pro-Armats’ en el si de la Congregació Mariana del Foment Mataroní amb la finalitat de restablir una tradició que havia degenerat amb el pas del temps. Així es va continuar fins a la II República i la Guerra Civil, on no hi va haver processons.

Com ja haureu intuït, l’activitat principal dels soldats de pau de Mataró es desenvolupa durant la Setmana Santa. L’associació cultural participa activament en les processons del Prendiment, Nit de Silenci i la Processó General del Divendres Sant. Així mateix, els Armats organitzen actes propis com La Passió, l’acte de Recollida de la Bandera i l’Homenatge a la Ciutat.

A partir de 1954 els Armats es tornen a reorganitzar com a secció de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors de la Parròquia de Santa Maria. Durant les dècades següents es va anar ampliant el nombre d’efectius amb renovacions del vestuari i les cuirasses fins a l’any 1969, quan arriba la suspensió de les processons a Mataró.

No serà fins el 1990 que els Armats reapareixen de nou per Divendres Sant a Mataró, al costat de la resta de confraries. El 2004 l’associació organitza la concentració d’Armats de Catalunya a la ciutat de Mataró, en commemoració dels 300 anys d’història de l’entitat, amb una participació de 31 agrupacions del país. 

Destacar també les dues visites a Roma que han fet els Armats: el 1986 i el 2008. En la primera, l’aleshores Papa de Roma Joan Pau II els va rebre en persona a la plaça del Vaticà, fent aparèixer Mataró a premsa d’arreu. Les desfilades dels Armats són ja considerades Patrimoni Cultural de la ciutat. Des d’allà on sigui, en Joan Rovira, mític president dels Armats que ens va deixar ara fa un any, segur que continua gaudint de les desfilades dels seus estimats companys.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img