Darrere les seves ulleres rodones es troba la mirada més serena i eixerida de tots els mercats de Nadal que puguem recordar. I és que parlar amb en Pancraç Farell i Garcia (Barcelona, 1947), és, sens dubte, un viatge interior anual del qual mai et pots oblidar. Els seus ulls han vist passar milers i milers de mans buscant, més o menys incrèduls, algunes de les respostes més vitals de l’existència humana i de la visió que tenim de la sort.
Aquest mestre artesà miniaturista que avalua el comportament de les persones a partir d’un secret ancestral i un tros d’argila, va arribar a la Riera de Mataró allà pels anys vuitanta, amb un grup d’artesans fent petites casetes d’argila pels nens, que quedaven hipnotitzats amb la seva feina. Al acabar, ell els hi regalava el que coneixia com a “sandungeros”, fet amb trossos d’argila restant. Va ser una veïna, la senyora Joana, la que es va apropar per dir-li que allò ella ho coneixia com a “corrúpies”.
Passat el temps, sense saber l’origen, també hi era a la memòria de la gent gran d’arreu en els seus viatges de mercats per tota la península, ja fa gairebé quaranta anys.

Diàgnosi ancestral
Més enllà de les fonts orals, no hi ha cap document escrit que expliqui ben bé què son els “corrúpies”, però segons en Pancraç, “són unes figures antropomòrfiques fetes d’argila com el resultat de estrènyer-la fort a la mà, lo qual resulta en unes 153 marques, senyals i petjades combinades amb la virtut de traduir paraules, idees o conceptes relacionats amb l’actitud d’un mateix, el comportament, la manera de ser, la virtut, la carència o el seu defecte”.
Tanmateix, no et deixis enganyar. Els corrrúpies no són una ciència exacta. De fet, ni tan sols endevinen el futur: “Estic convençut que de cada 100 corrúpies, encerto en un 80%. Per això parlo amb tant de respecte, perquè crec que m’apropo molt a la realitat, però sempre afirmo el següent: Els corrúpies mai han estat per veure la sort, ni el futur, ni el destí de les persones. El que fan és ensenyar a conèixer-te millor a tu mateix i a no creure mai en el futur, ni en el destí ni en la sort si abans no creus en tu. Així de clar”.
La sort ets tu

Es podria dir que la filosofia exacta dels corrúpies és la que en Pancraç transmet als més petits que passen per les seves mans: “Els hi recordem estimar als pares, honrar als avis i respectar als mestres, és a dir, el principi bàsic del coneixement”.
Pel que fa als joves, tenen una altra manera d’entendre les coses: “En quant els hi dius el que representa el fet de l’obligació, l’esforç i la responsabilitat prenen consciència molt ràpid de què el que dic és cert. El problema hi és en què necessiten que algú els digui allò que els pares o els avis potser s’ho diuen cridant. Sempre dic que amb això crec que és millor ser prudent que valent”.
D’altra banda, la tradició de fer la visita anual al senyor Corrúpies continua intacta per cada generació al Nadal de Mataró, i de forma inevitable, l’artesà també viu a primera línia com la mentalitat de la societat ha anat canviant els darrers anys respecte a èpoques passades: “Mataró té el privilegi de ser una societat culta. La majoria de persones que em trobo són responsables amb la família, i venen aquí de tot cor per la tradició de cada Nadal amb els corrúpies, però també hi ha una altra part de persones que només s’apropen per dir-me que tenen unes ganes boges de parlar”.
I continua: “Avui dia estem molt comunicats, però ningú parla, i aquest és l’error més gran que trobo; la falta de comunicació entre les persones de qualsevol edat. Dia rere dia, hi ha persones que se senten completament soles, fins i tot descol·locades per la generació que els ha tocat viure”.
La bona sort és la família

Per això, en Pancraç creu que el suport de la família i els amics és la millor predicció d’un futur pròsper: “Quan les persones senten el caliu de les persones que les estimen, tard o d’hora sempre se’n surten. És millor estar ben rodejat que voler fer la guerra sol o sola”. I continua: “Sempre dic que en comptes de patir tant, darrere de tot el que qualsevol ens pugui dir, per què no busquem a la persona que més respecte el tenim i li pregunten què creuen que estem fent malament. Això sí, no els ho expliqueu per Whatsapp”.
Valent-se d’un mètode únic i encertat, en senyor Corrúpies ens ensenya els valors més universals de la condició humana: Creure més en tu mateix i entendre que el futur només serà el resultat de les teves accions, perquè, tal com diu ell, “som humans, no som màquines i la família hauria de ser el més important”.
Fins al 23 de desembre el podràs trobar a la seva tradicional parada de la Fira de Nadal a Mataró, on els corrúpies encara es troben bé.