ReportatgeLlibert Fortuny: creant noves Santes

Llibert Fortuny: creant noves Santes

spot_img

Ens endinsem al món creatiu d’en Llibert Fortuny, creador d’un dels actes centrals de Les Santes 2021. No us ho perdeu!

Aquest any Mataró torna a connectar amb Les Santes. Serà una Festa Major adaptada a la realitat actual, però feta amb el mateix amor de sempre; amb ganes de viure jornades de rauxa i de pura cultura popular. Enguany, un dels actes centrals de Santes serà l’espectacle ‘Únic. Balls, sons i emocions’, gestat entre les colles de Mataró i el músic i creador Llibert Fortuny. Visitem l’artista al seu estudi per conversar sobre com ha estat el procés de cocció d’un dels esdeveniments més importants de la Festa Major.

Durant la conversa, la paraula “il·lusió” es repeteix de forma constant. “Jo no coneixia Les Santes al detall i he gaudit molt presentant aquesta proposta conjunta. Realment, l’acte neix d’una pluja d’idees de les colles i on la meva funció s’ha basat en fer el guió. Les Santes són una festivitat molt consolidada; com ha de ser. Però necessitem fer una festa adaptada per no estar dos anys sense respirar l’ambient que s’hi genera”, valora Fortuny.

L’objectiu ‘d’Únic. Balls, sons i emocions’ era esdevenir un espectacle “participatiu”, on totes les sensibilitats de la cultura popular de Mataró s’hi vegin representades. “El procés creatiu comença al gener, on fem entrevistes prèvies amb les colles per presentar el projecte. Al principi algunes tenien dubtes de celebrar unes Santes diferents, però al final tothom ha vist que calia fer un pas endavant. S’ha respirat un ambient d’unió molt bonic entre totes elles”, celebra en Llibert.

Sorprès per la passió

Fortuny, un geni del saxo, es defineix “com un creador nat” a qui li encanta “generar narratives molt personals”. “En un altre cas hauria declinat la proposta de fer un espectacle amb poc marge per deixar-hi el meu segell personal, però Les Santes m’han motivat molt. M’ha encantat veure com, des de l’amateurisme, els músics i la gent de les colles posen la seva passió al servei de la ciutat”, relata el nostre protagonista.

“És fascinant veure com la gent arriba a crear coses increïbles des de la cultura popular. Jo sóc una persona amb teòrica, amb dues carreres universitàries, però he vist com sense tanta teoria és possible fer màgia; això són Les Santes”, afegeix el creador. Fortuny ha intentat “donar forma” a una festa “eterna” i aportar la seva experiència per tal que “la combinació de tots els elements expliqui una història i tingui fluïdesa”.

Generar sensacions

És evident que els detalls més íntims de l’acte ‘Únic. Balls, sons i emocions’ són gairebé ‘secrets d’Estat’. S’ha treballat molt durant mesos i mesos per elaborar una representació que estigui a l’altura de Les Santes i, per descomptat, es buscarà sorprendre el públic. En Llibert Fortuny, però, sí que ens pot parlar de les sensacions que han buscat transmetre amb l’espectacle.

“L’objectiu principal és aproximar la festa a la gent. La política bàsica del coronavirus és el distanciament; la separació social i la seguretat. Com que els mataronins no podran ser a tocar de les figures, nosaltres hem intentat que s’hi aproximin emotivament”, relata el músic. “La idea és fer una reflexió sobre tot allò potent que té Mataró. Sobre el valor de Les Santes i sobre els sentiments que generen. Per últim, hem volgut exercir de recordatori. Les Santes de sempre tornaran i aquest espectacle serà la primera pedra d’aquest camí de tornada”, exposa el nostre protagonista.

Tal com ens avança en Llibert, durant l’espectacle hi haurà un moment on les figures “sortiran a l’escenari perquè la gent les senti vives”. “Durant la pandèmia hem vist a molts avis i àvies veure els seus néts a través d’un vidre. Això ens ha de servir per valorar la importància de veure. De saber que les figures hi són i que tornaran a fer vibrar la ciutat”, sentència Llibert Fortuny.

Les Santes, per damunt de tots

En un moment de l’entrevista li preguntem a en Llibert si sent “pressió” pel fet de ser una de les cares visibles del nou format adaptat de Les Santes. Ell aposta per “la responsabilitat”. “Al final, com a català que em sento, entenc Les Santes com un patrimoni especial per la cultura de Catalunya. Només vull aportar el meu granet de sorra i fer una bona feina, perquè estem vivint un moment que quedarà marcat per sempre més”, destaca. Segons el músic, s’intentarà deixar una empremta “que no ens toca valorar a nosaltres”. La Festa Major de Mataró és, per Fortuny, un element situat “per damunt de tots”. “Els fills dels nostres fills moriran i Les Santes continuaran vives. Tenen una inèrcia imparable i, per tant, fer que la gent les senti vives de nou ens fa especial il·lusió”, assegura el saxofonista i creador.

Qui és en Llibert?

Per conèixer una mica en detall qui és Llibert Fortuny hem de parlar necessàriament de la creativitat. “Estic en un moment personal molt més creatiu. Sóc un músic més integral”, reconeix. Fa anys, quan Fortuny va marxar a estudiar als Estats Units “obsessionat per transmetre el missatge del saxo”, no pensava viure un moment com l’actual. Ha descobert un nou món: el “d’explicar històries i fer produccions integrals” a partir de la música i les arts. Els acords i les notes li surten naturals, com també la seva passió per la natació i el triatló. “L’esport és la meva via de calma. M’ajuda a equilibrar la meva hiperactivitat”, afirma. Gràcies Llibert. Ens veiem a Santes! ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img