ReportatgeGràcies entitats: un homenatge als cors que fan bategar Mataró

Gràcies entitats: un homenatge als cors que fan bategar Mataró

spot_img

Malgrat totes les adversitats viscudes, les entitats de Mataró han demostrat que sempre hi són per fer costat a la ciutat

La pandèmia ha dificultat molt l’activitat habitual de les més de 700 entitats que hi ha a Mataró. Volem reconèixer el seu valor i per això us presentem cinc projectes diferents que, en representació de tots, demostren com la seva presència a casa nostra esdevé de vital importància.

Sabeu que a Mataró hi ha una entitat capaç d’adaptar la natació a tothom? B-swim atén setmanalment a més de 80 persones a les instal·lacions del CN Mataró, oferint sessions d’entrenament individualitzat a nedadors i nedadores amb capacitats diferents. Un d’aquests esportistes és el Dario Salcedo, jove que, després de patir un accident, va quedar en cadira de rodes. Connectar amb B-swim ha suposat canviar totalment de vida, després de la greu lesió soferta. “Vaig conèixer B-swim quan estava a l’Institut Guttmann fent rehabilitació. Mentalment m’ha ajudat molt veure’m capaç de tornar a fer una activitat i tirar endavant al costat dels meus companys que també neden amb lesions similars a la meva”, destaca en Dario.

Per Salcedo, la natació s’ha convertit en part “del dia a dia” i en una eina de millora a tots els nivells. “Faig coses que pensava que mai més podria fer. Tenir la sensació de sortir de la cadira és espectacular”, reconeix el nostre protagonista.

Al costat d’en Dario hi tenim a Ricardo Yébenes, cofundador de B-swim al costat de Maria Folgado i Roger Cruañas. “L’origen de B-swim es remunta al 2008, quan Jordi Gordillo, medallista paralímpic, ens demana que l’ajudem a preparar els Jocs. Gràcies a ell vam descobrir que hi ha un món de persones que volen fer esport, però que no troben professionals que entenguin les seves capacitats”, exposa en Ricardo. Per això, B-swim es va crear oficialment el 2015 com una entitat esportiva de referència, “especialitzada en la diversitat funcional i la discapacitat”, “oberta a tothom” i que té per objectiu “normalitzar qualsevol condició humana en una piscina” ■

Salvant infants al Níger

A Mataró també hi tenim presència de la Fundació Campaner, una entitat que es dedica a lluitar contra la fam i la malaltia del noma al Níger. El noma és una afectació infecciosa gangrenosa, causada per la manca d’higiene i la desnutrició, que destrueix la cara dels infants fins a ser mortal. Pep Campaner, el nostre següent protagonista, va decidir muntar l’ONG el 1995, després de conèixer la Fàtima, una nena malalta de noma que amb només 4 anys va ser portada a Espanya per ser operada.

La família Campaner la va acollir a casa seva i, des del minut u, la va considerar com a filla seva. Quan la petita Fàtima va rebre l’alta mèdica va demanar a Campaner que l’acompanyés de tornada al seu país. “Quan vaig veure com es vivia allà, vaig dir-li a la meva dona que calia muntar l’ONG”, assegura en Pep.

Des de fa més de 25 anys, el matrimoni es dedica en cos i ànima, al costat de col·laboradors i voluntaris, a executar projectes al Níger per erradicar-hi el noma i la desnutrició. “Hem construït 47 pous d’aigua perquè la població pugui gaudir de bones collites i alimentar-se bé. També hem muntat un centre per detectar i tractar el noma. Intentem cercar tots els infants malalts que podem i fem tot el possible per curar-los”, destaca Pep Campaner. En els darrers temps, l’ONG s’ha vist amenaçada pels atacs de Boko Haram, fet que els ha obligat a aturar certes activitats. Igualment, la fundació segueix fent una gran tasca. “Hem de pensar que les condicions de vida al Níger són de pobresa extrema. Com que la gent d’allà no coneix cap mena de comoditat, no els fa falta, però és molt trist que tothom es mori amb 50 o 60 anys”, recalca Campaner ■

ADN d’atenció

Seguint dins del sector sanitari, us volem parlar del Clúster d’Entitats Socials i Sanitàries de la Fundació Hospital. Totes elles formen un conjunt d’associacions que s’han convertit en el punt de referència de persones i famílies relacionades amb una malaltia o amb un conjunt de necessitats especials. Al Clúster hi convergeixen associacions dedicades al càncer, a la salut mental, al Parkinson, a l’Alzheimer, a la Fibromiàlgia, i a un llarg etcètera de malalties.

“Tothom, quan rep un diagnòstic, sol acudir al doctor Google per rebre assessorament. El Clúster que tenim a Mataró permet a pacient i familiars tenir contacte directe amb persones que han passat el procés de cada malaltia. Ells et deriven a professionals diferents i et proposen activitats de recuperació i de no pèrdua de l’autonomia”, detalla Carme Altayó, directora de Programes Comunitaris de la Fundació Hospital.

Mantenir aquest conjunt d’entitats “forma part de l’ADN de la Fundació”, segons la nostra protagonista. “La idea principal és oferir cobertura sanitària i donar suport als col·lectius més vulnerables; aconseguir que tothom, sigui quina sigui la seva condició, pugui tenir accés a serveis que millorin la seva qualitat de vida”, assegura Altayó. Per la Carme, igual que per la resta dels seus companys de la Fundació Hospital, formar part d’aquest projecte suposa “una satisfacció molt gran i una gran lliçó de vida”. “És molt gratificant veure millorar les persones que ens arriben. I també nodrir-te de la proactivitat de tota la gent que treballa a les associacions del Clúster. Moltes són persones amb dificultats, però contagien unes ganes brutals de fer coses”, sentència ■

Democratitzar i normalitzar l’esport

De la salut tornem cap al món esportiu per parlar del Club Fem Mataró, entitat creada el 2009 per convertir l’esport en una activitat accessible per les persones amb discapacitat. El projecte va començar per iniciativa de la Fundació el Maresme, però des del 2016 el dirigeixen les mateixes famílies. “Hem anat obrint el projecte a diferents esports, amb la idea de vincular clubs esportius de Mataró i el Maresme amb Club Fem”, exposa Dèlia Pont, presidenta de l’entitat.

D’aquesta manera, el club té convenis amb el Grup Lluïsos (atletisme), la UE Mataró (bàsquet), el Cirera i l’Atlètic Masnou (futbol), el Joventut Mataró (handbol) i la Penya l’Esplanada (petanca) perquè esportistes del Club Fem s’adhereixin formant equips dins de les estructures d’aquestes entitats. “Els beneficis del projecte són espectaculars. Fem salut i donem l’oportunitat als nois i noies de conèixer gent. També fem una feina de pedagogia amb els clubs esportius, normalitzant l’esport adaptat”, assegura la Dèlia.

D’aquesta manera, tots els equips esportius de Mataró i el Maresme que compten amb plantilles de Club Fem poden guanyar un pes social molt important com a exponents de l’esport adaptat. Com en tota iniciativa sense ànim de lucre, les dificultats també arriben. En aquest cas, se centren en “el poc poder adquisitiu del col·lectiu de persones amb discapacitat”. “Hem de treballar molt per aconseguir beques”, ens reconeix la presidenta de l’entitat. Tot i topar amb pedres al llarg del recorregut, la satisfacció és màxima. “A vegades les mateixes famílies tendim a la sobreprotecció. Amb l’esport, t’adones que el teu fill pot fer moltes més coses de les que creus”, celebra Dèlia Pont ■

Gaudir a través de la ciència

La darrera entitat protagonista d’aquest especial homenatge és el Laboratori d’Aprenentatge Científic (LAC). Com el seu nom indica, es tracta d’una iniciativa vinculada a la ciència i a la tecnologia amb tres objectius clars: alfabetitzar científicament, despertar vocació científica en els joves i gaudir a través de la ciència. “El LAC neix amb la missió d’oferir un espai perquè infants i joves facin ciència. Fer activitats esportives, culturals i científiques és molt fàcil, però què passa amb els nens i nenes que volen fer ciència?”, exposa Pol Bartrès, enginyer mecànic i un dels impulsors del LAC.

MISSIONS DEL LAC: alfabetitzar científicament, despertar vocació científica en els joves i gaudir a través de la ciència

En un inici, el Laboratori es va instal·lar al TecnoCampus, on cada setmana grups de joves d’entre 8 i 16 anys hi desenvolupaven projectes i experiències científiques a través de temàtiques plantejades pels professionals implicats. L’avantatge del LAC és comptar amb vuit professionals de diferents àrees científiques i tecnològiques (biologia, matemàtiques, informàtica) per dirigir les activitats.

“Ara el projecte ha evolucionat, i som nosaltres qui anem a buscar els infants a les escoles, als centres cívics i a les biblioteques, fent tallers i xerrades”, relata en Pol. Per acabar, Bartrès apunta cap a la clau que ha dut el LAC a ser una iniciativa d’èxit. “En general a les escoles no es prioritza la part lúdica de l’aprenentatge; la part vivencial. Tots els nens i nenes tenen curiositat per saber com funcionen les coses. Si els poses davant de situacions divertides que els generin idees noves, l’èxit està assegurat”, assegura l’impulsor del Laboratori d’Aprenentatge Científic

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img