ReportatgeLa força de la unió: Mataró camina per l'Alzheimer

La força de la unió: Mataró camina per l’Alzheimer

spot_img

300 voluntaris de l’associació Mataró Camina es preparen per omplir la ciutat de solidaritat. L’objectiu: que 5.000 persones caminin per l’Alzheimer

Quan treballem plegats, sense importar procedència ni condició social, els humans som capaços d’acostar-nos als miracles; d’assolir objectius que, tot sols, mai podríem conquistar. Després d’un 2020 marcat per renúncies i restriccions, un dels esdeveniments més emblemàtics de la ciutat de Mataró torna a fer-se visible al carrer. La XIV Mataró camina per l’Alzheimer ja és aquí: i reapareix amb més força i empenta que mai. El pròxim 26 de setembre, milers de mataronins ompliran els punts més emblemàtics de casa nostra per retrobar-se amb una cita que ja forma part de l’ADN capgròs.

La solidaritat amb els familiars de pacients amb Alzheimer és el principal motor que anima la ciutat a mobilitzar-se de forma massiva. Enguany, l’associació Mataró Camina ha organitzat una logística especial per fer realitat la caminada respectant totes les mesures sanitàries establertes. “Ens hem reinventat, passant d’una única ruta a cinc circuits diferents que transiten per diversos llocs emblemàtics de Mataró”, ens apunta Miquel Àngel Vadell, membre de Mataró Camina. La premissa principal és “fer ciutat”, “viure una jornada festiva” i proporcionar a tots els participants “circuits atractius” que alternin trams urbans i d’entorn més natural.

Com hi puc participar?

En total, la caminada compta amb cinc recorreguts diferents d’entre 4 i gairebé 6km. Els circuits surten i arriben a Cerdanyola, Pla d’en Boet, Sant Simó, el Centre i Cirera, sumant 24 km totals. Tots els veïns i veïnes que hi vulguin participar poden formalitzar la seva inscripció (5 euros adult i 3 euros infantil) al web de Mataró Camina o en els diferents punts d’inscripció físics situats a La Rambla (Plaça Santa Anna), al Cor de Maria (La Riera, 56), a Mataró Parc, a la Plaça Illa Cristina, al CN Mataró i al Pavelló Eusebi Millan. La inscripció inclou una bossa de fruita i aigua, una polsera i una gorra commemorativa. “Hi haurà mesures de control. Ni l’entrada ni la sortida es faran conjuntament, ni hi haurà festa final per evitar aglomeracions”, detalla Juan Antonio Ciller, membre de Mataró Camina.

La passió d’ajudar

La solidaritat és el motor que mou els més de 300 voluntaris de Mataró Camina a organitzar cada any la caminada. “La nostra missió és aconseguir els màxims recursos econòmics possibles per prestar, a través de l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Maresme, el major suport a aquelles famílies que el necessitin”, exposa Josep Maria Spa. Actualment, a Espanya hi ha 800.000 pacients diagnosticats amb la malaltia, i els estudis indiquen que aquesta xifra es podria veure duplicada en 20 anys. Cal destacar que entre un 30 i un 40% dels casos es queden sense diagnosticar i que el cost del tractament dedicat a pal·liar els efectes d’aquesta malaltia neurodegenerativa suposa el 1.5% del PIB estatal.

A banda de les complicacions de salut que experimenta cada pacient, l’entorn familiar també n’és l’altre gran perjudicat. Atendre una persona amb Alzheimer, sobretot en fase avançada, requereix d’una logística i d’uns recursos econòmics que no són, ni de bon tros, a l’abast de tothom. “Per això ens sentim molt orgullosos de com la gent de Mataró s’ha fet seva la caminada. Assolint xifres de 5.000 participants hem demostrat que Mataró és molt solidària”, celebra Miquel Àngel Vadell. Però Mataró Camina no només focalitza la seva activitat en l’Alzheimer; també realitza i projecta accions futures per donar suport a d’altres col·lectius vulnerables. “Estem oberts a qualsevol entitat i context… Ja sigui Càritas, col·lectius de salut mental o discapacitats… Volem que l’associació serveixi per ajudar de debò”, reivindiquen Pepi Jiménez i Dolors Pérez, també membres de Mataró Camina.

Suport a 127 famílies

Les tres darreres edicions de la caminada que es van poder celebrar a peu de carrer van ser històriques, aconseguint recaptar entre 60.000 i 65.000 euros. “L’esforç col·lectiu dels voluntaris i de tots els participants ha permès que 127 famílies de Mataró i del Maresme rebin un suport a través de l’AFAM per tal de poder atendre millor els pacients amb Alzheimer que tenen a casa”, relata Josep Maria Spa. Ara, amb la possibilitat de caminar conjuntament de nou, Mataró Camina vol convertir l’edició del 2021 en una nova injecció de moral i recursos. “És moment de sumar esforços novament. Volem tornar a assolir la xifra dels 5.000 participants. Tenim un límit de 1.000 persones per cada circuit de la caminada i animem tothom a venir”, afegeix. Des de Mataró Camina es demana “confiança” a la ciutadania, ja que l’entitat ha “organitzat l’esdeveniment amb un rigor absolut”. “La caminada està dissenyada per garantir la tranquil·litat de tothom, evitar aglomeracions i, alhora, permetre als mataronins i mataronines viure una jornada festiva”, ens transmeten des de l’organització.

Cava pel fi de festa?

Una de les altres vies per col·laborar amb la caminada solidària és adquirint cava Juvé Camps. Cada any se’n solen vendre 800 ampolles i aquest 2021 la iniciativa es torna a repetir. A més, Mataró Camina ha repartit guardioles solidàries en una vintena de comerços de la ciutat. Durant els 15 dies previs a la cita, alumnes de les escoles de Mataró estaran a Mataró Parc sumant-se a la causa per recollir donatius. Junts podem guanyar-li la batalla a l’Alzheimer. Us esperem a tots!

RECORREGUT I INSCRIPCIÓ: AQUÍ!

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img