ReportatgeEntitats que fan barri: SOS Animals Catalunya: regalar vides noves

Entitats que fan barri: SOS Animals Catalunya: regalar vides noves

spot_img

A la Revista Iluro continuem amb el serial de reportatges per conèixer els barris de Mataró a través de les seves entitats

Abans d’introduir l’entitat que representarà els barris de Molins i Vista Alegre, situarem el lector en el context dels dos barris. D’una banda, Molins compta amb 5.817 habitants segons les últimes dades de 2021 recollides per l’Ajuntament, mentre que a Vista Alegre hi viuen 7.539 persones. Vista Alegre és, sens dubte, una de les zones més tranquil·les de Mataró, amb certs carrers d’estil residencial i amb molt poca població estrangera: només 391 veïns i veïnes del barri han nascut fora d’Espanya, dada que situa Vista Alegre com el segon barri de la ciutat amb menys població estrangera després de La Llàntia. Sobre Molins, destacar que el seu índex d’envelliment és clarament superior (1.45) al del conjunt de la ciutat (1.14) i que només el supera Peramàs (2.05) i Pla d’en Boet (1.52).

D’aquell Molins dels anys 60 a l’actual han canviat moltes coses. Aquell barri era ple de carrers plens de fang, sense asfaltar i sense enllumenat; la plaça semblava un barranc i els serveis eren molt limitats. Actualment, Molins presumeix de tenir una densitat de població correcta i d’un veïnat molt arrelat al barri, ja que les propietats solen passar de generació en generació i la joventut aposta per continuar-hi vivint. Després de superar una etapa de clara millora en els serveis, Molins ha viscut anys d’estabilitat, però ara caldria tornar a impulsar el barri en matèria d’equipaments, sobretot amb la construcció del projecte de la Biblioteca al Triangle.

SOS Animals Catalunya: regalar vides noves

Per representar Molins i Vista Alegre hem seleccionat SOS Animals Catalunya, una associació sense ànim de lucre que es dedica a recollir i rescatar animals en situació d’abandonament o que estan sent maltractats. L’organització neix el 2015, tal com els seus membres ens expliquen, “després d’un cas esgarrifós on a un gos de Mataró se li tallen les orelles”. Allò va ser l’espurna que va activar el foc, flama que ha acabat convertint SOS Animals Catalunya en una associació que ajuda animals de tot Catalunya i Espanya. L’entitat va néixer a Molins i ja compta amb més de 21.000 seguidors a les xarxes socials. Quan es va fundar, SOS Animals Catalunya es va proposar ser una associació animalista diferent de la resta. “Lluitem a sac contra el maltractament. Moltes entitats no poden ajudar molts animals perquè, amb la llei a la mà, hi ha coses que no es poden fer. Però nosaltres rescatem els animals com sigui”, ens exposen.

Negociar amb propietaris

Per entendre la metodologia de treball, SOS Animals Catalunya ens planteja un exemple pràctic: “Imagineu que detectem uns gossos en un garatge ple d’excrements. Els gossos tenen ferides, problemes de mobilitat i Leishmània, però la llei diu que, com que estan alimentats, no estan maltractats físicament. Nosaltres pensem que cal actuar. Anem a negociar amb el propietari, li oferim fer-nos càrrec de les despeses veterinàries i acabem arribant a acords. En casos extrems, hem acabat accedint a finques privades per rescatar animals, però amb les eines suficients perquè no ens puguin atribuir un delicte. Si un animal està en perill, s’ha d’actuar ràpidament”. Sempre que SOS Animals Catalunya rep una alerta a través de xarxes socials, l’associació s’intenta coordinar amb l’Ajuntament corresponent, el Seprona, la policia local o els Mossos.

Més de 1.500 rescats

Des de 2015, l’entitat ha rescatat prop de 1.500 animals, entre ells més de 1.000 gossos, una mitjana de 250 animals per any. “Només aquest mes de novembre ja hem fet 50 rescats”, ens alerten des de l’associació animalista. Quan es realitza un rescat, SOS es posa en contacte amb les diferents cases d’acollida provisionals col·laboradores i, al mateix temps, s’envia l’animal a fer una revisió al veterinari. Les despeses derivades de totes aquestes actuacions es paguen a través de donacions a través de Bizum o de la plataforma Teaming. En certes ocasions, els mateixos voluntaris paguen les despeses amb diners propis, ja que cap integrant de SOS Animals Catalunya cobra cap sou de l’entitat.

Casos mediàtics

L’organització va ser la impulsora de les grans mobilitzacions viscudes a Barcelona el 2018, quan un agent de la Guàrdia Urbana va matar d’un tret la gossa Sota al centre de la ciutat. De la mateixa manera, l’entitat també s’ha mobilitzat amb autobusos a Tordesillas per aturar el maltractament que es fa al Toro de la Vega contra els braus. Un altre dels casos mediàtics vinculats a SOS va ser aconseguir que el burro del drapaire de Mataró acabés en una protectora dedicada a rescatar cavalls.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img