Anunci Publicitarispot_img
ReportatgeEntitats que fan barri: descobrim el Centre de Persones Sordes del Maresme

Entitats que fan barri: descobrim el Centre de Persones Sordes del Maresme

spot_img

A la Revista Iluro iniciem un nou serial de reportatges per conèixer els barris de Mataró a través de les seves entitats

Parlar sobre el Pla d’en Boet és fer-ho sobre un dels barris ‘joves’ de Mataró. L’habitatge social, l’amplitud, les zones verdes i els equipaments esportius i educatius convergeixen amb el focus de modernitat que representa el Rengle. Als anys 70, la creació per part de l’autoritat franquista del popularment conegut com a ‘Polígono Espartero’ va dotar Mataró d’un nou nucli poblacional. Aquell Boet va ser pensat per acollir-hi famílies en situació socioeconòmica difícil, i durant els 80 l’heroïna i la marginalitat hi van causar estralls. Des de fa anys, però, el barri ha canviat de tendència, i s’erigeix com un bloc cohesionat que reclama més inversió i que es mostra orgullós de les seves possibilitats.

Si hi ha un aspecte positiu del Boet que l’Associació de Veïns destaca és l’espai. A diferència d’altres barris perifèrics de Mataró, on la distribució dels habitatges dibuixa un perfil urbanístic complex, a Pla d’en Boet s’hi pot respirar. Hi ha carrers amples, diverses zones de passeig i múltiples passatges per a vianants que protegeixen la població de la circulació. Pels qui tenen vehicles, el barri també destaca per una superior oferta d’aparcament vers altres localitzacions de la ciutat. S’ha aconseguit que al barri no s’hi formin guetos. En part, aquesta cohesió s’ha assolit gràcies a la proliferació de múltiples entitats esportives, les quals han actuat com a elements aglutinadors. El CE Pla d’en Boet i la Juventus, en futbol, o l’AE Boet Mataró, en bàsquet. Al Boet, però, hi ha una entitat que també realitza una feina impagable per a tot un col·lectiu de la comarca: les persones sordes.

Descobrim el Centre de Persones Sordes del Maresme

El Centre de Persones Sordes del Maresme està situat al cor del barri; al carrer Sant Cugat número 12. Es tracta d’una organització “d’iniciativa social i sense ànim de lucre que treballa amb i per a les persones sordes del Maresme”. Teresa Molina és la presidenta. Ella ens explica com funciona el centre des de dins i quins són els seus orígens. “Es va fundar l’any 1979, amb l’objectiu de representar i defensar els drets de les persones sordes i per a aconseguir la seva plena participació i integració en la societat”, ens recorda. La filosofia de l’entitat és clara: trencar les barreres de comunicació i treballar perquè el reconeixement legal de la Llengua de Signes tingui també un reconeixement social adequat. “També es fa una gran feina per promoure l’accés a la formació i l’ocupació de les persones sordes, en igualtat d’oportunitats amb la resta de la ciutadania”, apunta Teresa Molina.

Enorme oferta de serveis

Si per alguna cosa destaca el Centre de Persones Sordes del Maresme és per proporcionar una àmplia oferta de serveis a la ciutadania. En primer lloc hi ha l’orientació familiar. “Al CPSMM oferim assessorament i orientació sobre els dubtes que sorgeixen davant el naixement d’un fill sord o bé al llarg del seu creixement i educació, així com també sobre altres aspectes que poden preocupar les famílies amb membres sords”, exposa la presidenta. El reforç escolar també hi té cabuda. I és que des del centre s’ofereix un espai gratuït de reforç escolar per a alumnes sords. El servei es realitza mitjançant el voluntariat i té com a objectiu ajudar els alumnes en la comprensió de les assignatures que treballen a l’escola o a l’institut, així com una millora de la comprensió lectora i de l’escriptura.

Psicologia i joventut

El CPSMM està en contacte amb professionals del camp de la psicologia que parlen LSC i que ofereixen assessorament psicològic a persones sordes o bé a familiars de persones sordes. Els socis del centre tenen descomptes en les tarifes del servei. De la mateixa manera, l’espai jove del CPSMM pretén oferir l’oportunitat als joves sords de trobar amistats, comunicar-se amb ells i desenvolupar-se socialment, oferint activitats per a joves i l’oportunitat de treballar per a un futur millor conjuntament amb els seus iguals.

Voluntariat i departament laboral

Al CPSMM tenim una bossa de voluntaris per aquelles persones que vulguin col·laborar amb l’associació i a la vegada vulguin conèixer millor la comunitat sorda de Mataró i practicar la llengua de signes catalana (LSC). El requisit que es demana és que el voluntari tingui un nivell mínim (Nivell 1) de coneixement de la LSC. Per altra banda, el centre treballa conjuntament amb empreses per oferir oportunitats de treball al col·lectiu de persones sordes. També es dónen a conèixer els avantatges fiscals de la contractació d’una persona sorda dins del col·lectiu empresarial.

Cursos i intèrprets

Centre de Persones Sordes del Maresme també gaudeix d’una vessant formativa interessant. S’ofereixen cursos de Llengua de Signes en català, dividits en: mòdul d’introducció bàsica i els nivells A1, A2, B1 i B2. Per últim, els socis del centre disposen d’un descompte en la tarifa del servei d’interpretació, gràcies a un conveni signat amb una empresa privada que realitza aquest servei.

L’aparell social

Actualment, el Centre de Persones Sordes del Maresme aglutina socis i sòcies d’entre 20 i 65 anys. Fem activitats culturals com visites a museus o excursions per a conèixer el patrimoni de Catalunya. Al nostre local social realitzem conferències sobre diversos temes que són d’interès per al nostre col·lectiu. Creiem que és important fer-ho, perquè encara cal desmuntar molts mites i prejudicis que envolten les persones sordes. Superar les barreres de comunicació segueix sent la nostra prioritat, així com aconseguir la plena inclusió de l’alumnat sord. Per això és necessària la figura de l’intèrpret de llengua de signes a totes les etapes educatives”, assegura Teresa Molina.

Anunci Publicitarispot_img
Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Anunci Publicitarispot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img