spot_img
ReportatgeEmprenedors sostenibles: convertir deixalles en roba i calçat esportiu

Emprenedors sostenibles: convertir deixalles en roba i calçat esportiu

spot_img

La marca mataronina Infinite Athletic converteix deixalles en roba tècnica i calçat esportiu per la pràctica del tennis

L’allau d’informació que ens envolta diàriament tendeix, en excés, a situar la notícia tràgica o negativa al centre de la diana. En moltes ocasions, els mitjans de comunicació som responsables de crear una agenda informativa massa basada en allò polèmic o controvertit. La febre del clic té massa poder i l’aposta per la notícia que genera interaccions de repulsa automàtica copsa l’espai central a la premsa. Però a casa nostra també hi passen coses bones; i hi passen cada dia. Avui en volem reivindicar una d’elles: la creació d’una empresa a Mataró amb una idea que pot revolucionar el mercat de la roba esportiva dins del món del tennis. 

Sota el lema ‘Play for the planet’ (en anglès ‘Juga pel Planeta’), Infinite Athletic fabrica roba tècnica 100% sostenible, convertint corretges de raquetes que en situació normal acabarien a la paperera en un teixit de polièster que s’asseca ràpidament i protegit contra les olors. L’empresa mataronina, situada dins de la incubadora tèxtil Reimagine Textile al TecnoCampus, està instal·lant contenidors de recollida de cordatge de raquetes a clubs esportius d’arreu de Catalunya, amb la missió de convertir aquest esport en una pràctica cent per cent sostenible.

La història d’Infinite Athletic la formen tres enamorats de l’estil de joc dels Federer, Nadal i Djokovic. Francesc Jiménez, enginyer industrial tèxtil i responsable de producte de la marca; Isaac Nogués, especialista en comerç internacional i responsable comercial; i François Devy, expert en anàlisi de finances, previsió de negoci i implementació tecnològica, formen la ‘parella de dobles’ i l’entrenador a Infinite Athletic.

Caràcter pioner

La marca nascuda a Mataró és la primera firma especialitzada en el món del tennis “cent per cent sostenible”. “Nosaltres juguem a tennis i, per defecte professional, sempre preguntem a les botigues si disposen de materials sostenibles o roba reciclada. Vam adonar-nos que ningú havia pensat a reutilitzar un material com els cordatges de les raquetes”, destaquen els nostres protagonistes.

Els filaments que hi ha en una raqueta de tennis estan fets d’un monofilament de polièster, textura que s’utilitza per crear la majoria de la roba tècnica per a fer esport. “Durant els últims 40 anys s’ha estat llençant a les deixalles un element que serveix per fer roba cent per cent funcional i sostenible”, relata Francesc Jiménez.

Del concepte a la pràctica

Per fer possible el projecte, l’empresa necessitava disposar de la màxima matèria primera possible És per això que es va contactar “amb molts clubs de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i amb botigues especialitzades per tal d’integrar-los”. Actualment, segons ens confirma Isaac Nogués, responsable comercial, Infinite Athletic “ja treballa amb més de deu clubs de tennis de Catalunya i amb botigues referents com Decathlon i Tennis Point”, recollint els cordatges de raquetes que tots els jugadors i clients ja no poden fer servir. A tots aquests emplaçaments, la marca hi instal·la contenidors de recollida.

Una roba de plata

A nivell tècnic, la roba que fabrica Infinite Athletic a Mataró “compleix amb totes les necessitats d’un jugador de tennis”. “És roba ultralleugera. Per exemple, la samarreta només pesa 90 grams i compta amb un sistema Odor Control per evitar les males olors”, exposa el responsable de producte, Francesc Jiménez. En aquest sentit, cal destacar que la marca ha incorporat ions de plata a la roba, per combatre els efectes de la suor, fer-la transpirable i evacuar els líquids que puguin generar males olors. La filosofia Infinite és facilitar la vida de l’esportista, alhora que garanteix un procés productiu cent per cent respectuós amb el medi ambient.

Sempre innovant

La creació de roba tècnica especialitzada pel món del tennis no és l’única innovació que Infinite Athletic ha dut al mercat. Des de la seva seu, situada al TecnoCampus, l’equip que integra el projecte ha ideat un altre element que busca trencar motlles. “Sempre intentem estar actius, plantejant noves propostes que puguin ser atractives pel consumidor final. És per això que hem confeccionat vambes de tennis introduint un altre element del joc que es pot reciclar.

Mentre tota la part superior del calçat prové dels cordatges de raqueta, la totalitat de la sola està feta amb els interiors de les pilotes”, detalla François Devy, responsable de finances. D’aquesta manera, Infinite Athletic fa un pas més en la seva filosofia de jugar pel planeta, apostant per un model totalment circular i on tots els materials emprats es poden reciclar de forma infinita.

La sortida al mercat

Malgrat estar encara en fase de proves per acabar de definir els dissenys definitius dels articles, l’empresa mataronina ja té traçada l’estratègia de sortida al mercat. Ho farà donant protagonisme als clubs i als seus usuaris, els quals han esdevingut decisius dotant Infinite Athletic de les matèries primeres necessàries per tirar endavant la idea. “Fins a final d’any organitzarem diferents esdeveniments a clubs d’arreu de Catalunya i començarem a vendre el producte als seus socis.

Després obrirem la venda a través d’e-commerce, on el client rebrà el producte a casa o al seu club”, exposa Isaac Nogués. “La idea és que el consumidor se senti plenament identificat amb el procés de creació. A més, un cop la vida útil del producte s’acabi, el mateix client podrà dur la seva roba als mateixos contenidors de recollida que tenim als clubs per tal de seguir ajudant-nos a reciclar el material. Les samarretes, els pantalons i tota la roba que fem tornarà al cicle de producció de forma infinita”, ens traslladen des de la marca.

Estalvi d’energia

Per Infinite Athletic, la sostenibilitat no només ha de venir de la reutilització de materials reciclables. L’estalvi d’energia és un element molt vinculat a l’empresa, ja que la tipologia de polièster utilitzat genera un estalvi del 75% d’aigua, el 60% d’energia i el 70% d’emissions de CO2 per cada samarreta fabricada. “Cada segon, al món es fabriquen 35.000 samarretes de polièster. Això et fa veure la importància que té estalviar recursos i energia. A més, només una samarreta de cotó consumeix 2.700 litres d’aigua, mateix consum que fa una persona en dos anys i mig de vida. Nosaltres apostem per situar-nos al costat del Planeta”, reivindica Francesc Jiménez.

Implicant Mataró

Una de les característiques més significatives del projecte empresarial que us presentem és la seva implicació amb Mataró i el Maresme. Un dels seus principals clubs col·laboradors és el Club Tennis Mataró, el qual cedeix tots els cordatges de les seves raquetes a la firma. A més, jugadors de l’entitat participen en els test de roba que la marca fa, per tal de rebre feedback d’esportistes després de jugar amb els articles que fabrica Infinite Athletic. La idea és anar millorant els teixits al costat dels consumidors locals.

Una de les característiques més significatives del projecte empresarial que us presentem és la seva implicació amb Mataró i el Maresme

Pel que fa a la producció, aquesta també és gairebé de quilòmetre 0. La roba d’Infinite Athletic vol ser una revolució mundial, però conservant les arrels del tèxtil que sempre hem tingut a casa nostra. En conseqüència, la fabricació del teixit i la confecció dels articles es realitza a la nostra ciutat o als seus voltants.

En primer lloc, l’empresa Texmedin, situada al carrer Enric Granados de Mataró, és on Infinite Athletic hi obté el teixit circular per a la seva roba. “Utilitzem màquines circulars que creen articles molt fins i transpirables, totalment adaptats a les necessitats del jugador de tennis”, ens comenten. El mateix passa amb la confecció del producte final, fet a la nau que Sourtex té al Camí del Mig, entre Mataró i Cabrera.

“Des de la recollida dels cordatges, inici del procés productiu, fins que la roba és una realitat, només hem de recórrer 150 quilòmetres. Això també aporta encara més sostenibilitat i circularitat al projecte”, exposa Francesc Jiménez. Com heu pogut comprovar, Mataró és un niu d’idees creatives que ens han de fer sentir orgullosos. Infinite Athletic necessita ‘jugadors’ que apostin per la seva filosofia de marca un cop que els productes surtin al mercat. Nosaltres necessitem jugar pel Planeta

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img