ReportatgeEl sector oblidat: la pandèmia a l'oci nocturn de Mataró

El sector oblidat: la pandèmia a l’oci nocturn de Mataró

spot_img

L’oci nocturn de Mataró necessita reobrir. Analitzem les conseqüències de la pandèmia amb el testimoni directe de la Sala Clap

Darrere de tot negoci o activitat econòmica s’hi amaguen històries personals. Vides, en definitiva. Sovint, parlar d’atur de la forma més convencional possible – amb xifres – ens allunya de la realitat que els números representen. Si hi ha un sector que en aquesta època de crisi ha patit les conseqüències de les restriccions és el de l’oci nocturn. Sense encara una data de reobertura clara, el col·lectiu segueix aguantant estoicament en un compte enrere que, per molts, s’ha fet massa etern. Per entendre com ha viscut l’oci nocturn de Mataró aquest any i escaig sense activitat, visitem un dels espais més emblemàtics de la nit mataronina: la Sala Clap.

Amb més de 20 anys d’història, el Clap ha vist trontollar el seu projecte cultural i d’oci per culpa de la pandèmia. Només gràcies a les subvencions aconseguides per l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, la sala ha pogut tornar a reobrir oferint concerts esporàdics al públic. En Jordi Nogué i en Nil Moyano fa set anys que actuen com a responsable i programador del Clap. Ells, millor que ningú, ens relaten com han viscut el darrer any d’aturada gairebé total. “Vam ser els primers a tancar i serem els últims en obrir. La veritat és que aturar tota la nostra activitat ha estat un pal molt dur”, ens reconeixen.

Negoci i salut

No estar autoritzat a treballar no només suposa un perjudici econòmic que posa en qüestió la viabilitat del model de negoci del Clap i de qualsevol discoteca; també és un cop dur per la salut mental de tots els treballadors. “Nosaltres estem acostumats a funcionar en el dia a dia. A treballar de forma molt dinàmica. Tenim una feina que implica pensar constantment en fer coses noves per millorar. Malgrat que hem intentat mantenir-nos actius, aquest any aturats passa molta factura”, afirmen Jordi Nogué i Nil Moyano.

Nogué, responsable de la sala, lamenta la manca de concreció pel que fa a la data de reobertura, política que sí que s’ha adoptat en països com “Gran Bretanya”. “Ens hem sentit abandonats per part de l’administració. És una llàstima que els governs i les administracions locals vegin l’oci nocturn com a macrodiscoteques; com un producte d’alcohol i festa. No només som això. L’oci engloba molts conceptes diferents. Nosaltres, per exemple, oferim concerts. Impulsem la cultura. El món de la nit és això i també un element que ajuda a connectar la gent de Mataró”, recalca.

Joves aturats

Una altra de les variables que cal tenir en compte dins del sector de l’oci nocturn és la quantitat de persones joves que hi treballen; o bé a jornada completa o bé alternant la feina amb els seus estudis. “Tenim molta gent jove a la plantilla. I que aquest col·lectiu no pugui treballar, és un problema greu. També comptem amb pares i mares de família, dins de l’equip de seguretat i neteja”, ens expliquen Jordi Nogué i Nil Moyano. Segons Moyano, programador del Clap, “ha costat molt que les ajudes arribin” i, quan ho han fet, han estat “insuficients” per compensar tot el perjudici causat per la pandèmia. “Al final els impostos i els lloguers els seguim pagant”, recorda Jordi Nogué.

En un cap de setmana de plena activitat, al Clap hi treballa una plantilla d’unes 25 persones. A això cal sumar-hi tot el col·lectiu d’oficines, neteja, manteniment i repartidors. Totes aquestes persones són en ERTO des de l’inici de la pandèmia i des de la sala encara es desconeix quan podran ser ‘rescatades’. “Quan puguem reobrir, haurem d’analitzar la situació i mirar si podem recuperar de cop a tota la plantilla, també en funció de les limitacions normatives que ens posin”, ens detallen els responsables.

Reobertura incerta

De cara a la possible reobertura del sector, la Generalitat ha contactat amb discoteques i sales de concerts enviant un plec de condicions que caldria complir. Des del Clap ens asseguren que “cada negoci haurà de fer números i veure si pot assumir-les”. “Si hem de tenir pistes de ball amb aforament i llocs específics on consumir begudes mantenint distàncies, doncs ho haurem de fer. Però aquestes condicions, als locals més petits, són gairebé impossibles de respectar si es vol generar una activitat viable”, revela Jordi Nogué.

És aquí on el responsable del Clap insta les administracions a ser més valentes i a no considerar “l’oci nocturn només com un problema o un sector que genera soroll”. “Crem que hem de treballar tots conjuntament. Cal que se’ns escolti. S’han aportat mil i una propostes per reactivar l’oci. Una, per exemple, seria que cada Ajuntament pogués cedir un espai a l’aire lliure a les sales i que, fent torns, poguéssim organitzar esdeveniments assumint nosaltres el cost i respectant totes les mesures. Necessitem reactivar-nos; si no ho podem fer en espais tancats, que sigui en espais oberts”, reivindica Nogué.

Context de futur

Les últimes informacions apunten que Catalunya podria decidir aviat que reobre l’oci nocturn fins a les 2 de la matinada. Els acords signats a nivell estatal dictaminen que les comunitats autònomes on la incidència de la Covid-19 sigui baixa, per sota de 50 casos per 100.000 habitants en 14 dies, podran adoptar aquesta mesura. En el cas de les comunitats on el risc sigui mitjà (per sota de 150 casos per cada 100 mil habitants), com és el cas de Catalunya, el Consell Interterritorial de Salut determina que la decisió queda en mans dels governs autonòmics. Ara, segons l’acord, és decisió del govern de la Generalitat permetre reobrir els establiments d’oci nocturn.

El pla aprovat permet obrir l’oci nocturn de les comunitats de nivell 1 fins a les 2 de la matinada, o fins a les 3 en el cas dels territoris que hagin assolit l’anomenada “nova normalitat”: estar per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies. Es permetrà un aforament màxim del 50% a l’interior dels locals, on les taules podran ser de fins a 6 persones. A l’exterior no hi haurà límit d’aforament i les taules seran d’un màxim de 10 persones. Una qüestió important és que el consum s’ha de fer asseguts a les taules, per evitar moviment de clients sense mascareta. També s’ha acordat que els bars i restaurants puguin obrir fins a la 1 de la matinada. Totes les actualitzacions acordades en el marc del Consell Interterritorial de Salut seran d’obligat compliment a totes les autonomies d’Espanya fins que el 70% de la població estigui immunitzada.

Mataró necessita reobrir

Malgrat que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha avançat que l’oci nocturn podria tornar “aviat” a funcionar amb certa normalitat, totes les sales de la ciutat encara esperen resolucions concretes. Les discoteques de Mataró hauran de, cas per cas, analitzar si les condicions que els hi imposen els permeten aixecar la persiana amb viabilitat. En declaracions a Mataró Audiovisual, el portaveu de l’Associació de Locals d’Oci Nocturn de Mataró, Txema Puigdollers, s’expressa en aquest sentit: “Necessitem començar a treballar, siguin quines siguin les restriccions. Hi estem completament d’acord. Hem après des del principi que la nostra activitat havia d’estar molt regulada, perquè se centra en tenir i generar contactes entre persones conegudes i desconegudes. Però ara necessitem treballar”, exposa.

Necessitem començar a treballar, siguin quines siguin les restriccions

De la mateixa manera, Puigdollers reconeix que hi ha molts companys i companyes del sector que no poden sostenir més la situació actual. “Sí que sé que hi ha alguns negocis que estan en una situació molt límit. Per tant, o es comença a caminar ja o segurament sí que cauran. És molt temps que portem tancats. Per molt que hi hagi hagut ajudes, aquestes ajudes s’han de tornar”, recorda el portaveu. “Començarem amb deute, per la gent que ha hagut de demanar ajudes per seguir. Ara que ja les hem demanat intentem aguantar fins a començar, però ja comencem amb aquest dèficit. Uns diners que s’han demanat per poder subsistir. La situació és molt crítica”, afegeix. Tal com dèiem a l’inici, darrere de tot negoci o activitat econòmica s’hi amaguen històries personals. Vides que en definitiva necessiten recuperar la normalitat

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img