ReportatgeEl comerç local: un actiu que depèn de nosaltres

El comerç local: un actiu que depèn de nosaltres

spot_img

Malgrat que la seguretat ha experimentat una certa millora, els comerciants segueixen demanant més acció contra els robatoris

La bona salut del comerç local és quelcom imprescindible per gaudir d’una ciutat pròspera, cohesionada i en constant evolució. A Mataró, la seguretat del comerç ha estat un element protagonista des de l’inici de la pandèmia. Malgrat que s’han experimentat millores significatives pel que fa a les xifres de robatoris, els comerciants coincideixen que encara hi ha camí per recórrer. Un dels col·lectius que s’ha vist més castigat pels furts és el de les farmàcies. Judit Mancho, farmacèutica propietària de la Farmàcia La Riera 10, ens trasllada la seva visió de la situació. “Hem notat un reforç de la presència policial, tot i que ens va costar aconseguir-lo. Sabem que és impossible tenir a un agent a cada cantonada vigilant les 24 hores, però sí que hi ha més control policial”, assegura Mancho, propietària de la farmàcia des del 2008.

Igual que s’ha fet a La Riera 10, molts comerciants han optat per “actualitzar els seus sistemes de seguretat” per posar les coses més difícils als potencials lladres. “Nosaltres a la farmàcia no tenim sensació d’inseguretat. Crec que, en general, Mataró és segura, tot i que hi ha incidents que s’han multiplicat per la situació de pandèmia i confinament. Quan no hi havia ningú al carrer, els lladres se sentien més lliures”, exposa la nostra entrevistada. Tot i les millores, però, Judit Mancho no amaga que, només en el sector de les farmàcies, “hem comptabilitzat uns 15 robatoris amb violència des de l’últim any”.

El seu cas particular

El passat desembre, la Farmàcia La Riera 10 va patir un robatori, coincidint amb una de les nits on a Mataró no hi havia servei nocturn de la Policia Local. “Uns homes que mai han pogut agafar van venir amb una furgoneta a la 1 de la matinada i estirar la reixa amb unes cordes per emportar-se la màquina de cobrament. Al final, les destrosses que van causar van ser molt superiors als diners robats”, rememora Judit Mancho, farmacèutica amb 13 anys d’experiència treballant al Centre.

Necessitem fer pinya entre tots per atraure nous clients

Xavier Martín / President Negoci Empresa Mataró

Una de les veus més autoritzades per parlar de l’eix comercial de la ciutat és en Xavier Martín, president de Negoci Empresa Mataró. Des del teixit comercial mataroní es té la sensació “que s’ha millorat la seguretat respecte de l’onada de robatoris de l’any passat”, tot i que “se segueixen donant situacions”. “Nosaltres estem intentant vetllar per tots els associats, buscant estratègies de prevenció i fomentant la connectivitat entre totes les parts implicades”, relata Martín.

Des del NEM s’han demanat “més efectius policials i una millora de la neteja” i es reivindica tractar la qüestió de la seguretat des d’un “prisma real”. “Si volem ajudar el comerç mataroní no podem ni minimitzar la situació ni alarmar. Necessitem estar units, ser optimismes i oferir una imatge de tranquil·litat”, destaca en primer lloc el president de l’associació d’empresaris i comerciants. “Per ser una alternativa forta a Barcelona i atraure potencials compradors d’altres ciutats no podem caure en l’error de traslladar una imatge negativa de Mataró”, afegeix.

Una enorme oferta

Com a tot municipi, la ciutadania de Mataró conviu amb problemàtiques i amb inputs absolutament positius. Xavier Martín vol reivindicar aquests últims, afirmant que són els elements que més poden beneficiar l’eix comercial de la ciutat. “Tenim museus de referència, un port nou, naturalesa, platges molt maques i una gran oferta comercial. Si entre tots construïm una xarxa molt forta, donarem l’impuls necessari a Mataró”, assegura.

Com saber si la teva assegurança contra robatoris realment protegeix al teu negoci?

Anna de Quirós / Sòcia directora de Cobertis

Des de fa mesos, els robatoris a comerços, locals a peu de carrer, bars i restaurants estan en augment. Fa pocs dies, comerciants de centre de Barcelona denunciaven un increment de la delinqüència, una tendència sobre la qual han alertat també moltes altres associacions de comerços de tot Espanya, tant de petites localitats com de grans ciutats.

A més, aquest mes UNESPA publicava un estudi en el qual donava a conèixer els municipis amb més probabilitats de patir robatoris en comerços. Reus, Mataró i Lleida són les ciutats de Catalunya on actualment hi ha més possibilitats que entrin a robar en establiments comercials, mentre que el rànquing espanyol el lideren les localitats de Parla, Guadalajara i Leganés.

En definitiva, els robatoris a comerços són una realitat a Espanya. I, davant d’aquesta realitat, és imprescindible tenir una assegurança que realment protegeixi al teu negoci, sense importar el sector a què pertanyi: ja sigui un restaurant, una botiga, una perruqueria o centre d’estètica, un local a peu de carrer… Per això, en aquest article compartiré amb tu cinc recomanacions perquè puguis comprovar que comptes amb l’assegurança que necessites.

La teva pòlissa ha de reflectir les mesures de seguretat reals del teu comerç

Si han entrat a robar al teu establiment és perquè s’han saltat certes mesures de seguretat. I és molt important que aquestes mesures siguin les mateixes que consten a la pòlissa. Per exemple, si al signar l’assegurança amb la teva asseguradora has indicat que tens un tancament de persiana opaca, quan la realitat és que tens un tancament de tisora, és probable que davant d’un robatori tinguis problemes, perquè la mesura de seguretat que has donat no és la que tens realment.

Un altre exemple. Imagina que, en fer la teva assegurança, has afirmat que el teu comerç no finestres. No obstant això, hi ha una petita finestra al darrere que dóna a un pati interior, i resulta que t’entren a robar per allà. Doncs bé, de la mateixa manera, la companyia d’assegurances podrà dir-te que no has fet una declaració de risc exacta.

Si en la teva pòlissa has indicat que tens alarma, ha d’estar en funcionament

Quan en el teu comerç hi tens alarma, la companyia d’assegurances sol fer un descompte en la pòlissa. Ara bé, si han entrat a robar en el teu comerç, i aquell dia no tenies l’alarma activada, l’asseguradora farà una regla d’equitat del descompte que t’ha fet. I aquesta quantitat es descomptarà de la cobertura del sinistre. Aquest és un element important que apareix dins de les condicions de l’assegurança, i és part de la lletra petita que, com corredora d’assegurances, jo puc llegir per tu.

És molt important detallar a la teva assegurança tot allò que hi ha al teu negoci

La meva recomanació és que cada any revisis què estàs assegurant, per tenir la tranquil·litat que a la pòlissa s’especifica tot allò que tens dins del teu negoci. Això inclou, d’una banda, les existències. Per una altra, el contingut (la vitrina, el mobiliari, les cadires, els ordinadors…). I també el continent. Optant per aquesta estratègia, si en el moment del robatori t’han espatllat el pany, tindràs la tranquil·litat que l’assegurança et cobrirà la reparació. Finalment, un altre punt important a incloure en l’assegurança és la cobertura per unes possibles obres de reforma. Així, si després de patir el sinistre necessites reformar el teu local o oficines, podràs comptar amb l’assegurança per cobrir les despeses.

I si necessites tancar uns dies després del robatori? La garantia de pèrdua de beneficis et protegeix.

Moltes vegades, després d’un robatori, els comerços han de romandre tancats durant uns dies per arreglar el local i tornar-ho a tenir tot al seu lloc per tal d’atendre als seus clients. Doncs bé, per donar resposta a aquesta situació, podem fer ús de la garantia de pèrdua de beneficis. Al tenir-la contractada, l’asseguradora et cobrirà els ingressos que perdis durant els dies en què no has pogut treballar.

AMB LA garantia de pèrdua de beneficis, l’asseguradora et cobrirà els ingressos que perdis durant els dies en què no has pogut treballar

Assegura correctament els diners en efectiu i de la caixa forta

Com a propietari/a d’un comerç necessitaràs assegurar els diners en efectiu. Si pertanys al sector gastronòmic, els xecs restaurant entren també dins d’aquesta categoria. De la mateixa manera, no ens podem oblidar dels diners dipositats en la caixa forta. És important saber que només es considerencaixa forta‘ les caixes encastades a la paret del teu comerç, o bé les que pesin més de 100 kg. Per tant, si en el teu establiment hi ha una caixa que està dins d’un armari, sense encastar, l’asseguradora no considerarà els diners que tinguis allà com ‘diners en caixa forta’.

Ajuda per revisar la teva assegurança?

Moltes vegades es pensa que les asseguradores no paguen quan es produeix un sinistre, però realment el què passa és que les pòlisses no reflecteixen la realitat. Per això, en aquest article he volgut compartir les principals garanties que han de tenir en compte els comerços al contractar la seva assegurança antirobatori, i al fer la revisió anual. Si t’has quedat amb dubtes, o si t’agradaria que t’assessori en la revisió de la teva assegurança, et proposo que ens prenguem un cafè virtual i el comentem ■

Més informació al blog d’Anna de Quirós

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img