ReportatgeEls campus esportius: font de salut física i mental

Els campus esportius: font de salut física i mental

spot_img

Estudis científics i especialistes en Pedagogia recomanen vincular els joves amb l’esport per tal de millorar les seves vides

Malgrat la situació de pandèmia global que vivim, totes les entitats esportives han realitzat un esforç enorme per mantenir tots els seus afiliats actius. L’estiu s’acosta, època de l’any on infants i joves solen participar en diferents activitats de lleure vinculades amb l’esport: els campus i els casals. Aquesta setmana, a la Revista Iluro, us presentem una anàlisi dels beneficis que aporta la pràctica esportiva als nostres fills i filles. I ho fem respaldats per diferents fonts científiques i per dues Pedagogues i Psicopedagogues del Centre La Volta de Mataró. El primer que volem destacar és el fet que la convivència entre les persones continua sent una de les assignatures pendents de la societat. Els conflictes interpersonals són presents en el dia a dia i, sobretot els més joves, s’enfronten a dificultats per solucionar-los: els manquen eines de comunicació, tolerància mútua i respecte. En aquest sentit, la pràctica esportiva o viure l’experiència d’un campus poden ajudar a fer que els infants adquireixin estratègies de comunicació correcta i entenguin la importància de conèixer i respectar la realitat dels seus companys. De la mateixa manera, segons apunten els experts, col·laborar conjuntament amb un grup per a la consecució d’una fita fa que cada nen i nena se senti partícip d’un projecte i, alhora, aprengui a valorar les aportacions dels companys. L’esport es basa en aquesta filosofia i ens pot aportar vivències que, anys més tard, seran aplicables en altres realitats, com el món laboral.

Hem d’entendre que formar part d’un equip o d’un club obliga l’individu a entendre i respectar normes i funcionaments. Això és clau per garantir una bona convivència en tots els àmbits socials. Igualment, tota o entitat projecte de lleure aporta a l’infant o a l’adolescent un context educatiu diferent de l’escolar; normalment més atraient i, per tant, més propici a generar sentiment d’implicació i participació. Començar a jugar en un club o participar en un campus també obliga a nens i nenes a fer un esforç per sortir de la seva zona de confort i generar noves relacions amb desconeguts.

El tresor de l’activitat física

Volem incidir també en els grans beneficis que pot suposar per a una persona en formació participar per primera vegada en un campus vinculat a l’esport. Absorbir les rutines saludables que es viuen en esdeveniments d’aquesta naturalesa ajuden a convertir l’esport en un hàbit pels joves. També poden servir per abandonar l’individualisme, per donar importància al col·lectiu, per adquirir valors fonamentals i per connectar amb l’entorn natural i valorar-lo com cal. No menys importants són els beneficis que l’esport aporta en un moment de pandèmia com l’actual: tant des del punt de vista físic com mental.

Miguel del Valle, metge i catedràtic de la Universitat d’Oviedo, ho clarifica: “Sabem que l’esport actua sobre el sistema nerviós central, estabilitzant algunes proteïnes importants i allunyant l’aparició de malalties mentals desencadenades pel desequilibri d’aquestes substàncies”. De la mateixa manera, la pràctica esportiva es tradueix en una millora del flux sanguini, el qual provoca un efecte neuroprotector al cervell i allibera substàncies com la dopamina: l’hormona de la felicitat. Des del punt de vista purament físic, les dades epidemiològiques del coronavirus indiquen que les persones físicament actives tenen menys possibilitats d’experimentar símptomes de malaltia respiratòria superior. Per tant, un subjecte sedentari té més risc de patir la Covid-19.

L’esport i el seu pes a l’escola

És aquí on volem vincular el rendiment acadèmic amb les pràctiques esportives que es desenvolupen en clubs o en espais com un campus. L’esport millora la concentració de qui en practica. No només pel fet d’aprendre una nova activitat amb normes i pautes concretes, sinó perquè quan es fa esport es produeix un augment del flux sanguini cerebral. Això té un impacte directe en la millora de la capacitat d’aprenentatge i memòria d’un alumne. És habitual escoltar que l’esport té nombrosos efectes positius sobre la salut dels nens i els adolescents, però actualment estan apareixent cada vegada més estudis que constaten que també contribueix a millorar el seu rendiment acadèmic.

Científics suecs de l’Institut de Neurociències i Fisiologia van constatar per primera vegada, en un estudi publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, que els joves amb bona formació física puntuen més alt en els tests d’intel·ligència. Són diversos els motius als quals s’atribueix aquesta relació de causa i efecte, entre ells que l’esport millora la funció cardíaca i la capacitat pulmonar, augmentant el volum d’oxigen que arriba al cervell. Segons un estudi publicat a Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, l’augment dels nivells d’endorfines i norepinefrina generats per l’activitat física contribueix a reduir el nivell d’estrès i a una millora de l’estat d’humor. Això és clau per poder afrontar la rutina lectiva diària.

l’augment dels nivells d’endorfines i norepinefrina generats per l’activitat física contribueix a reduir el nivell d’estrès i a una millora de l’estat d’humor

La veu de la pedagogia

Per completar aquest reportatge, comptem amb la participació de la Marina García i la Cristina Ortiz, Pedagogues i Psicopedagogues del Centre La Volta de Mataró. Amb elles duem a terme una radiografia acurada del context que viuen infants i joves en aquest moment. “Ja abans de la Covid-19, la joventut tendia a fer activitats cada vegada més sedentàries. Les xarxes socials, les plataformes d’streaming, YouTube… En definitiva els joves dediquen moltes hores al dia a estar asseguts davant d’entorns digitals. La pandèmia també ha trencat moltes rutines esportives i dinàmiques socials presencials i ha potenciat que els joves es tanquin a casa”, apunten. Des de La Volta es recomana potenciar “l’activitat física” per combatre un dels grans ‘problemes’ dels nens i nenes en edat formativa. “Topem amb molts casos on no saben tolerar la frustració. L’esport ens ajuda a saber perdre i a entendre que, per aconseguir un repte, cal posar-hi esforç i constància i pensar en el mitjà termini. Això contrasta amb molts guions de conducta que s’estan donant, on nens i nenes ho reben tot sense tenir cap obligació a canvi”, relaten les Psicopedagogues entrevistades.

Noves perspectives

Cristina Ortiz i Marina García ens presenten un altre benefici de les activitats de lleure i esport a tenir en compte: el de la desconnexió. “Una persona jove necessita sortir de l’esquema del dia a dia. Canviar de xip i, durant una estona, entregar-se al cent per cent a aquell entrenament o activitat. Això l’ajudarà a canviar de perspectiva i a veure els problemes des d’una visió més allunyada o global”, destaquen.

Preservar l’entorn normatiu

En el context educatiu actual, on l’alumne és cada cop més protagonista de tots els processos que succeeixen a l’aula, existeix el perill que el docent perdi autoritat. Des de La Volta ens reconeixen que “els entorns normatius estan mal vistos”, però que cal evitar “ser excessivament permissius amb els nens i nenes”. “Necessiten referents i límits. A nosaltres ens agrada parlar d’accions i conseqüències. És important que els joves entenguin que cada conducta que adoptin té una conseqüència determinada. El món esportiu és un món normatiu i amb regles. I que els infants en formin part és bo per mantenir un respecte que no podem perdre”, ens traslladen. En aquest sentit, Cristina Ortiz i Marina García també ressalten que “pertànyer a un grup o club predisposa l’alumne a complir unes obligacions i responsabilitats d’assistència molt positives”. “No complir amb aquestes obligacions no només perjudica individualment, sinó que té un impacte en el col·lectiu. Tenir aquest valor incorporat és bàsic”, afirmen.

Les dues conductes

Amb la pandèmia, els professionals del sector de la Pedagogia estan topant amb dues conductes molt diferenciades en la relació esport-joves. “Molts adolescents manifesten felicitat per tornar a competir i entrenar amb normalitat, però d’altres s’han desanimat i han perdut vincle amb l’esport i el seu equip. Els fa mandra reactivar-se, i això és problemàtic. En aquest punt, comptar amb una bona guia per part dels pares és fonamental”, adverteixen Marina García i Cristina Ortiz. Segons les Pedagogues del Centre La Volta, “que un fill o filla vegi els pares implicats, predicant amb l’exemple i promovent una vida saludable té un impacte molt positiu en ells”, ja que associen el model “de vida activa com la millor opció possible”.

Readaptar currículums?

Per tancar l’entrevista, preguntem a les dues Psicopedagogues del Cetre La Volta de Mataró quina és la seva visió sobre la poca rellevància que tenen matèries com les arts plàstiques, la música o l’esport en els currículums escolars. “És complicat, sobretot perquè el sistema educatiu presenta moltes mancances d’estructura i recursos”, apunten en primer lloc. A continuació, Marina García i Cristina Ortiz fan la següent reflexió: “Potser hem de plantejar la possibilitat d’individualitzar una mica més els currículums i de no generar un sentiment d’exclusió en alumnes que destaquen en matèries vistes com poc importants, encara que tinguin dificultats en d’altres. Podríem salvar molts joves del fracàs escolar si els poguéssim encaminar millor escoltant els seus gustos i observant quin és el seu potencial real” ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img