Anunci Publicitarispot_img
PersonalXesco Gomar: recuperant Les Santes

Xesco Gomar: recuperant Les Santes

spot_img

L’anunci de la programació de Les Santes 2021 ens ha il·lusionat a tots. Malgrat no gaudir de la normalitat necessària per viure unes festes lliures de limitacions, que Les Santes tornin sempre és sinònim de felicitat. “El meu objectiu és que la gent gaudeixi de l’oferta cultural que hem preparat. El comportament exemplar dels veïns en tots els actes culturals que hem organitzat fins ara ens ha ajudat molt; ens ha donat força per apostar per Les Santes. M’agradaria que el canvi de format d’actes obligat per la pandèmia sigui valorat positivament per tots els assistents”, apunta Xesco Gomar.

Ens hem citat amb el regidor de Cultura per conversar sobre la reaparició de Les Santes a la vida dels mataronins, després d’un any de sequera on la Covid-19 ena va deixar ‘sense disputar el partit’. “Tancar el Campament Reial amb més de 20.000 assistents va ser el punt d’inflexió. Allà vam decidir amb l’alcalde que hi hauria Santes”, revela Gomar. Des d’aquell dia, a mitjans de gener, tot l’equip de la regidoria de Cultura i de la resta de departaments tècnics de l’Ajuntament treballen per recuperar la festa major de Mataró. “És impossible fer unes Santes com les entenem tots, però, amb l’experiència dels últims mesos, crec que hem anat aprenent dels errors comesos i podrem oferir un producte molt atractiu. En aquest sentit, demano a la ciutadania que entengui la dificultat que suposa programar un esdeveniment a mesos vista, amb les possibles modificacions que pot proclamar el Procicat”, valora el regidor.

Les Santes 2021 comptaran amb escenaris repartits per tot Mataró i amb 80.000 entrades disponibles que caldrà reservar prèviament. L’Ajuntament ha apostat per cobrar un euro per entrada i Xesco Gomar explica el motiu de la decisió: “Lluitar contra l’absentisme”.

Segons Gomar, “en totes les activitats culturals importants que hem programat en pandèmia sempre hem tingut un 30% d’absentisme”. “Hi ha gent que reserva entrades i després no es presenta. Ho vam veure a la Fogonada. Les entrades es van esgotar de seguida, però després hi havia cadires sense ocupar”, exposa. Xesco Gomar assegura que Mataró “no es pot permetre unes Santes amb un 30% d’absentisme”, assegura “plena transparència amb les despeses i els ingressos” que es generaran a la festa i defensa l’estratègia escollida “com la millor per garantir que, qui vulgui venir a Les Santes, hi assisteixi” ■

L’Ajuntament ha apostat per cobrar un euro per entrada i Xesco Gomar

explica el motiu de la decisió: “Lluitar contra l’absentisme”

Unes Santes plurals

Una de les novetats que arriben amb Les Santes 2021 és la ramificació dels escenaris de la festa per més barris de Mataró. Implicar tota la ciutadania i fer de la festa major un esdeveniment més accessible i proper per a tots els mataronins i mataronines és la idea de base. “Repartir els escenaris pels barris s’hauria fet amb independència de la pandèmia. Feia temps que ho estàvem valorant. Crec que és una decisió que fa justícia a la pròpia festa”, explica Xesco Gomar.

Amb la mateixa claredat, el regidor de Cultura també adverteix que l’aposta d’enguany s’analitzarà per veure si cal repetir-la en el futur. “Estem fent una aposta. Si funciona, es mantindrà. Si no és el cas, doncs tornarem a concentrar la majoria de l’activitat al Centre”, relata Gomar.

L’instrument fonamental que permetrà obrir Les Santes als barris són els centres educatius. Les seves instal·lacions serviran per acollir bona part de la programació cultural, dotant l’Ajuntament de facilitats logístiques. “Que les escoles participin a Les Santes és important. Penso que petits i Santes són sinònims i fer actes a les escoles ens ajuda a reivindicar la seva importància; el seu rol de centre neuràlgic”, valora Xesco Gomar. De la mateixa manera, el regidor explica com “l’espai acotat” que hi ha als centres permet reduir la despesa que suposa “perimetrar places i espais oberts”. Per tant, comptar amb les escoles suposa un ‘win-win’ per ambdues parts. Les Santes s’acosten als barris i la despesa baixa sensiblement ■

Apostar sense complexos pel talent local

A banda de la ramificació de la programació cultural al llarg de la geografia de la ciutat, l’altra gran aposta d’aquestes Santes és el talent local. El 62% dels grups musicals participants són de Mataró i un 80% provenen de la comarca del Maresme. ‘Per què s’ha decidit treballar en aquesta línia?’, li preguntem a Xesco Gomar. “Perquè els artistes s’ho mereixen. Tenim músics de màxima qualitat a casa nostra i com a Ajuntament tenim l’obligació d’impulsar-los; sobretot en un any on econòmicament no ho han passat bé”, recalca en primer lloc.

“Són artistes de molta qualitat que els programen en altres ciutats de Catalunya. No veig lògic que Mataró no compti amb ells en la seva festa més important. Els artistes locals són marca Mataró i fan marca Mataró. Si anem de la mà, a tots ens anirà millor”, reitera a continuació.

Per acabar la conversa, Xesco Gomar articula una reflexió interessant que explica l’actitud amb la qual s’han gestat aquestes Santes. Malgrat ser un moment complicat, “si cada crisi s’entén com un sinònim d’oportunitats”, sempre serà possible veure llum en un entorn de màxima foscor. “Nosaltres hem intentat fer d’aquesta crisi una gran oportunitat. Som l’única ciutat que ha programat Carnestoltes a Catalunya i de les poques que celebrarà la seva festa major. Ser valents ens dóna l’oportunitat de ser coneguts arreu. Penso que necessitem avançar posicions per liderar la comarca culturalment i assolir un paper més rellevant a la província i al conjunt de Catalunya. La idea és continuar programant cultura, ser agosarats i acabar amb els complexos”, sentència Gomar. Doncs que així sigui ■

Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Anunci Publicitarispot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img