Anunci Publicitarispot_img
PersonalSanti Carreras: Can Dimas, més de 100 anys

Santi Carreras: Can Dimas, més de 100 anys

Anunci Publicitarispot_img

Els símbols d’una ciutat s’han de cuidar, potenciar i reivindicar. Sota aquesta idea, el periodista mataroní Santi Carreras va decidir aventurar-se a escriure un llibre sobre Can Dimas, un dels restaurants per excel·lència de Mataró. Amb més d’un segle d’història, l’establiment ha acompanyat l’era moderna de casa nostra, sempre vinculat a la gent de peu de carrer. “La gent de Can Dimas tenia el neguit de trobar la data fundacional del restaurant. No es disposa de cap document que ho acrediti, però vam creure que era una bona idea editar un llibre explicant la seva història”, relata Carreras. Les “fonts familiars” dibuixen l’aixecament d’una “barraca-xiringuito” allà pel 1906, concebuda “per servir els pescadors que anaven a treballar”.

“Hi ha la certesa que Can Dimas va començar a funcionar abans, però el document oficial més antic que disposem és la instància entrada a l’Ajuntament el 1921 per demanar tenir accés a aigua potable”, exposa l’autor de l’obra ‘Can Dimas, més de 100 anys‘. Segons Santi Carreras, Mataró té la necessitat de reivindicar els seus actius.

“A la ciutat no disposem de molts símbols de referència amb tants anys d’antiguitat. Els que tenim, els hem de lluir amb orgull. Ja vam perdre l’hotel Suís i els cinemes històrics”, reivindica el periodista. Sens dubte, l’atribut més característic de Can Dimas és que, des dels seus inicis, ha fet ciutat; ha estat referència. “Can Dimas és el mar, és el passeig marítim, és les situacions que ha viscut Mataró al llarg de molts anys”, exposa el nostre protagonista.

És precisament aquesta identificació amb el poble mataroní i la seva realitat que la propietat del restaurant va decidir donar tots els beneficis que generi el llibre a la Fundació El Maresme, entitat d’iniciativa social que promou i impulsa la inclusió social de les persones amb discapacitat. “Aquest és un projecte que s’ha dut a terme sense pensar en fer negoci. S’ha fet per ganes i il·lusió”, expressa Santi Carreras. Si voleu gaudir d’una extensa documentació gràfica i històrica sobre Mataró i descobrir algunes receptes mítiques de l’establiment com el pastís de rap i gambes o el besuc al forn, podeu acostar-vos a Can Dimas i adquirir el llibre ■

EL restaurant va decidir donar tots els beneficis que generi el llibre a la

Fundació El Maresme

Les mítiques llagostes

Com a mataroní, Can Dimas ha estat sempre una referència per a Santi Carreras. “De tota la vida que ho dèiem. Anem a banyar-nos a Can Dimas. Tothom venia aquí a menjar peix. Era i segueix sent un punt de proximitat accessible, sense grans pretensions ni luxes; pròxim al poble”, rememora el periodista. Carreras encara recorda quan, en la seva infantesa, veia a Dimas anar a buscar llagostes dins del mar per cuinar-les pels clients. “A diferència d’altres restaurants, els quals solien tenir les llagostes en vidrieres, en Dimas les guardava en una gàbia dins del mar. Quan es feia una comanda, sortia corrents a buscar la barca i les anava a buscar. La llagosta passava de l’aigua salada al plat”, afirma.

En Santi, com és lògic, és un dels milers de mataronins que guarda bons records de Can Dimas. Com ell, n’hi ha molts. I és que el restaurant ha estat ‘la llar’ d’infinitat de veïns i veïnes; i també de personalitats il·lustres. El llibre, de fet, presenta un seguit de firmes del llibre de signatures amb Kubala, Ramallets, Norma Duval, Joan Brossa, Tàpies, Ernest Lluch o Miquel Martí Pol com a comensals de Can Dimas

El periodisme d’avui

Conversar amb Santi Carreras, tot un referent del periodisme mataroní, sempre és una bona oportunitat per parlar del món de la comunicació. ‘Com veus el periodisme, Santi?’, li preguntem. La seva resposta és simple, gràfica i contundent: “Malament”. “Penso que ara només es juga a l’opinió. És més econòmic asseure quatre persones que criden en una tertúlia que treballar per buscar la notícia de qualitat”, lamenta el nostre protagonista. Carreras veu com “la informació està cada vegada més blindada per entitats, organismes i caps de comunicació”, alhora que veu amb certa preocupació com “a una part de les fornades joves els costa aixecar el cul de l’ordinador i sortir a treballar al carrer”.

De la mateixa manera, l’autor de ‘Can Dimas, més de 100 anys‘ entén que el fet “d’acostumar-nos a disposar de molta informació de franc” ha devaluat el periodisme. “Fer bona informació costa diners i això sembla que aquí no ho acabem d’entendre”, assegura. Mirant cap a temps passats, en Santi encara recorda el temps on solia compartir avions amb futbolistes de Primera Divisió per cobrir-ne l’actualitat. “Ara no tens tracte amb els futbolistes. Abans hi havia una relació personal, però això s’ha acabat. Els clubs manen en tot i dirigeixen cap a on ha d’anar la informació”, reconeix el periodista ■

Apunts

EL LLIBRE: CAN DIMAS, MÉS DE 100 ANYS
AUTOR: SANTI CARRERAS.
PROFESSIÓ: PERIODISTA.

Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Comentaris

Anunci Publicitarispot_img

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img