Anunci Publicitarispot_img
PersonalRaquel Vivet: “Fan falta recursos per dotar els investigadors de suport psicològic”

Raquel Vivet: “Fan falta recursos per dotar els investigadors de suport psicològic”

spot_img

“Res a la vida ens ha de causar por. Només necessitem entendre-ho”. Marie Curie, cèlebre investigadora Premi Nobel de Física el 1903, és la creadora d’una frase magnífica que ens ajuda a comprendre la importància del coneixement. La irracionalitat, la por i, en definitiva, els amagatalls de foscor on pot caure l’ésser humà només es poden combatre amb saviesa. D’amor pel coneixement, la nostra protagonista en té guardioles plenes. Amb 26 anys, un dia abans del seu aniversari, Raquel Vivet es va convertir el Doctora en Biotecnologia per l’Institut Curie de París. La celebració dels 27 va ser una mescla d’eufòria màxima i de gestió del cansament, després de quatre anys d’investigacions i recerca al límit.

“Estudiar biotecnologia va ser com una loteria. La sort va ser que em va encantar. Des del principi em van atraure les teràpies emergents i l’estudi del càncer. És una malaltia molt complexa i, alhora, molt simple”, ens explica Raquel Vivet. Després de quatre anys estudiant a casa nostra, la investigadora va decidir marxar a l’estranger, iniciant un ‘periple internacional’ que l’ha allunyat de família, amics i llar durant més de 5 anys.

“Quan vaig acabar la carrera tenia clar que volia marxar fora. Sentia que no havia après prou i per això vaig optar per fer un màster en Oncologia a Chester, Anglaterra”, relata la doctora Vivet. Així anunciada, l’aventura sona d’allò més bé, però el màster real va ser “escollir destí i universitat des de Catalunya”. “Ningú em sabia dir com fer-ho”, reconeix la nostra protagonista. L’any a Chester la va acostar encara més a l’univers del càncer i a optar per buscar nous horitzons, en aquesta ocasió a París.

“Volia canviar de país i fer el doctorat completant un projecte des del principi. M’atreia la possibilitat de prendre decisions i gaudir de la part creativa de la investigació”, recorda l’entrevistada. Després d’un intens estiu de frenètic ‘mercat de fitxatges’, buscant universitats d’arreu d’Europa on continuar amb la seva trajectòria, Raquel Vivet va aterrar a l’Institut Curie. “La sensació de veure que per primer cop tindria un despatx propi va ser estranya i, alhora, bonica. També he de dir que des del dia u vaig tenir clar que calia aprendre francès. Amb l’anglès no n’hi ha prou a París. El xoc cultural és gran”, afirma. Durant quatre anys, la Raquel ha estat investigant sobre el melanoma uveal, una tipologia minoritària de càncer d’ull que encara avui és realment desconegut ■

Hi ha experiments que tenen uns temps d’incubació concrets i que no poden esperar. Per tant, hi ha vegades que et toca dormir al laboratori

Migdiada de laboratori

Per influència del cinema o les sèries de Netflix, l’ideari col·lectiu vincula la ciència i la vida de laboratori amb l’emoció i la creativitat; inclús amb la fantasia. Però la realitat és ben diferent. Fer un doctorat en investigació científica és molt dur.

A l’acumulació d’hores treballades s’hi suma la frustració que generen els experiments sense resultats buscats. “Intenta no treballar més de tres caps de setmana seguits. Això em van dir la primera setmana”, ens diu la doctora Vivet. La seva experiència ens ajuda a entendre millor com funciona el dia a dia en el món de la investigació. “Tu tens un contracte de jornada completa, però al laboratori i vas i en surts quan vols. Això significa que faràs moltes hores extres. Hi ha experiments que tenen uns temps d’incubació concrets i que no poden esperar. Per tant, hi ha vegades que et toca dormir al laboratori. Costa molt trobar l’equilibri entre viure i donar-ho tot al doctorat”, ens exposa la nostra protagonista.

A França, la Raquel s’ha pogut beneficiar del superior finançament que té la recerca en comparació a Espanya, tot i que la seva experiència en laboratoris catalans va servir-li per “assolir molt més coneixement a l’hora d’executar tota mena de processos”. “Quan tens menys diners ho has de fer tot tu i això t’ajuda a entendre més coses”, assegura ■

Entendre el melanoma

Com diem, la malaltia sobre la qual ha estat investigant la nostra entrevistada és el melanoma uveal. “És un càncer que ve dels melanòcits, les cèl·lules que ens donen el pigment als ulls. Històricament s’han provat moltes teràpies que s’utilitzaven per curar el càncer de pell, però no han funcionat. Al ser una malaltia minoritària, no surt rentable investigar perquè hi ha pocs pacients. Llavors, se solen agafar teràpies que s’apliquen per altres càncers per veure si funcionen”, argumenta Raquel Vivet.

Després de quatre anys d’investigació, la doctora ha pogut veure en primera persona com s’està personalitzant cada vegada més el tractament contra el càncer. “Un mateix càncer amb un subtipus de tumor diferent són com la nit i el dia. Ara s’està apostant per estimular el sistema immunitari de les persones. Les cèl·lules del càncer adormen la resta de cèl·lules del cos per no ser detectades. Els tractaments que ara s’apliquen desperten les cèl·lules adormides perquè s’adonin que el càncer és allà i que s’està saltant punts de control dins del cos”, explica la doctora Vivet.

Del seu discurs se’n desprèn una conclusió clara: la ciència és la base d’un progrés global que s’ha d’armar de paciència per assolir els seus objectius. “Només començar el doctorat, la meva supervisora em va dir: et sortiran només el 5% dels experiments que facis”, rememora Vivet. Aquest treballar de forma incansable sense obtenir premi es tradueix en una sensació de frustració que cal gestionar. “Fan falta recursos per dotar els investigadors de suport psicològic. Es troba a faltar”, assegura Raquel Vivet. Governants, i si en preneu nota? ■

Apunts

UN OBJECTIU: SEGUIR APRENENT.
UNA PASSIÓ: INVESTIGAR CURES.
UN VIATGE: JAPÓ.
UNA LLIÇÓ: “NOTHING IN LIFE IS TO BE FEARED, IT IS ONLY TO BE UNDERSTOOD” – MARIE SKLODOWSKA CURIE

Anunci Publicitarispot_img
Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Anunci Publicitarispot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img