Anunci Publicitarispot_img
PersonalPierre Radisic: l'ànima de fantasia del fotògraf de Les Santes

Pierre Radisic: l’ànima de fantasia del fotògraf de Les Santes

spot_img

Ànima de pura fantasia. Aquesta és l’essència de Pierre Radisic, el fotògraf que captarà per a tots els mataronins i mataronines el batec de Les Santes 2021. Belga i amb arrels sèrbies, en Pierre va arribar a Mataró fa uns anys guiat per la casualitat, el gran motor de la seva vida. “Per mi, la fotografia és la meva manera de viure; és la meva existència. M’encanta jugar amb el món i representar-lo des del meu punt de vista”, ens reconeix.

Acompanyat per la seva dona, Radisic va canviar Brussel·les per Barcelona per motius laborals i, després d’un pas per Sant Vicenç de Montalt, una casa de finals del 1800 situada a Mataró el va captivar. “Ara ja em considero un capgròs més”, ens explica amb un somriure. El vincle de Pierre Radisic amb la fotografia no va ser quelcom buscat; tot el contrari. El fotògraf belga vivia una època d’intensitat màxima, on les seves aspiracions de convertir-se en un DJ d’èxit no van prosperar. Un dia, el consell de la mare li va obrir la finestra de les càmeres i els objectius. “La meva mare em va fer arribar un llibre. Em va dir que la fotografia potser podia ser una bona opció per mi. Com que em va semblar més fàcil que la música o la pintura, vaig decidir apostar-hi”, reconeix el nostre protagonista.

Les d’enguany seran unes Santes limitades; diferents de les clàssiques sessions de rauxa i festivitat gairebé sense frens. Lluny de preocupar, el guió d’aquesta Festa Major suposa una motivació per en Pierre. “Per mi és un orgull; un honor tirar endavant aquest projecte”, reconeix.

El creador belga, però, ens avisa que la seva intenció és transmetre una mirada molt personal de la festivitat. “Les Santes són gràficament impressionants, però la fotografia no exigeix transmetre la realitat tal com és. Podem jugar, tallar i inventar… Inclús fer els gegants més petits que el públic. Tinc l’objectiu de fer un projecte que surti més de la meva imaginació que de la realitat. Crec que pot ser interessant transmetre la meva percepció de Les Santes i exposar tots els jocs creatius possibles”, detalla el fotògraf.

Pierre Radisic sempre encara cada encàrrec que rep amb un concepte inicial, tot i que sempre hi ha espai per a la “improvisació”. “Tinc idees. Buscaré solucions i transmetré percepcions diferents de la festa. Serà un treball fotogràfic totalment diferent dels anteriors. Hi haurà un component de sorpresa i també de provocació”, assegura Radisic ■

Les Santes són gràficament impressionants, però la fotografia no exigeix transmetre la realitat tal com és. Podem jugar, tallar i inventar

De l’espai a la línia R1

Visitar la llar d’en Pierre suposa entrar en un món copsat per armaris plens de música, fotografies gegants i pòsters d’artistes. El fotògraf, un amant frustrat de la bateria i el violí, també col·lecciona robots i una gran llista de senyals de trànsit i cartells de carrers d’arreu del món. Sens dubte, una mescla singular, atrevida i que crida l’atenció. Igual que les seves exposicions.

“Sóc un entusiasta de l’espai. M’encantaria poder viatjar a Júpiter, perquè cap lloc de la Terra em crida l’atenció amb tanta força. Al final, per fer bones fotografies no cal anar al lloc més bonic. Una simple paret de formigó et pot donar una visió mai vista”, afirma l’artista belga.

La passió per les galàxies i la ciència ficció li ve de ben petit, ja que la primera pel·lícula que en Pierre Radisic va veure al cinema va ser ‘2001: odissea a l’espai’, obra dirigida per Stanley Kubrick. Si fos possible, en Pierre agafaria el primer coet de la NASA disponible per volar. De moment, però, es conforma amb els seus viatges a la línia R1 de rodalies, un espai on deixa volar la imaginació. “M’agrada pujar al tren a Mataró i, mentre miro el mar, deixar que la casualitat em faci venir bones idees al cap”, relata ■

Dibuixar el cel amb pigues

La carrera professional de Pierre Radisic dins de l’univers fotogràfic va començar a Brussel·les, estudiant en una escola d’arts durant cinc anys. Després va treballar a festivals de música contemporània, connectant amb múltiples autors que va arribar a admirar. També va disparar amb les seves càmeres per la companyia de dansa Mark Morris Dance Group, una de les més prestigioses del món, o per grups de rock and roll residents a Bèlgica. Aquella, la dels inicis, era, una fotografia molt més comercial.

Des de fa anys, però, en Pierre executa projectes propis d’autor. El fotògraf belga ha creat, per exemple, ‘Cuerpos celestes‘, un atles del cel a partir de fotografies de dones nues que, mostrant les seves pigues, dibuixen la mateixa silueta que les constel·lacions. Radisic contraposa les fotografies fetes en blanc i negre amb els seus negatius, demostrant a l’audiència que unes simples pigues situades dins del cos humà poden repetir, per pura casualitat, la forma dels astres.

A ‘The Man Who Fell to Earth’, un altre projecte de l’artista, Pierre Radisic situa la seva ombra per indrets d’arreu del planeta, recreant la visita d’un extraterrestre “que arriba a la Terra i descobreix totes les coses del món”. Us ho ben prometem. Les fotografies d’aquestes Santes ens sorprendran a tots! ■

Apunts

UN OBJECTIU: DESCOBRIR NOVES COSES QUE EM GENERIN IDEES INTERESSANTS.
UN VIATGE: ANAR A JÚPITER.
UNA LLIÇÓ:  SER UN HOME LLIURE AMB MOLTA FANTASIA.
UNA PASSIÓ: COMPRAR DISCOS DE MÚSICA.  

Anunci Publicitarispot_img
Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Anunci Publicitarispot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img