Anunci Publicitarispot_img
PersonalPere Clavé: l'investigador impecable

Pere Clavé: l’investigador impecable

spot_img

Jordi Carbonell, metge, escriptor i caricaturista mataroní, escriu la secció ‘Mataronins singulars’, un espai de biografies sobre mataronins destacats

Un text de: Jordi Carbonell, metge, cirurgià, caricaturista i escriptor mataroní

En Pere Clavé és un savi. A ell li agrada etiquetar-se de ser un cirurgià general a qui li agrada la investigació. Ho repeteix sovint, gairebé sempre que fa una presentació en públic. No és un mataroní de naixement, però fa molts anys que treballa a casa nostra. Tant en la seva continuada presència a congressos internacionals com en les seves més de cent trenta-cinc publicacions que fins ara ha fet a les més prestigioses revistes científiques internacionals, sempre es presenta com un cirurgià de l’Hospital de Mataró. Una constatació que, diverses vegades, ha posat el nom del nostre centre sanitari a l’alçada dels hospitals més prestigiosos del món.

Els cursos internacionals de motilitat digestiva que periòdicament organitza a l’Hospital de Mataró han donat a conèixer aquesta ciutat a un selecte grup d’investigadors científics procedents de les més diverses latituds.

Entre altres estudis científics, l’equip d’en Pere Clavé va endegar un estudi entre els ancians ingressats a les diferents residències de Mataró. En ell va arribar a la conclusió que la disfàgia en els vells és una de les causes més freqüents de mort. Que la seva prevalença és molt més alta del que fins aquell moment s’havia pensat. Arribant amb major o menor grau a un 50% dels estudiats. Una prevalença molt semblant a la de la diabetis.

És conegut que les complicacions més freqüents de la disfàgia en el vell són la malnutrició, la desnutrició i la pneumònia aspirativa, totes elles causants de la mort. Segons el Dr. Clavé, el 20% dels ancians que porten una sonda de nutrició gàstrica patiran alguna que altra broncoaspiració i si aquesta no és detectada i tractada a temps, el pacient morirà als pocs dies.

El nostre personatge, entre d’altres coses, ha destacat per les seves recerques sobre el tractament farmacològic de la disfàgia, concretament amb el bromur d’etiloni, un medicament utilitzat per inhibir les contraccions del sigma humà.

El Dr. Clavé ha sigut nomenat president de la ESSD: European Society for Swallowing Disorders, és a dir: La Societat Europea de Trastorns de la Deglució. Des de fa anys és el director acadèmic de Recerca i Innovació del C.S.M (Consorci Sanitari del Maresme). Actualment està dirigint dos importants treballs de recerca finançats amb fons de la Comunitat Europea (F.E.D.E.R). Un dels treballs és sobre el tractament de la disfàgia en els pacients que han sofert un Ictus i l’altre, sobre l’estimulació orofaríngia en ancians amb disfàgia.

Una de les coses que sempre m’han impressionat del cirurgià Pere Clavé, més que la seva capacitat com a investigador científic, cosa que està fora de dubte, és la polidesa amb la qual realitza totes les seves activitats.

És un home extremadament meticulós en tot el que fa. Vesteix impecablement. Quan opera sembla un rellotger. Sempre va net i polit. En cap ocasió no l’he vist despentinat ni mal afaitat. A deferència de la majoria de nosaltres, quan en Pere acabava una guàrdia, malgrat que aquesta hagués estat molt repicada, mai no estava ullerós i sempre sortia recentment afaitat. Feia la impressió que acaba de sortir d’una capsa de bombons.

Totes les seves conferències i presentacions estan organitzades i presentades amb una pulcritud absoluta. No deixa res per a la improvisació. No se li escapa ni un embut. Tot està calculat i perfectament mil·limetrat. Quan me’l miro, sovint penso que el Dr. Pere Clavé es deu pentinar la clenxa amb un tiralínies ■

Anunci Publicitarispot_img
Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Anunci Publicitarispot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img