DestacatsNúria Oms, créixer envoltada de xocolata

Núria Oms, créixer envoltada de xocolata

spot_img

“De petita veia al meu pare fent les mones i m’al·lucinava com amb un bol de xocolata desfeta arribava a fer una figura”. A la Núria Oms, mestra xocolatera i propietària de Nïbs – Taller de xocolata, sempre li ha fascinat la xocolata. Explica que quan era petita, a l’obrador dels pares, intentava agafar xocolata i enganxar-la, imitant al seu pare.

La Núria és la quarta generació de pastissers i va créixer envoltada de farina, xocolata i llaços per fer paquets a la pastisseria dels seus pares, la Pastisseria Oms de Mataró, que va tancar el 2018 després de més de 125 anys. Allà va ser on va començar a trastejar pel món de la pastisseria i de la xocolata, que era el que més li agradava. Tot i això, la Núria va decidir fer una carrera desvinculada de la pastisseria, però a l’hora de posar-se a treballar, va adonar-se que la xocolata era el seu camí.

Mentre estudiava a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona i s’especialitzava fent cursos en xocolata, treballava a la Pastisseria Oms, on el seu pare poc a poc li anava deixant més feina de xocolata. Allà va començar a fer productes que continua fent avui dia, com les rajoles, les taronges amb xocolata, les trufes i algun bombó.

El projecte de tenir el seu propi taller de xocolata era una idea que voltava pel cap de la Núria, fins que per casualitat van trobar un petit local al carrer Santa Maria, sota la Plaça Gran, i va ser l’oportunitat perfecta per engegar el projecte de Nïbs – Taller de xocolata. Els nïbs són trossets de cacau, l’origen de la xocolata: “Del nib acabes fent la xocolata, i de la xocolata acabes fent tot” explica.

Amb Nïbs, la Núria volia desvincular-se de la pastisseria una mica, només fer xocolata, amb la seva pròpia essència. I és que Nïbs és un taller molt creatiu, on la Núria sempre busca fer productes innovadors, diferents, trobar noves combinacions de sabors i formes.

Les Santes en sabors

“Els sabors amb els quals he hagut d’esprémer-me una mica més el cap són els bombons de Les Santes” confessa la Núria, ja que cada bombó està inspirat en un dia de la festa major: “Què inspira la ruixada, el correfoc? I com pots traduir-ho a un sabor?”.

La nit boja, per exemple, va interpretar-se en dos sabors, llima-llimona com a toc refrescant de la ruixada i xocolata negra amb xili picant simbolitzant el correfoc. El dia dels focs es va traduir en un bombó amb xíndria i cruixent de peta z, il·lustrant els focs artificials.

El producte final van ser sis bombons per sis dies de festa, amb l’exterior inspirat en el cartell de Les Santes.

Essència Oms

Com que Nïbs és molt petitet, faig tant obrador com botiga, i m’agrada pensar que vaig agafar una mica del meu pare i una mica de la meva mare” apunta la Núria. Li agrada ser detallista amb els paquets, igual que la seva mare, i alhora estar a l’obrador, com el seu pare. “A l’haver viscut a la pastisseria i haver obert un lloc petit, puc agafar les dues coses i aportar el millor de les dues parts, per poder entregar un producte que estigui perfecte del principi al final”.

Des que la Pastisseria Oms va tancar, la Núria ha intentat que alguns productes típics continuïn fent-se, com per exemple els Capgrossos, inventats pel seu pare fa més de vint anys. “Per maquinària, espai i dia a dia, és una mica difícil encaixar pastisseria amb xocolateria” i és per aquest motiu que només es fan les coses que es poden adaptar a la xocolata o alguns productes tradicionals i puntuals com el torró de rovell d’ou al Nadal o alguns panellets per la Castanyada.

“Espero que algun dia puguem arribar a fer alguna coseta més” expressa la Núria, que destaca que una de les coses que més il·lusió li faria fer és el pastís de Mona rissada, típic per Pasqua, fet amb pa de pessic, rovell d’ou i massapà per sobre. És un producte que ja feia el seu avi i besavi i que ja no es fa pràcticament enlloc de Catalunya.

Una aposta pel comerç de proximitat

La botiga de Nïbs convida a entrar-hi des de fora. No només per l’olor a xocolata, sinó també per l’encant i proximitat que transmet. És una botiga on l’obrador es veu des del carrer, gràcies a la divisió per vidre, que permet que els clients puguin veure com es treballa la xocolata i els productes que hi venen.

La Núria creu que aquest punt, juntament amb l’assessorament que ofereixen a la botiga, és l’element clau per apostar pel comerç local i de proximitat enfront de la venda a plataformes online.

“Que la gent entri a la botiga, olori a xocolata i se li surti un somriure, això m’encanta”. Veure la il·lusió de la gent quan s’emporta la xocolata, fer un producte que la gent gaudeix, és el que més li agrada a la Núria. Al final, la xocolata sempre fa il·lusió, sempre és a celebracions, tradicions, i moments feliços de les nostres vides.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img