Anunci Publicitarispot_img
PersonalNúria Dòria: vida de llibre

Núria Dòria: vida de llibre

Anunci Publicitarispot_img

“Sense la gent, no som res”. Aquesta frase la solia pronunciar el mític Joe Strummer, cantant del grup de rock britànic The Clash. Tot i que avui no parlarem de música, sí que podem utilitzar la cita d’en Joe per transmetre la filosofia de la nostra protagonista. Núria Dòria va aterrar a Mataró el 2012, després de tota una vida dedicada al món de la literatura. Al costat d’en Rafa Brujo, i gràcies a la confiança de múltiples socis, tots dos han aconseguit aixecar un espai cultural de Mataró, per Mataró i amb Mataró: Dòria Llibres.

“Va ser fantàstic poder retrobar-nos amb el públic. La gent tenia ganes de celebrar un dia tan especial”, ens relata la Núria per obrir l’entrevista. Parla de Sant Jordi; d’una Diada diferent a causa de les restriccions, però no menys esperada si recordem el tancament total de l’any passat. “M’agradaria destacar l’entrega del públic, el civisme, el respecte i la paciència. Hem viscut molts dies de cues als carrers, però la gent no s’ho ha pensat”, celebra Núria Dòria.

A títol personal, el Sant Jordi de 2021 ha instaurat en la llibretera “un profund sentiment d’agraïment”. “Et fa sentir orgullosa sentir moltes persones al nostre costat. Malgrat tot el que estem patint, la lectura continua i inclús s’ha revalorat”, apunta. A Dòria Llibres hi podem trobar tota mena de literatura. Des de les més recents novetats en narrativa fins a un assaig molt específic o un llibre infantil o juvenil.

“La crisi del 2008 va fer canviar el panorama editorial. Van sorgir petites editorials independents que publiquen de forma excel·lent i això, a la llarga, ha fet que el nivell literari hagi augmentat”, exposa la nostra entrevistada. Si el 2008 hi havia crisi, ara, poc més d’una dècada després, ja n’estem vivint una de nova. ‘Ens servirà per créixer com a societat?’, li preguntem a Núria Dòria. “Jo crec que molta gent ha fet un canvi de xip a nivell d’empatia. Les persones s’ha adonat que el comerç que tenen al costat de casa pateix com ells. A la llibreria hem notat aquest sentiment d’apreci. Moltes persones estan deixant d’utilitzar plataformes digitals de compra massiva per tornar a la botiga que omple de llum el seu barri”, ens respon amb rotunditat i emoció ■

Va ser fantàstic poder retrobar-nos amb el públic. La gent tenia ganes de celebrar un dia tan especial

Tot comença amb una ballarina

La passió que els llibres generen en Núria Dòria es nota de seguida. Per ella, treballar envoltada d’obres literàries “és un luxe”. L’olor, el tacte del paper, els colors… Formen un plaent còctel de pau i emoció. Per la Núria, ‘tot’ va començar amb una ballarina nord-americana. A banda de la tradició editorial familiar, Isadora Duncan és la ‘culpable’ que explica com la nostra protagonista va quedar captivada per la narrativa.

“Una mestra de l’escola, la Teresa Colomer, em va recomanar un llibre que em va provocar un clic al cap. Vaig descobrir la literatura d’una altra manera. L’obra tractava sobre la vida d’Isadora Duncan”, ens exposa Núria Dòria. Aquesta passió també es transmet al client, i així ho reconeix la llibretera. “M’apassiona veure els ullets de la gent després de llegir un llibre que tu has recomanat. Al final tinc una feina molt associada a les relacions humanes i, quan veig un llibre, de seguida el puc associar a una persona. Fer això i poder llegir obres noves abans que ningú són dues de les coses que més m’apassionen de tenir una llibreria”, destaca ■

Fer volar el pensament

En un moment com l’actual, on el context global ens ha obligat a redescobrir noves fórmules d’entreteniment sense canviar massa d’escenari, la lectura s’ha convertit en la millor aliada. Un cop aquí, qui millor que la Núria Dòria per recomanar-nos tres llibres que ens ajudaran a fer volar el pensament. El primer és ‘Hamnet’ de Maggie O’Farrell. “És una autora que conec personalment i li tinc una gran estima. El llibre dóna vida a la història familiar de Shakespeare. Et trasllada a ple segle XVI, però des d’una perspectiva de les relacions humanes. És una meravella”, assegura Dòria.

De Jacqueline Harpman, la nostra protagonista ens recomana el títol ‘Jo, que no he conegut els homes’. “L’autora, una psicoanalista belga, ens proposa un món on 40 dones estan preses i, per atzar, assoleixen la llibertat en un món totalment desconegut. És un llibre que et deixa una setmana sense pensar en res més”, apunta. Per acabar amb el menú de recomanacions, la Núria ens parla de ‘La societat pal·liativa’, obra del filòsof coreà Byung-Chul Ha. “Aquest ens parla del dolor d’avui. No és el físic, sinó el psicològic. L’autor ens presenta una societat adormida i dopada. El missatge és clar: hauríem d’estar fent la revolució, però tenim una depressió de cavall”, comenta Núria Dòria. Tots tres llibres han estat un èxit en l’últim Sant Jordi ■

Apunts

UN OBJECTIU: SEGUIR TREBALLANT DINS DEL MEU MÓN.
UN VIATGE: ESCÒCIA.
UNA LLIÇÓ: SENSE LA GENT NO SOM RES.
UNA PASSIÓ: ELS LLIBRES.

Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Comentaris

Anunci Publicitarispot_img

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img