PersonalLluís Torrents: quan cooperar és avançar

Lluís Torrents: quan cooperar és avançar

spot_img

Ajudar és una de les grans aficions d’en Lluís Torrents. Potser per això va decidir, ja fa una pila d’anys, endinsar-se en el món del sindicalisme. L’actual Secretari Comarcal d’UGT al Maresme deixa el càrrec per incorporar-se com a Adjunt d’Organització a Madrid, tot i que continuarà vivint a Mataró. Ho fa després de 12 ‘temporades’ sent la cara visible de l’organització a la comarca i amb la nova funció d’intentar aplicar les estratègies generals del sindicat a cada comunitat autònoma. Des de 1984, Torrents ha caminat al costat d’UGT.

“Em vaig implicar molt jove, amb uns 16 anys, gràcies a la consciència social i al sentiment de justícia que el meu pare em va transmetre. Des d’un inici, el món sindical em va omplir. Ajudar a persones que ho necessiten és molt gratificant; diguem que enganxa”, destaca Lluís Torrents. Des d’aquelles primeres experiències en el marc de la lluita pels drets dels treballadors, el nostre protagonista ha pogut viure en primera persona “com el sindicalisme ha canviat” de forma radical.

“Abans era una eina de lluita per erradicar les pèssimes condicions laborals heretades de la dictadura. Recordo batalles intenses per defensar els interessos dels obrers que ara mateix serien impensables. Hi havia una confrontació molt més directa. Ara és diferent. Els sindicats són eines molt més propositives i de creació de noves oportunitats. Intervenim en molts àmbits diferents, com el sanitari i l’educatiu”, relata Lluís. Torrents va entrar a UGT quan Mataró era encara una potència industrial tèxtil, escenari que “s’ha perdut”.

“Aquella indústria del gènere de punt era molt dura. Estava massa basada en l’economia submergida. Hi havia moltes dones a Mataró que treballaven en tallers i garatges amb la persiana abaixada. Moltes hores en condicions pèssimes”, rememora. Això generava un clima “intens de vagues i de conflictivitat laboral”.

A partir de la crisi del tèxtil, però, el poder de convocatòria de la classe obrera va perdre força, ja que moltes persones van quedar a l’atur sense possibilitats d’incorporar-se a un altre sector. “A Mataró hi havia gent que tota la vida havia fet funcionar la mateixa màquina; reinventar-se era molt difícil”, admet Lluís Torrents. Després de viure dècades d’experiències en negociacions de primer ordre i d’estar 12 anys com a Secretari Comarcal d’UGT al Maresme, el nostre protagonista “s’emporta les grans persones conegudes i el sentiment d’altruisme i solidaritat” que des del primer dia va trobar exercint les seves responsabilitats ■

“Recordo batalles intenses per defensar els interessos dels obrers que ara mateix serien impensables”

Individualisme i nova estratègia

És evident que les grans mobilitzacions obreres del segle XX difícilment es repetiran mai més; o potser es faran d’una altra manera. “Crec que la classe treballadora ha perdut una mica el sentiment de solidaritat. D’això en som responsables tots: les forces polítiques progressistes i els sindicats. Però en general crec que l’individualisme ha guanyat pes en la societat, per davant de la col·lectivitat”, argumenta Lluís Torrents. El dirigent sindical creu que “l’esperit combatiu” dels sindicats encara és “ben viu”, però s’expressa de formes totalment diferents.

“Avui, per aconseguir millores en les condicions laborals se segueixen altres estratègies. Abans s’aturava la feina per fer mal econòmicament al contrari. Ara sol ser més efectiu fer una bona campanya de difusió per pressionar. El poder dels mitjans i de les xarxes socials és molt gran, i fa més mal que qualsevol vaga”, ens explica. De tota manera, Torrents creu que UGT ha de tendir a convertir-se “en una organització més senzilla i propera, i que utilitzi millor les noves tecnologies per millorar les condicions dels treballadors”. En Lluís no creu en un sindicat que sigui només una “eina política” ■

Vagues a Abanderado i Can Gassol

Amb una trajectòria sindical de més de 40 anys, li preguntem a Lluís Torrents per alguns episodis que hagin quedat marcats en la seva memòria; experiències reivindicatives viscudes a Mataró amb UGT, al costat de treballadors i treballadores de les fàbriques que hi havia a la ciutat. En Lluís ens fa viatjar en el temps per parlar de dos moments. “Recordo una negociació molt dura a Abanderado, a Cirera. L’empresa es volia deslocalitzar i molta gent podia acabar al carrer. Va ser una negociació tensa per mantenir els llocs de treball i per aconseguir les millors condicions possibles pels potencials acomiadats”, relata en primer lloc.

“Recordo estar en una vaga a la porta de la fàbrica i, de sobte, veure l’arribada dels antiavalots de la Policia Nacional. La majoria d’ells venien d’Hospitalet i de Badalona i actuaven amb molta contundència. El meu estimat company, en José Luís, em va dir: ‘Lluís, no ets massa resistent, però sí molt insistent‘. Em deia això perquè després de quatre cops de porra sempre volava fora de la formació de protesta, però de seguida hi tornava a entrar per rebre quatre cops més”, exposa a continuació amb un somriure.

Parlant de cops de porra, Torrents rememora la segona anècdota, aquest cop a les portes de Can Gassol. “Va ser una vaga on vam aconseguir les reivindicacions que volíem. Ens vam enfrontar als antiavalots, i al final dels cops, el cap de la policia ens va dir: ‘Perdone, un hombre de los suyos se ha quedado con la porra de uno de los míos’. Va ser una escena còmica”, sentència en Lluís ■

Apunts

UN OBJECTIU: SERVIR ALS TREBALLADORS/ES EL MILLOR POSSIBLE.
UN VIATGE: DESCOBRIR LLATINOAMÈRICA.
UNA LLIÇÓ:  SOL ÉS MOLT MÉS DIFÍCIL ACONSEGUIR COSES. ÉS MILLOR TREBALLAR EN EQUIP.
UNA PASSIÓ: NAVEGAR PEL MAR.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img