Newex, start-up situada a la incubadora tèxtil de Mataró, ha dissenyat un neoprè fet amb cautxú vegetal que es pot reutilitzar
En els darrers dies, Mataró ha presentat Reimagine Textile, el primer espai d’incubació i FabLAB per al sector tèxtil a Catalunya. El projecte, situat al TecnoCampus, posa a disposició d’emprenedors, start-ups i empreses del sector tèxtil unes noves instal·lacions d’incubació i un Laboratori de Fabricació i Prototipatge Tèxtil (FabLAB), per a la generació de noves empreses i test de nous models de negoci i prototipatge de productes innovadors.
La incubadora Reimagine Textile ofereix sis palanques de creixement: instal·lacions equipades amb les tecnologies necessàries per a les joves empreses del sector; mentoring especialitzat; formació en factors claus per al sector en el segle XXI com la transformació digital i verda; networking i connexions en l’ecosistema d’innovació tèxtil tant a nivell nacional com internacional; presència als mitjans de comunicació rellevants i accés a oportunitats de finançament.
Nucli d’innovació
Una de les start-ups situada a la nova incubadora tèxtil de la ciutat és Newex, projecte que busca revolucionar el mercat dels neoprens. El neoprè és un dels materials més contaminants del planeta, ja que està fet a base de petroli. De la mateixa manera, és un dels articles més utilitzats per la pràctica de qualsevol esport aquàtic, com per exemple el barranquisme o el surf. Què ha fet Newex? Doncs crear el primer neoprè sostenible teixit amb cautxú vegetal. “La nostra metodologia de treball és totalment sostenible. Fabricant el producte d’aquesta manera reduïm en un 90% les emissions de CO2 en tot el procés”, explica Alex Cerón, fundador de l’empresa.
Cerón practica barranquisme i va entendre que era important impulsar un prototip de neoprè que ajudés a conservar el mateix planeta on ell gaudeix saltant i escalant roques i rius. La sostenibilitat de Newex, però, no acaba aquí. La start-up aposta per una economia totalment circular, reciclant els neoprens que ja no s’utilitzen i convertint-los en catifes per fer yoga. D’aquesta manera, tot el material utilitzat sempre té una segona vida, fet que ajuda a potenciar la conservació del medi ambient. L’equip de Newex ha hagut “d’investigar molt durant molt de temps”, però finalment ha assolit el seu objectiu. Els impulsors del projecte han comprovat com el seu neoprè orgànic i sostenible també és aplicable a d’altres articles de moda. Qui sap si en un futur podrem vestir-nos amb roba totalment reciclable… ■