MataróNotícies“Necessitem una estratègia metropolitana conjunta per crear una ciutat digna per tothom”

“Necessitem una estratègia metropolitana conjunta per crear una ciutat digna per tothom”

spot_img

Entrevista a Sergi Morales, regidor d’Ocupació i Empresa de Mataró. Parlem dels dos ajuts per autònoms i empreses i de l’ocupació a la ciutat.

En el darrer Ple es van aprovar dos nous ajuts directes a empreses i autònoms per impulsar la reactivació econòmica municipal en el marc de la pandèmia. Es tracta de dues subvencions compatibles – es poden demanar alhora – i que busquen ajudar al teixit econòmic mataroní. En total, el consistori hi dedicarà (510.000 euros). Sergi Morales, regidor d’Ocupació i Empresa, n’explica els detalls.

En què consisteixen les ajudes?

La primera ajuda ha de servir per compensar despeses forçoses derivades de la situació de pandèmia. Se subvencionaran despeses com les obres d’adaptació, l’adquisició de material sanitari i higiènic, la senyalització, els subministraments de serveis bàsics en cas de suspensió de l’activitat, entre d’altres. La quantia de cada ajut serà del 50% del cost total de les despeses subvencionables, amb un màxim de 1.000 euros per sol·licitud. Pensem que és una mesura molt àmplia i que engloba molts sectors com la restauració, el comerç, l’oci, la cultura o el taxi.

I la segona subvenció?

Aquesta va encarada a reactivar l’ocupació a la ciutat, buscant generar contractes de llarga durada encarats, sobretot a joves menors de 30 anys. Hem preparat una ajuda per tal de subvencionar una part dels costos de la contractació de fins a tres persones per empresa. La durada dels contractes haurà de ser de com a mínim 3 mesos i l’import màxim subvencionat podrà ser d’entre 2.000 i 4.500 euros. Si es fa un contracte de 5 mesos a un jove aturat de menys de 30 anys, es rebran 4.500 euros.

Quan es poden demanar els ajuts?

Calculem que cap a finals de juny o principis de juliol. La línia per cobrir les despeses derivades de la pandèmia estarà oberta fins al 15 de setembre. Les despeses han d’haver estat generades a partir del 14 de març del 2020. La subvenció per incentivar la contractació estarà oberta fins al 15 d’octubre i es podran presentar contractacions de persones aturades fetes des de l’1 de gener del 2021. Animo a les empreses que vulguin contractar, que ho facin. Les ajudarem.

Quan es rebran els diners?

En l’ajuda per les despeses de la Covid-19, si es presenta tota la documentació correctament, es cobra en un termini màxim de 2 mesos. L’altra subvenció funciona diferent, perquè un cop presentes la sol·licitud i s’aprova positivament, s’ha de justificar que l’empresa ha assumit les despeses derivades de les contractacions i que està al corrent de pagament amb la Seguretat Social. Un cop l’administració comprova totes aquestes dades, també se sol necessitar un o dos mesos per cobrar.

Com s’atorguen les ajudes?

El criteri d’adjudicació serà per ordre d’entrada. La idea és que hi haurà una demanda important. Si s’esgoten les dues partides haurem de valorar què fer en funció de la disponibilitat de crèdit que tingui l’Ajuntament.

Quin balanç fa de l’ocupació a Mataró?

Estem per sobre de les 10.000 persones aturades, amb 1.000 aturats més respecte un any enrere i un percentatge superior al 16%. Ja hem deixat de ser la ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb un atur més elevat, però ens preocupen les prop de 2.500 persones de Mataró que encara són en un ERTO. Seguirem impulsant ajudes a empreses i autònoms i transformant l’oferta formativa i d’orientació del Servei d’Ocupació per tal d’anar millorant la situació. També estem treballant al costat de tots els sectors implicats i els agents socials per transformar la ciutat amb la mirada posada al 2030. L’aposta és vincular Mataró a estratègies europees de creixement per rebre el màxim finançament possible via Europa i crear així nous sectors d’ocupació vinculats a la transformació urbana i ecològica, a la formació professional, a l’economia circular, a l’economia de les cures i al turisme sostenible.

Com es combat la pobresa que hi ha a Mataró?

A Mataró, igual que a la resta de municipis de la segona corona metropolitana, està augmentant la diferència entre el nivell de renda de les famílies. Per això necessitem una estratègia compartida a nivell metropolità. Ja s’està treballant conjuntament amb els altres municipis per establir estratègies que ens ajudin a tenir una ciutat el màxim cohesionada possible. El model de finançament dels ajuntaments és feble, però som els primers que hem d’atendre totes les demandes de la població. Necessitem més recursos per evitar la degradació d’alguns barris i crear una ciutat digna per tothom ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img