Anunci Publicitarispot_img
MataróNotíciesEl mercat de la Plaça de Cuba celebra 85 anys

El mercat de la Plaça de Cuba celebra 85 anys

Anunci Publicitarispot_img

El 12 d’ abril de 1936, l’ alcalde de Mataró, Salvador Cruxent, inaugurava el mercat de la Plaça de Cuba

El 12 d’ abril de 1936, l’ alcalde de Mataró, Salvador Cruxent, acompanyat del conseller de la Generalitat, Joan Comorera, inaugurava el mercat de la Plaça de Cuba. Des d’aleshores, entrar al mercat suposa viure una experiència sensorial més que plaent. La vida de les parades t’anima a submergir-te en un món tan tradicional com, alhora, innovador. L’olor d’espècia, els colors de fruites, verdures i embotits, i el gust dels deliciosos productes que hi pots comprar t’omplen els sentits de joia i curiositat.

L’època que vivim, gens amiga de les aglomeracions i la vida social, no ha aconseguit que el mercat de la Plaça de Cuba perdi la seva essència. A mitjans del segle XIX, l’actual mercat era una gran horta, i no va ser fins a 1880 quan es va convertir en un lloc d’esbarjo per les classes populars.

Els escrits de l’època ens expliquen que l’antiga plaça era un indret on trobar-hi “fires, feres andròmines, atraccions i envelats”. D’aquell estil de comerç precari, passem a la inauguració del mercat actual el 1936, coincidint amb la Festa de la República, i a una posterior reforma integral duta a terme el 2010. Enguany, tot i la pandèmia, el mercat ja ha registrat 250.000 entrades de persones.

Un referent col·lectiu


Que el mercat de la Plaça de Cuba s’ha convertit en un referent per múltiples generacions de mataronins i mataronines és una realitat inqüestionable. Així ho certifica el testimoni de Xavier Solà, president de l’Associació de Venedors/es del Mercat i propietari, al costat de la seva germana, de les pesques salades el Cigró Salat i Ca la Teresa. “El mercat és la meva vida. La meva mare hi va arribar el 1998. Jo hi venc de cara al públic des que tinc 12 anys.


Els dissabtes, quan els meus amics jugaven a futbol, jo m’ho passava bé treballant a la parada”, recorda Solà. Segons en Xavier, “el punt fort” del mercat de la Plaça de Cuba és “la confiança” que s’ha aconseguit generar amb la clientela. “La gent valora la nostra experiència amb el producte i com s’està dinamitzant el mercat, per exemple fent tallers de cuina i tenint un impacte gran a xarxes socials”, ens comenta. Aquest discurs el comparteix amb l’Eloi Sivilla, director de mercats de Mataró.


Ell ens acosta un testimoni que ens fa valorar encara més la rellevància social que té la Plaça de Cuba per Mataró. “Durant l’estat d’alarma, nosaltres vam seguir oberts mentre tothom era a casa. Qui venia més a comprar era la gent gran. Els de més risc. Ens deien que venir al mercat era una raó per aixecar-se cada dia”, rememora. Sivilla va estudiar a l’escola que hi ha just al davant de la instal·lació, i solia “tornar cada dia a casa passant per dins del mercat quan sortia de classe”. Mai s’hauria imagina’t que aquelles passejades infantils les repetiria ara com a director. “Siguis adult o infant, quan entres aquí la sensació és la mateixa. El mercat t’entra pels sentits”, afirma l’Eloi. Olors, colors i gust fan de la Plaça de Cuba un lloc icònic a la ciutat ■

Anunci Publicitarispot_img

Articles similars

Comentaris

Anunci Publicitarispot_img

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img