La posidònia és una espècie vegetal marina que té més capacitat d’atrapar CO2 que els boscos terrestres
Davant les costes de Mataró, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt hi trobem un espai marí de gran interès de conservació, que acull hàbitats que generen ecosistemes d’elevat valor per la biodiversitat. Malauradament aquests hàbitats són molt sensibles a l’activitat humana i existeixen nombrosos impactes que amenacen la seva conservació i la de les espècies que hi habiten.
Aquest espai marí de 2.906,36 hectàrees, anomenat Costes del Maresme, va ser declarat Zona d’Especial Conservació l’any 2014 per la presència de dos Hàbitats d’Interès Comunitari, inclosos en l’Annex I de la Directiva europea Hàbitats (92/43/CEE): els alguers de posidònia i els fons marins rocosos i concrecions biogèniques.
L’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració tècnica i econòmica de la Diputació de Barcelona, i la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’entitat Posidònia 2021, estan treballant en l’elaboració d’un Pla d’acció que promourà la implicació de la ciutadania i els agents locals com a eix fonamental de la gestió d’aquest espai marí, que allotja l’hàbitat natural conegut com l’Alguer de Mataró. L’objectiu és avançar conjuntament en la protecció i divulgació d’aquests ecosistemes, impulsant les actuacions necessàries per respondre a la seva fragilitat.
Beneficis de la posidònia
La importància ecològica d’aquesta espècie vegetal resideix en el seu paper com a recol·lector del carboni orgànic que està dissolt en l’aigua. I és que la quantitat de CO2 que poden arribar a atrapar aquestes praderies submarines supera a l’acció dels boscos terrestres.
Per altra banda, la posidònia també té la capacitat d’emmagatzemar els sediments de la mar, la qual cosa contribueix a mantenir els idíl·lics paisatges d’aigües cristal·lines de la Mediterrània.
De la mateixa manera, les poblacions de posidònia també constitueixen l’hàbitat natural d’altres espècies de flora i fauna, a les quals proporcionen recer i protecció, per la qual cosa la degradació d’aquesta espècie implica l’alteració de l’ecosistema natural de moltes altres.
Una altra de les característiques que fan especial la posidònia és que té gran influència en els diferents processos ecològics, com l’atenuació de l’onatge, la retenció de material i la fixació del sediment ■