MataróCulturaMataró celebrarà Sant Jordi amb el mateix format d’abans de la pandèmia

Mataró celebrarà Sant Jordi amb el mateix format d’abans de la pandèmia

spot_img

186 parades de roses i 24 parades de llibres autoritzades i 11 parades més a la Fira del Llibre de Santa Anna. Torna la Fogonada més autèntica

El Sant Jordi 2022 torna a la normalitat prepandèmica. Del 10 fins al 28 d’abril s’han programat una trentena d’activitats al voltant de les lletres, els llibres i les roses, però també amb propostes de música, teatre i dansa, entre d’altres.

La ciutat es tornarà a omplir amb parades de venda de roses i llibres. Se n’han autoritzat 186 parades de roses entre professionals, entitats, escoles i particulars, i 24 parades de llibres, en aquest cas de professionals i d’entitats. A més, la plaça de Santa Anna tornarà a ser l’espai de la Fira del Llibre, que estarà oberta divendres 22 i dissabte 23 d’abril de 9 h a 21 h. A la Fira hi haurà 11 parades per escollir entre les principals novetats editorials. D’aquestes, 8 són llibreries de Mataró, dues de les parades són d’autors i hi haurà també una parada de les Biblioteques de Mataró amb el Consorci de Normalització Lingüística.

Els actes al voltant de Sant Jordi s’aglutinaran en bona part el dissabte 23 d’abril, començant amb la Diada Castellera que enguany canvia d’horari i començarà a les 12 h. Els Capgrossos de Mataró tindran l’acompanyament especial de la Colla Castellera de Figueres. A la tarda hi haurà la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró. Les colles geganteres d’escoles i barris de la ciutat, acompanyades de la Família Robafaves sortiran en cercavila del carrer d’Enric Prat de la Riba per anar a l’Ajuntament, passant pel  carrer de Cristina, carrer de Sant Bru, carrer de Sant Francesc d’Assís, carrer de Bonaire i La Riera.

El 23 d’abril acabarà amb l’acte més genuí de la festa, La Fogonada. Després de l’adaptació que es va fer l’any 2021, la particular versió de la de llegenda de Sant Jordi tornarà als carrers del centre de la ciutat. La melodia característica de l’acte, obra de Jaume Punsola, tornarà a sonar a la plaça Gran, la plaça de Santa Maria i la plaça de l’Ajuntament sota la pluja de foc que oferiran el Drac, les Diablesses i els foguers.

El diumenge 24 d’abril se celebrarà la 46a edició del Llibre Gegant de Contes al Pati del Cafè Nou. Des de les 11 fins a les 13.30 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de Mataró. També es recupera el tradicional Correconte del Drac i el Dragalió, que a les 11.30 h aniran en cercavila de foc des de l’Ajuntament fins al Pati del Cafè Nou per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant, portant un conte perquè també l’il·lustrin.

Del dissabte 23 d’abril al divendres 27 de maig, el Drac, el Dragalió, els Nans i la Família Robafaves dormen a l’Ajuntament. El dia abans, el vespre del 22 d’abril, les figures faran una cercavila des de Can Marfà fins a l’Ajuntament.

Com cada any, l’Ajuntament obrirà les portes a la ciutadania per conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors i les regidores. Els explicaran la història de l’edifici i posaran en relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala. El dia 22 d’abril faran visites les escoles i el dia 23 de 15 a 18.30 h s’oferiran visites a entitats i particulars.

La conferència institucional d’enguany es farà dijous 28 d’abril a les 19 h de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de l’escriptora Maria Barbal Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2022. Barbal parlarà de “Literatura, memòria i llibertat”. La Xarxa de Biblioteques de Mataró participa activament a la festa de les lletres amb diferents hores del conte a les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas ■

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img