MataróMataró aposta pels fanals solars a la platja de Sant Simó

Mataró aposta pels fanals solars a la platja de Sant Simó

spot_img

La ciutat compta amb 9 noves llumeneres alimentades amb energia solar i equipades amb un sensor de presència que estalvia energia

L’estalvi energètic és una necessitat per al present i el futur i, per això, s’inverteix en la generació de ciutats intel·ligents (smart cities) i vehicles elèctrics. La idea és que els ciutadans puguin viure entre energies netes mentre es cuida i es respecta el medi ambient. Hem de tenir tots present que la natura no és una font inesgotable de recursos i, perquè el planeta sigui sostenible, necessitem tenir cura del medi ambient. Una mesura bàsica que encara no s’assimila com una obligació en tots els països és l’ús racional dels recursos naturals. Encara avui es consumeixen un 20% més dels recursos que es poden generar i el planeta es deteriora a un ritme cada vegada més gran.

En conseqüència, cal passar a l’acció i buscar alternatives que ajudin a mantenir la vida dels ecosistemes. Una de les polítiques iniciades per l’Ajuntament de Mataró en la matèria és l’aposta pels fanals solars, dispositius que s’han instal·lat a la platja de Sant Simó. Concretament, la platja s’ha equipat amb 9 noves llumeneres alimentades amb energia solar. Els fanals disposen d’una placa de cel·les solars fotovoltaiques de màxim rendiment, amb bateries de liti i l’electrònica associada a la regulació lumínica. Funcionen a la màxima potència fins a les 12 de la nit (11 W cada punt de llum), moment on es regulen al 50% de potència fins a la sortida del sol. A més, cadascuna de les llumeneres incorpora un sensor de presència que, en cas d’activació, augmenta la potència lumínica al màxim durant uns minuts.

Múltiples avantatges

La platja de Sant Simó és, juntament amb el Parc Forestal, una de les zones de Mataró declarades de màxima protecció vers la contaminació lumínica. Per això s’ha dissenyat una solució lumínica de mínima potència, una empremta lumínica no intrusa fora de la zona de pas i un color de la llum que no afecta als bioritmes naturals de la biodiversitat. L’actuació s’ha realitzat en el marc del contracte de manteniment de l’enllumenat i ha tingut un cost d’uns 9.500€ (IVA inclòs).

La instal·lació de les 9 llumeneres solars gaudeix de nombrosos avantatges. El primer, i el més obvi, és l’estalvi d’energia i de consum elèctric. La seguretat també hi juga un paper important, ja que els fanals solars no utilitzen corrent altern, ni tampoc emeten contaminació ni radiació. De la mateixa manera, el cost de manteniment és inferior al del sistema bàsic de generació d’energia i la durabilitat dels components és notòria. La majoria dels components de les cèl·lules solars es poden fabricar en un procés que garanteix que les prestacions no es reduiran durant uns 10 anys. A més, poden generar energia durant 25 anys o més ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img