La funció dels anticossos és la de capturar el virus i eliminar-lo de la circulació dins del nostre organisme. Us ho expliquem
Científicament ja s’ha demostrat que haver passat la malaltia del coronavirus o haver-se vacunat no evita que et puguis tornar a contagiar. Ara bé, si això succeeix, viuràs un segon episodi de Covid-19 de manera molt lleu o totalment sense símptomes, tot i que podràs seguir encomanant la malaltia a tercers.
Poques hores després de vacunar-nos, el nostre cos comença a generar anticossos contra el virus. Si s’ha passat la malaltia, el pacient ja els ha generat de forma natural. La funció dels anticossos és la de capturar el virus i eliminar-lo de la circulació dins del nostre organisme. En conseqüència, hi ha més capes de protecció enfront del virus quan s’ha passat la malaltia o s’ha rebut la vacuna.
És aquí on cal presentar les dues tipologies de cèl·lules que mantenen alerta el nostre sistema immunitari i que tenen a veure amb la vacuna. En primer lloc hi ha les cèl·lules tipus B, que queden entrenades per generar anticossos de nou quan calgui. Això sí: així que el virus vagi mutant, encara que tinguem anticossos, si aquests anticossos no són capaços de reconèixer el virus, no estarem protegits.
La clau de les cèl·lules tipus T
La clau per mantenir una millor immunitat són les cèl·lules tipus T, les quals poden fer que les vacunes siguin més eficaces malgrat les mutacions del virus. Les T identifiquen les cèl·lules infectades i les destrueixen de forma molt ràpida, evitant que el virus s’escapi dels anticossos. D’aquesta manera, malgrat les mutacions, les vacunes continuarien sent vàlides ■