David Bote i Sergi Morales han presentat en roda de premsa el balanç dels dos primers anys de mandat (2019-2021).
Aquesta primera meitat del mandat s’ha vist marcada per la pandèmia de la Covid-19, que ha obligat a atendre noves necessitats per fer front a la crisi sanitària i social. Malgrat aquest fet, s’han pogut executar el 52% de les accions que estaven previstes al Pla de Mandat, i s’han trobat els recursos necessaris per dur a terme un 20% d’actuacions no contemplades inicialment i que han estat derivades de la situació d’emergència.
Les actuacions, al detall
S’han dut a terme actuacions per posar la ciutat al dia com el Pla de polígons, l’engegada del Pla d’impuls al centre, l’aprovació del Pla d’actuació integral de Rocafonda i la definició de les accions 2021 del Pla d’actuació integral de Cerdanyola, la urbanització de la ronda de Miguel de Cervantes i de la nova zona verda del Rengle o diferents millores en l’enllumenat i les xarxes d’aigua i sanejament.
S’han creat nous equipaments com la Pista coberta de Cerdanyola, la rehabilitació del Cafè Nou, l’equipament cívic de la pista del Palau o l’Espai Mataró Connecta, i s’han fet millores en d’altres: nou paviment de l’Estadi Municipal d’Atletisme i del Velòdrom municipal, als camps de futbol de La Llàntia i Cirera, o les cobertes de les escoles Germanes Bertomeu i Rocafonda o el reforç en la seguretat de diferents centres educatius.
S’han fet millores a les freqüències de pas de Mataró Bus, adjudicat i posat en marxa el nou contracte de recollida de residus i neteja viària i de platges, i destinat 16 milions a l’any en seguretat, mobilitat i protecció civil.
La pandèmia va motivar la creació de la Taula per la reconstrucció, que ha implantat 74 mesures de suport a les persones i sectors econòmics més perjudicats per la crisi, destinant-hi 6,5 milions entre 2020 i 2021.
S’han dut a terme actuacions de defensa de la justícia social: de reconeixement i visualització de col·lectius LGTBI; polítiques d’habitatge com la compra de 19 habitatge per tanteig i retracte, 15 més cedits per la Sareb, 20 incorporats al projecte Lloguem, 600.000 € en ajuts a comunitats de propietaris (48 ajuts); o 5.000 ajuts pe pagar IBI i brossa (800.000 €).
En l’àmbit de l’ocupació 2.250 persones ateses pel SOM han trobat feina; 1.682 llocs de treball han estat gestionats en ofertes de treball; 4.209 persones han rebut orientació laboral, entre altres actuacions.
S’ha obert la mirada per posicionar la ciutat de manera estratègica: Mataró és membre fundador de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, i en l’àmbit d’estratègia urbana i implantació dels ODS la planificació farà el salt del Pla estratègic Mataró 2022 al Mataró 2030.
Fons europeus
I en els darrers anys s’estan gestionant més de 20 milions de fons europeus, entre ells 2 plans de competitivitat (Reimagine Textile i Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores) i projectes d’innovació com Lloguem (habitatge) i Gàvius (serveis socials). A més, la ciutat s’ha preparat per aspirar als Next Generation i a nous fons europeus, amb projectes sobre Economia circular, gestió eficient de l’aigual, Hub del coneixement o Ciutat cuidadora ■