MataróCulturaTorna la Festa de la Tardor a la Llàntia

Torna la Festa de la Tardor a la Llàntia

spot_img

La Festa de la Tardor del barri de La Llàntia torna amb la seva 9ena edició i amb un nou túnel del terror. Els impulsors de la festa, els Geganters de La Llàntia, organitzen des del 2013 una festa per gaudir de la castanyada, fomentar la participació veïnal i apropar La Llàntia a la resta de barris de Mataró. L’any passat, el túnel del terror va comptar amb una assistència de 1.200 persones aproximadament, confirmant la consolidació de la festa a la ciutat.

Cartell de la Festa de la Tardor 2022

La Colla Gegantera de La Llàntia, des de finals d’agost, treballa en el procés creatiu i organitzatiu de la festa. La idea és trencar esquemes, fugir dels estereotips de les festes de Halloween i dels túnels del terror. A les passades edicions del túnel s’ha fet un circ, un hospital, un bosc, una botiga de joguines i un monestir, entre altres ambientacions. Aquest any, el túnel estarà inspirat en una aerolínia, La Llàntia Airlines, i una tribu. Aquesta diversitat temàtica i creativitat és una de les motivacions tant de la colla per continuar creant la festa, com de la ciutadania per conèixer les sorpreses de cada edició.

La Festa de la Tardor té dues activitats centrals: el túnel del terror, que aquest any serà el dissabte 29 i el diumenge 30 d’octubre; i la cercavila de caramels, que se celebrarà el dia 31 d’octubre. El túnel del terror està planificat per horaris i graus de por, i l’entrada té un preu de 3,50€.

L’origen de la Festa de la Tardor

Els caramel·lers i la castanyera a la 6ena Festa de la Tardor

Abans de crear la Festa de la Tardor, el dia 31 d’octubre els infants de La Llàntia voltaven pel barri disfressats demanant caramels. La colla, en veure aquesta tradició popular, va tenir la idea de fer una cercavila de caramels, afegint alguns personatges com la figura de la castanyera i, més endavant, incorporant els caramel·lers, personatges encarregats de recollir els caramels amb uns cistells amb pals, per després repartir-los als infants.

Amb aquesta reinvenció del Truco o trato fet a la “llantiense” amb un concurs de disfresses, sumat a la idea de fer un túnel, va sorgir la Festa de la Tardor. El primer túnel es va fer al local de l’Associació Enlleura’t, però la resta d’edicions s’han celebrat a l’edifici de l’Associació de Veïns de La Llàntia.

Una festa oberta a la ciutat

La cercavila de caramels a la 6ena Festa de la Tardor

“Volíem que fos una festa feta al barri de La Llàntia, però oberta a tota Mataró” assenyala en Mickey de los Reyes, membre fundador dels Gegants de la Llàntia, que considera que “aquesta és una manera de què la gent es pugui moure a la resta de barris de la ciutat” ja que “Mataró no és només el Centre”.

En Mickey porta mitja vida a la Colla, des dels 14 anys, i explica que és molt satisfactori i positiu que comenci a anar-hi gent de fora de La Llàntia. De fet, un dels principis de la Colla és obrir els barris a la gent amb l’objectiu de promoure la cohesió social entre els diferents barris.

El carrer com a espai cultural

La Colla Gegantera de La Llàntia a la Gegantada de Les Santes 2022

Els Geganters de La Llàntia, des de la seva fundació l’any 2009 i fins ara, han passat de ser 4 persones a gairebé 60. Això, per en Mickey, que ha vist els orígens, és tot un triomf. “Som una colla rara” assegura, i destaca que tot i que la majoria d’activitats són sortides i cercaviles amb els gegants -que aquest any ja sumen al voltant de 25 sortides-, són una colla que es diferencia de la resta per la creativitat en els actes i les festes, com la pujada a la Muntanya de la Creu amb els gegants, o la Festa de la Tardor.

La colla es defineix com una família, diversa, amb infants que van des dels 5 anys i adults fins als 56. L’objectiu: fer gaudir a la gent, passar-s’ho bé i reivindicar el carrer com a espai per a fer cultura. “Estimem molt el carrer i volem reivindicar el carrer com a espai cultural, volem fer del carrer un lloc de cultura popular de qualitat”.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img