MataróCulturaEl mataroní Xavier Alarcón guanya el 64è Premi Iluro

El mataroní Xavier Alarcón guanya el 64è Premi Iluro

spot_img

L’acte va iniciar-se amb la presentació de la publicació de l’obra guardonada al Premi Iluro 2021

La 64a convocatòria del Premi Iluro ha premiat el treball del mataroní Xavier Alarcón i Campdepadrós, pel seu treball Història del Castell de Mataró i dels seus senyors feudals. Estudi dels vincles familiars i de vassallatge de les nissagues propietàries del castell mataroní (1031-1419). L’accèssit del Premi ha estat pel premianenc Ramón Coll Monteagudo, pel seu treball El santuari ibèric de la cova de les encantades del Montcabrer (Cabrera de Mar, Barcelona).

L’acte de proclamació del veredicte va ser acollit a l’Espai Escena i Pensament de l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro, a la Riera de Mataró, i presidit per la Sra. Gemma Ubasart i González, Consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, i per l’alcalde de Mataró, el Sr. David Bote. Van destacar la importància del Premi Iluro com a patrimoni històric, social i cultural tant de Mataró i el Maresme com de la resta del país, que posa de manifest que la història local ben entesa pot ser, també, història universal.

El treball guanyador del Premi Iluro 2022 és una monografia que compila, al llarg de gairebé quatre segles, la història del castell de Mataró. Destaca per les seves aportacions documentals, per sistematitzar les dades conegudes i per ser la primera monografia dedicada al castell.

L’accèssit al Premi Iluro 2022 fa una detallada i exhaustiva anàlisi de les excavacions dutes a terme durant dècades i dels materials arqueològics localitzats d’aquesta cova-santuari ibèrica ubicada a la falda del Montcabrer.

Presentació de l’obra del Premi Iluro 2021

L’acte de proclamació del veredicte es va iniciar amb la presentació de l’obra guardonada amb el Premi Iluro 2021, El primer franquisme a Mataró (1939-1950), de Joan Giménez i Blasco, publicada com a número 86 de la col·lecció Premi Iluro, que obre una panoràmica molt completa i una visió ampla de la societat mataronina de la postguerra en tots els seus àmbits (social, polític, econòmic, cultural…), buscant també una perspectiva de gènere. L’obra complementa la que va guanyar el Premi Iluro 2018 amb el títol Mataró 1936-1945, de la revolució a la repressió.

El jurat de la 64a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica, humanitats i ciències socials està presidit pel Conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Sr. Joaquim Nadal i Farreras, i integrat pels Drs. Jaume Dantí i Riu, Blanca Garí de Aguilera, pel Sr. Nicolau Guanyabens i Calvet, pel Dr. Oriol Olesti Vila, i per la Dra. Roser Salicrú i Lluch, representant de la Fundació Iluro.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img