MataróCulturaControl de l'impacte mediambiental i per la salut de la incineradora 

Control de l’impacte mediambiental i per la salut de la incineradora 

spot_img

La població d’estudi estarà composta per un grup de 250 persones entre treballadors de la planta, habitants de Mataró i Arenys

El Consorci de Residus del Maresme ha contractat dos nous estudis per determinar el potencial impacte mediambiental i per a la salut de la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.  

Es tracta de la monitorització biològica i mediambiental, dos controls que es porten fent des de 1995 i 2008, respectivament. Tot i que fins avui tots els resultats han demostrat que l’exposició de la població maresmenca als nivells de dioxines, furans, policlorats bifenils i metalls pesants de la planta de recuperació energètica no suposa cap risc per a la seva salut, el Consorci de Residus del Maresme continua apostant per aquests estudis, donat l’interès científic de fer un seguiment temporal de l’evolució dels diferents indicadors de la salut pública i amb la finalitat de dur a terme una gestió de la instal·lació amb la màxima transparència.  

D’aquesta manera, la Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme i la Fundació Universitat Rovira i Virgili de Tarragona seran les encarregades de realitzar els estudis pressupostats amb un import de 98.667 € i 66.669,55 €. 

Un mostreig de 250 persones  

En la monitorització biològica la població d’estudi estarà composta per un grup de 250 persones entre treballadors de la planta, habitants de Mataró i Arenys de Mar, i dones lactants de la capital maresmenca. A tots ells se’ls mesurarà els nivells de dioxines, furans i bifenils policlorats en sang i llet materna i el nivell de metalls pesants en sang i orina. La mostra es dividirà en un grup ‘d’exposats’ (persones que viuen a una distància inferior d’1,5km de la incineradora) i un altre de ‘no exposats’ (persones que viuen a una distància superior de 3km de la planta de valorització energètica), de tal manera que es pugui comparar i avaluar els efectes de la incineradora sobre la salut dels maresmencs.  

Per altra banda, la monitorització ambiental agafarà mostres de sòl i aire en quatre àrees de mostreig que van des del mateix Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme fins a 15km de distància i amb les que s’analitzaran metalls i metal·loides, dioxines i furans policlorats i bifenils policlorats. 

Els primers resultats s’obtindran de forma provisional l’abril de 2023 amb el primer informe parcial de la campanya de monitorització ambiental que durarà un total de quatre anys. D’aquest estudi s’obtindrà un segon informe parcial a l’abril de 2025 i finalment, al juny de 2025, es redactarà l’informe final. En el cas de la monitorització biològica, l’estudi durarà divuit mesos i se n’obtindran els resultats al setembre de 2023 ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img