spot_img
DestacatsEl pintor que va salvar la Missa de Les Santes obrint-la al...

El pintor que va salvar la Missa de Les Santes obrint-la al poble

spot_img

El paper de Jordi Arenas va ser clau per recuperar un acte tradicional que havia caigut en decadència i que avui ja té 175 anys

La Missa de Les Santes és patrimoni cultural, no només a Mataró, sinó a tot Catalunya. És un dels elements més preuats i tradicionals de la festivitat i en la present edició arriba als 175 anys d’història. Per entendre l’origen de la missa cal retrocedir en el temps fins el 1772, quan Mataró va aconseguir que les relíquies de les Santes Juliana i Semproniana, patrones de la ciutat, tornessin ‘a casa’ des del monestir de Sant Cugat, després d’anys de ‘captiveri’. La celebració d’aquesta efemèride fa que cada 27 de juliol Mataró dediqui un ofici a les patrones a la basílica de Santa Maria.

Quasi 80 anys després (1848) de ‘recuperar’ les santes, Jaume Isern, organista del temple, va ordenar a Manuel Blanch, seminarista mataroní de només 21 anys, la composició d’una missa especial dedicada a Juliana i Semproniana. Mossèn Blanch va crear una peça que va ser molt elogiada a l’època i, ja exercint com a mestre de capella de Santa Maria (1853), l’autor es va erigir en el seu principal exponent fins el 1883, quan va morir. Succeït com a mestre de capella pel també mataroní doctor Francesc de P. Mas i Oliver, el que fou, anys més tard, bisbe de Girona, la missa passa a les seves mans fins que ocupa el càrrec de responsable de la capella mossèn Fargas, el 1911.

Cal puntualitzar que sota la direcció de Fargas, a cavall de l’any vint, les misses s’executaven el dia 27 de juliol, sense gairebé assaigs previs. El mestre de capella mai no es va mostrar partidari de perdre el temps en conjuntar cantaires ni músics. Des d’aquells temps fins a l’actualitat, la missa ha patit molts canvis i innovacions: algunes en el compàs, en els temps musicals de les parts diverses de l’obra, ralentitzant o accelerant acabaments de fragment, afegint-hi trossos de música, etc.

Amenaces i perills

Durant els seus 175 anys d’història, la Missa de Les Santes ha patit moments d’extrema dificultat. El primer va ser a inicis del segle XX, quan el Papa Pius X va ordenar que es deixés d’interpretar (1903-1906) pel seu ritme viu i encisador. Després de recuperar-la el 1907 per les gestions del bisbe de Barcelona, la coincidència de la Setmana Tràgica (1909) amb la festa major va tornar deixar Mataró sense missa. Durant la Guerra Civil tampoc n’hi va haver. Tot i recuperar-se amb el règim franquista, la societat mataronina va començar a desconnectar de la tradició als anys 60. Cada vegada hi havia menys cantaires i persones alienes a l’església implicades. Per sort, el 1971, l’artista i pintor Jordi Arenas va erigir-se en el salvador de la tradició. Arenas va obrir la missa a tot Mataró, fent una crida a la participació massiva, i renovant absolutament l’organització de l’esdeveniment. Es va instaurar un sistema de rotació de directors, es van liquidar els deutes amb els solistes, se’n van incorporar de nous, es van començar a fer assajos d’orquestra i es va disposar d’un local d’assaig. De ser un cantaire més, Arenas va convertir-se en el salvador de l’esdeveniment i la tradició.

Exposició oberta

Per celebrar els 175 anys de missa, s’ha inaugurat a Mataró una exposició molt especial. Produïda pel Museu Arxiu de Santa Maria, mostra la història de la interpretació de la missa de les Santes des de la seva estrena el 1848 fins a l’actualitat, que arriba als 175 anys. A través de partitures, fotografies, cartells, opuscles, discos i altres documents, es mostra una obra excepcional d’aclamació a les patrones mataronines, que la ciutat ha conservat, venerat i defensat com a joia preuada del patrimoni històric, cultural i religiós del nostre país. Amb aquesta mostra, el Museu Arxiu s’afegeix a la commemoració de tan destacada efemèride. L’exposició estarà oberta fins el 22 de juliol a la Sala d’Actes del Museu Arxiu (carrer Beata Maria número 3) ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img