DestacatsAprovat inicialment el Pressupost 2023, el més elevat de la història

Aprovat inicialment el Pressupost 2023, el més elevat de la història

spot_img

Ahir es va aprovar inicialment el Pressupost Municipal 2023 al Ple municipal amb vots a favor del Govern municipal (PSC i ECPM), les abstencions d’ERC i Junts per Mataró i els vots contraris de Ciutadans. La proposta de pressupost de l’Ajuntament puja a 155,41 milions, amb un 0,87 % d’increment respecte l’any passat.

Un any més, i malgrat haver fet el traspàs de l’Institut Miquel Biada a la Generalitat, és el pressupost més elevat de la història. Es tracta d’un pressupost enfocat a la resiliència, d’adaptació a l’actual context d’elevada inflació, però tenint en compte la transformació de Mataró en el marc de l’Agenda 2030. En aquest pressupost es mantindrà l’accent en la seguretat, la neteja, l’atenció a les persones i l’habitatge.

Despesa social, seguretat i neteja

A banda de l’augment de costos dels consums elèctrics i altres subministraments, i de carburant, el pressupost de despeses corrents de l’Ajuntament inclou altres variacions com l’increment retributiu aprovat per l’Estat per als treballadors municipals (2,4 milions); noves contractacions per atendre, per exemple, la major demanda per la gratuïtat de l’I2 a les escoles bressol, o l’augment de la càrrega financera per la pujada dels tipus d’interès (1,2 milions).

Per programes, respecte als 138,56 milions de despesa corrent pressupostada per l’Ajuntament les majors partides es destinen a:

 • Protecció i promoció social: 16,95 milions. Inclou el Servei d’Atenció Domiciliària, que fa més de 900 intervencions diàries en ajuts per higiene, menjar, medicació, neteja de la llar.
 • Seguretat, mobilitat i protecció civil: 16,39 milions. Inclou el desplegament del Pla de Policia Comunitària i el Pla Director de videovigilància entre altres.
 • Recollida, tractament de la brossa i neteja viària: 16,04 milions.
 • Deute públic: 15,23 milions.
 • Ensenyament: 13,16 milions, amb una reducció de 4,9 milions pel traspàs de l’Institut Miquel Biada. Inclou la contractació de 6 noves educadores a les escoles bressol i l’obertura de 5 aules per garantir l’accés gratuït al nivell 2-3 anys.

Inversions

El pressupost d’inversió de l’Ajuntament és de 16,63 milions, i s’incrementa a 28,76 milions si s’afegeixen les previsions d’Aigües de Mataró i PUMSA. Entre les inversions del pressupost consolidat amb les empreses destaquen, segons temàtica:

 • La Ciutat al dia (14,3 milions): destaquen la coberta poliesportiva de Cirera (1,87 milions), la millora de l’Escola La Llàntia (1,82 milions), la millora del Centre Cívic Pla d’en Boet (621.140 €) i el nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (600.599 €). Entre les inversions d’Aigües de Mataró destaquen 1,14 milions en obres de clavegueram i 0,95 milions en millores en la xarxa d’aigua.
 • Urbanisme (8,53 milions): destaquen els 4,12 milions en el desenvolupament del Pla de millora urbana d’Iveco-Renfe‑Farinera i 1,86 milions en el de la ronda de Barceló-illa de Fàbregas i de Caralt, actuacions a càrrec de PUMSA.
 • Sostenibilitat energètica (2,70 milions): amb actuacions per seguir ampliant la xarxa del TubVerd al sector de Cirera (1,02 milions, a càrrec d’Aigües de Mataró); millores en l’enllumenat (850.000 €) o la instal·lació de plaques fotovoltaiques (487.894 €), ambdues per part de l’Ajuntament.
 • Habitatge (1,1 milions): per al projecte d’habitatge dotacional c. Muntanya / c. Transversal.
 • Pla d’Impuls al Centre (1 milió): reurbanització del carrer d’Argentona.
 • Ciutat Intel·ligent i Govern Obert (0,93 milions): renovació d’equips, instal·lacions i hardware de l’Ajuntament (500.000 €) i sistemes d’informació d’Aigües de Mataró (274.350 €) o projectes pilot (100.000 €), entre altres.
 • Mobilitat i seguretat (0,13 milions): destaca l’asfaltat de l’antiga N-II després de la cessió de la via (78.143 €).
spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img